HK.dk logo

God kontanthjælpsreform med væsentlige knaster

25. februar 2013  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen

Regeringen er overordnet på rette vej med visionen om at løfte mennesker ud af en ufrugtbar, passiv forsørgelse, men unge risikerer at blive både socialt og økonomisk tabt i en ny fattigdom, hvis ikke samfundet kan garantere nye uddannelses- eller praktikpladser, lyder det fra HK/Kommunal om regeringens udspil til en kontanthjælpsreform.

Målet om at alle borgere skal have en plads på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet er både rigtig og nødvendig. Men med mindre Folketingets flertal opruster med nye uddannelses- eller praktikpladser, risikerer tusinder af unge på kanten af samfundet at blive efterladt i fattigdom. Sådan lyder det fra HK/Kommunal i en kommentar til regeringens netop fremlagte udspil til en kontanthjælpsreform. 


Reel uddannelsesgaranti

Uddannelsespålæg for de unge under 30 år giver ifølge næstformand i HK/Kommunal, Mads Samsing, kun mening, hvis de unge får en reel uddannelsesgaranti. 

- Det giver kun mening at sætte ydelsen til unge ned til SU-niveau, hvis regeringen for eksempel som led i en uddannelsesreform opruster gevaldigt med nye uddannelses- eller praktikpladser. Kan samfundet ikke tilbyde et reelt uddannelsesalternativ til den passive forsørgelse, er jeg alvorligt bange for, at mange unge vil stå tilbage i fattigdom, siger Mads Samsing. 

HK/Kommunals næstformand foreslår derfor, at unge under 30 forbliver på det nuværende niveau for kontanthjælp sådan, at ydelsen kun bliver nedsat til SU-niveau i de tilfælde, hvor den unge afviser et konkret tilbud om uddannelse. 

Definition af aktivitet

I regeringens udspil indgår desuden et mål om, at kommunerne skal forpligtes til at give alle kontanthjælpsmodtagere en aktiv indsats. Mads Samsing hilser målet velkommen, men han savner en ny definition af, hvad aktivitet er. 

- Nogle mennesker kan klare at blive aktiveret i få timer om ugen, mens andre kan klare betydeligt mere. Ingen skal fastholdes i fattigdom, fordi de kun kan klare få timer. Det her må ikke give anledning til en ny Farvergadesag. Derfor skal sagsbehandlerne sammen med den enkelte have mulighed for at vurdere, hvor meget og hvilken for aktivitet, der giver mening, siger Mads Samsing. 

Virksomhedsansvar

Endelig giver Mads Samsing udspillets mål om, at jobcentrene skal arbejde for, at virksomhederne bliver mere rummelige, et skud for boven: 

- Der er simpelthen grænser for, hvad jobcentrene og deres medarbejdere kan klare af samfundsudfordringer. Virksomhederne må selv påtage sig det samfundsansvar, det er, at skabe et mere rummeligt arbejdsmarked. Vi har hidtil savnet handling fra den kant. Og så skal vi have fyret op under etableringen af flere socialøkonomiske virksomheder, der kan rumme bredt.

Kommunal Aktivering Ledig Politik Job og uddannelse

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk