HK.dk logo

IFO 2013 i DSB rammer nu arbejdspladserne i næste uge

13. februar 2013  |   | 

De seneste 4 år har massefyringerne skyllet hen over DSB – og året 2013 er desværre ingen undtagelse – idet ledelsen på HSU mødet i går d.12. februar meddelte, at der skal afskediges 160 medarbejdere i næste uge (8) - hvoraf de ca. 110 er indenfor HK Trafik & Jernbanes aftalte dækningsområde.
Fagforeningen og tillidsrepræsentanterne protesterer alle vegne overfor nedskæringerne – og hele måden den forceres igennem på. Der mangler åbenhed, samarbejde, perspektiv og respekt for medarbejderne og deres repræsentanter.


Fra levende engagement – til vrede og apati

Den klassiske ”back to basics” strategi er taget fra handelshøjskolernes gemmer og implementeres nu igen i DSB - for gud ved hvilken gang. Og det er da også en patentmedicin som tilsyneladende altid lykkedes – vel at mærke i det forrige århundrede - og i et snævert bundlinjeperspektiv. Men i dag udmærker denne ”virksomhedsstrategi” sig ved stort set kun at være kortsigtet kreditorpleje - som ikke balancerer med kundens, passagerernes og især pendlernes, interesser. Og dermed svækker man sit eget eksistensgrundlag politisk og økonomisk - hvis man tænker efter.

Og det sker på en facon hvor mange medarbejdere vil opleve sig reduceret til statister der skal ledes igennem med ”management by fear” - hvor det er frygten for udstødning til arbejdsløshed der skræmmer en fra at protestere..

Vi bemærker også, at mange medlemmer der under tidligere afskedigelsesrunder var oprigtigt bekymrede for hvordan virksomheden og dens funktioner skulle hænge sammen bagefter – nu nærmest resignerer med frustration, apati og vrede.

Det tegner ikke godt for tiden efter personalereduktionerne. Det forventes at ledelsen har en ”masterplan” og med en sikker hånd er i stand til at genskabemotivation og troværdighed blandt medarbejderne - hvis det da indgår i ledelsens repertoire - og ”hvordan var det nu lige vi gjorde det i Mærsk”.

Hvis nogen i ledelsen tror, at der nu er et behov for at indføre ”old school” ledelse - så skal de først tackle den situation - at medarbejderne mange steder af nød vil efterspørge nye klare prioriteringer af arbejdsopgaverne, der hvor der ikke længere er resurser til at løse alle opgaverne.

Som vi sagde fra starten: Ingen personalereduktioner – uden opgavebortfald.

Det startede med strategiplan – men nu er det planløshed

Da ledelsen gennemførte de tidligere massefyringer i Sporskifte 2010, ESA, KAS m.v. forsøgte man i det mindste at gøre en dyd ud af, at det skete for at sikre virksomheden en bedre og mere konkurrencedygtig fremtid og at dette også var til gavn for medarbejderne.

Det drejede sig bl.a. om at høste gevinsten af mulighederne i digitalisering, ”work smarter not harder”, kanalisere flere resurser fra ”backoffice” hen til de mest værdiskabende kundevendte aktiviteter o.a.

I det omfang dette lykkedes har det selvfølgelig været en succes – men det er dog ikke blevet systematisk evalueret op i mod de oprindelige målsætninger. Og arbejdsmiljøet kører mange steder på pumperne med alt hvad det fører med sig af menneskelige overbelastninger, psykisk stress o.a. Der står heller ikke meget kapital tilbage på den sociale konto – man kan vel nærmest tale om et overtræk.

Undervejs i denne omstillingsfeber fik man desværre også outsourcet IT – driften i DSB til Novo Nordisk IT, hvor vi desværre har rimelig grund til at antage, at dels er det blevet meget dyrere for DSB og dels, at der ikke er taget nok højde for hvordan man imødegår nedbrud på flere kritiske områder med nødvendige nødplaner.

Hele denne outsourcing bør gennemgå en kritisk revision og evaluering. Det er lang tid siden man forlod tanken om, at der var store penge at tjene ved outsourcing af IT i Danmark. Man taler i stedet om, at outsourcingen har til formål at skubbe ansvar for IT – driftsfejl over på 3. part. Og dette pakkes gerne ind med snakken om ”back to basics” og tilbagetrækningen til kerneområderne i virksomheden hvor IT – drift angiveligt ikke hører til. Men er det nu en helt rigtig tankegang – vi tror man har gjort sig mere sårbare?

Det er i hvert fald en meget bekvem strategi at outsource IT – projekter – som bl.a. også er sket omkring Rejsekortet A/S – men det er dyrt og ikke særlig effektivt.

Nedskæringer udelukkende med økonomiske mål

Den nye bølge af fyringer forfølger alene kortsigtede økonomiske målsætninger – hvor man ikke har øje for hvilke katastrofale sociale konsekvenser det kan have for den enkelte, at blive udstødt i en tid med massearbejdsløshed.

For nogen er det måske takken for at have givet et langt arbejdsliv til DSB – for andre er det følgen af, at der blev sparet for meget på efteruddannelsesbudgetterne. Vi vil i den forbindelse forlange en oversigt over forbruget af vikarer, konsulenter o.a. – og en løbende opdateret oversigt over ledige stillinger på HKs område så fyrede kan tilbydes andet arbejde i virksomheden nu og hen ad vejen.

De nye overenskomster som er forhandlet på plads på det statslige område indeholder en række forbedringer for tillidsrepræsentanter og samarbejdsudvalg i varetagelsen af medlemmernes interesser, netop i forhold til forandringer og nedskæringer.

Vi vil slå til lyd for at disse ændringer hurtigst muligt implementeres i DSB , samt at ”ånden” i aftalerne, nemlig at strække sig langt for at hjælpe fyringstruede medlemmer hurtigst muligt, sænker sig over den aktuelle proces i DSB.

Fyret Udvikling

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk