HK.dk logo

Iskold vintermorgen i DSB

20. februar 2013  |   |  Birthe Østergaard Petersen

For 10 dage siden meddelte DSB, at man ville fyre en lang række administrative medarbejdere – mandag og tirsdag blev fyresedlerne så delt ud

”Iskold morgen føles som var det 17 graders frost”, skrev de på TV2-vejret tirsdag morgen, da jeg lige skulle se, om det var ”huevejr”.

For 4. gang inden for et år skulle jeg på farten for at være bisidder for medlemmer, der skulle afskediges. Sidste år var jeg i DSB rejsebureau i Kolding, salget i Herning samt administrationen i Sølvgade for at hjælpe til og i dag skulle jeg igen i administrationen i Sølvgade.

Få minutter efter jeg var gået ud af døren bed kulden i både øreflipper og næsetip, men hvad værre var: kulden bredte sig også inden i mig ved tanken om, hvad vores kolleger og medlemmer i DSB nu skulle igennem.

Endnu en gang havde den øverste ledelse besluttet at svinge sparekniven over en lang række administrative medarbejdere – endnu en række medarbejdere skulle opleve, at de efter mange års trofast og loyal indsats skulle have en fyreseddel – endnu en række medarbejdere skulle miste deres job pga. en total fejlslagen udlandsstrategi og IC4-tog der ikke kan køre – endnu en række medarbejdere skulle igennem en tårevædet afsked med deres kolleger og for manges vedkommende også gode venner.


Kulden trænger ind på arbejdspladserne

Endnu mere kold indvendig blev jeg ved tanken om, hvad vores kolleger og medlemmer i Randers, Herning og Aalborg gennemgår i disse dage.

De har fået at vide, deres job fremover er i København og jeg kan kun forsøge at sætte mig ind hvilke tanker og overvejelser, det har sat gang i hos dem og deres familier.

Kl. 7.30 gik jeg ind i varmen i Sølvgade 40, hvor jeg skulle møde mine tillidsrepræsentantkolleger, inden vi skulle spredes rundt i de forskellige afdelinger, hvor afskedigelserne skulle finde sted.

Varmen i lokalet ville ikke rigtig sprede sig til mit indre – en blanding af vrede og frustration på medlemmernes vegne var den mest fremherskende følelse inden i mig.

Iskold tirsdag morgen i DSB i København, Taastrup, Århus, Randers, Herning og Aalborg – ja, og alle de andre byer, hvor DSB’s arbejdspladser ligger, for får det her nogensinde en ende?

Hvad er der egentlig tilbage af arbejdsånden

Hvordan ser fremtiden ud for dem, der for sidste gang forlader deres arbejdsplads? Og hvordan er fremtiden for dem, der er tilbage?

Igen mødte jeg medlemmer, der bare ikke kunne glæde sig over, at de ikke var blandt de fyrede. Som en af dem sagde: ”Jeg har sgu været meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle ønske mig at være på det eller det andet hold.”

Kære Jesper Lok, Jacob Kjær og Steen Schougaard: I har (igen) hældt guld på gaden. Guld i form af en kolossal viden om alle mulige funktioner i DSB, viden om kunderne, viden om systemer, viden om teknik i togene, viden om produkter, viden om regler og love, viden om…….. ja, alt hvad DSB har brug for af viden, for at togene kan køre og kunderne er tilfredse. Vi taler om ikke mindre end den kritiske viden om, hvad der skal til for at drive et DSB, der er båret af traditioner og specialistviden om togtrafik.

Og kære Jesper Lok, Jacob Kjær og Steen Schougaard: I har en kæmpe opgave foran jer. En kæmpe opgave med at genopbygge tilliden fra grunden til, at den virksomhed, de tilbageværende medarbejdere skal arbejde i, også er en virksomhed, der fortjener deres engagement og loyalitet, fortjener deres tillid.

I forsøger at kopiere en fremmed virksomhedesledelse og kulturværdier ind i DSB - og på en måde - der erfaringsmæssigt er dømt til at mislykkes. Det har tidligere topledelser i DSB erkendt som deres største fejl - men ingen lytter til sin forgænger da de alle er faldet, fyret og faldet i unåde - hvis de da da ikke selv nåede at stikke af.

I har gjort kerneværdien i DSB til "pålidelighed" - men det gælder kun togenes punktlighed. Når det drejer sig om medarbejdernes tillid til topledelsen så er ordet "uberegnelighed" og "disrespekt" noget nærmere de ord der falder på tungen.

Er det for sent at rette skuden op - det er helt op til ledelsen

Er det muligt at vende en iskold luft i DSB til et godt og varmt arbejdsmiljø, hvor medarbejderne igen kan lægge deres engagement og loyalitet i forvisning om, at de arbejder i en virksomhed, der behandler dem ordentligt og respektfuldt og ikke skal gå med en knugende frygt i maven over, om de nu tør tro på, at det er slut med massefyringer og forflyttelser på flere hundrede kilometre.

Og I kunne passende starte med at vise medarbejderne i Randers, Aalborg og Herning den respekt og HK Trafik & Jernbane den tillid at gå ind i en konstruktiv og reel dialog om at afbøde virkningerne af jeres beslutning om at flytte deres arbejdspladser til København, så der både bliver tid og reelle muligheder for dem til at træffe det rigtige valg.

Vi kan jo læse, at I har indgået en aftale med Dansk Jernbaneforbund om, at effektiviseringer på deres område skal klares ved naturlig afgang, hvilket vi tillader os at tolke som, at I har empati og forståelse for, hvad der skal til, når nødvendige effektiviseringer skal føres ud i livet.

Vores medlemmer kan bare ikke forstå, hvorfor der skal gøres forskel og dét skylder I dem en forklaring på, hvis tilliden skal have en chance for at blive genopbygget.

Birthe Østergaard Petersen

Næstformand

HK Trafik & Jernbane

Fyret Ledelse Kompetencer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk