HK.dk logo

Lille lønstigning og mere kompetenceudvikling

08. februar 2013  |  HK Stat  | 

Lønnen stiger med beskedne 1,1 procent procent over 2 år i den aftale, som de statsansatte og finansminister Bjarne Corydon indgik om morgenen den 8. februar 2013. Til gengæld lykkedes det de ansattes forhandlere at styre uden om nogle af ministerens mest uspiselige krav. Større fokus på kompetenceudvikling skal øge trygheden for de ansatte i den foranderlige stat.

Lønstigningerne er til at overse i det forlig om løn- og arbejdsvilkår for alle statens ansatte, som CFU og finansminister Bjarne Corydon indgik 8. februar.

I det første år af den toårige overenskomst stiger lønnen med nøjagtig 0 procent. Ganske vist er der aftalt en stigning på 0,82 procent, men de penge ’skyldte’ statens ansatte i forvejen finansministeren. Gælden hænger sammen med, at lønnen i staten det seneste år er løbet stærkere end lønnen på det private arbejdsmarked. Når det sker, sørger den såkaldte reguleringsordning for at sætte prop i de statsansattes lønudvikling.


Reguleringsordningen fortsætter

Forliget viderefører reguleringen, som finansministeren ellers krævede fjernet. Det var afgørende for lønmodtagersiden at bevare ordningen, fordi den i det lange løb sikrer en ensartet lønudvikling i staten og på det private arbejdsmarked.

I 2014 stiger lønnen med cirka 1,1 procent. Den aftalte stigning er på 0,8 procent, men parterne bag aftalen skønner, at reguleringsordningen i 2014 vil give ekstra 0,3 procent. De aftalte lønstigninger betyder, at reallønnen formentlig vil falde. Altså at den enkelte kan købe mindre for sin løn. Priserne stiger for øjeblikket med cirka 2 procent om året.

I den modsatte retning trækker skattereformen, som i år forhøjer beskæftigelsesfradraget og hæver grænsen for topskat. Den trøst nævnte Bjarne Corydon, da han fremlagde forliget.

Udover generelle lønstigninger til alle kan tillæg for kvalifikationer og funktioner løfte den enkeltes løn.

Ingen forringelse af arbejdstid

Den smalle økonomiske ramme var ventet op til forhandlingerne, hvor finansministeren også spillede ud med krav om forringelse af arbejdstidsreglerne for blandt andre HK’erne. Fx ønskede han en kvartalsnorm i stedet for som nu en månedsnorm for arbejdstiden. Der lå også et krav om at tillade såkaldt plustid på op til 48 timer om ugen på bordet. De krav lykkedes det at afvise, fremhæver Rita Bundgaard, formand for HK Stat:

»Vi lykkedes med to vigtige mål for forhandlingerne: At undgå forringelser af vores eksisterende aftaler, som fx dårligere regler om arbejdstid. Og at få sat mere fokus på kompetenceudvikling og på tillid og samarbejde. 

Større tryghed

Rita Bundgaard henviser til en ny hensigtserklæring om tillid og samarbejde på de statslige arbejdspladser, en ny aftale om samarbejde og samarbejdsudvalg i staten og en ny aftale om tryghed og kompetenceudvikling.

»Vores arbejdspladser og hele den offentlige sektor gennemlever store forandringer i disse år. Med den nye aftale sætter vi øget fokus på tryghed gennem kompetenceudvikling. En større del af pengene skal nu bruges direkte på at udvikle arbejdspladserne og de ansatte selv. Og det er både dem, der bliver på statens arbejdspladser, og dem, der skal videre, som skal have udviklet deres kompetencer,« siger Rita Bundgaard.

Bestyrelse siger JA

HK Stats samlede sektorbestyrelse besluttede 10. februar at anbefale medlemmerne at stemme JA ved urafstemningen om forliget. Det samme gør fagforeningens næstformand, Peter Raben.

Han fremhæver blandt andet, at der med aftalen er »taget nogle vigtige skridt til at styrke kompetenceudvikling og initiativer til at bringe opsagte medarbejdere videre til et nyt job, blandt andet muligheden for jobbanker og genansættelse i ledige stillinger.«

Peter Raben glæder sig også over, at samarbejdsaftalen er styrket, så SU’s opgaver i forhold til blandt andet psykisk arbejdsmiljø, omstillinger og udlicitering understreges.

Resultatet af OK2013 på statens område

Stat Løn Overenskomst Kompetencer Udvikling

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-17

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk