HK.dk logo

Karina fik hjælp af HK HANDEL

02. april 2013  |  HK Handel  | 

"Hvis jeg ikke havde kontaktet HK, havde jeg været i klemme nu," siger Karina Bech, der er deltidsansat i Irma og alene med sin datter. Læs, hvordan hun fik hjælp af HK HANDEL.

Karina med sin datter på ryggenMed lukkelovens ophør fulgte et krav om flere weekendvagter i butiksbranchen, og det satte Karina Bech, deltidsansat i Irma og enlig mor til Olivia på fem år, i en svær knibe. Hun og datteren bor i Ishøj Kommune, der ikke tilbyder børnepasning i weekenderne, og det blev kimen til både søvnløse nætter og uro i det lille hjem. Irmas første forslag til Karina Bech var, at hun skulle arbejde lørdag og søndag hver tredje weekend. Det kunne bare ikke lade sig gøre.


- Jeg havde ikke mulighed for at få min datter passet begge dage hver tredje weekend. Og jeg har allerede valgt at være på deltid for at undgå aftenvagter og de lange weekendvagter, opsummerer Karina Bech situationen. Hun kontaktede Ishøj Kommune for at høre om mulighederne for børnepasning, men der var ingen tilbud i weekenden.


Frygtede for jobbet

Karina Bech er fra en lille familie, og begge hendes forældre er godt oppe i årene, bor langt fra Ishøj og kan ikke stille op som børnepassere på fast program både lørdag og søndag hver tredje weekend. At betale for børnepasning fast hver tredje weekend ville slå bunden ud af den lille families økonomi. Udsigterne var dystre, og Karina Bech frygtede for sit job.

- Jeg frygtede beskeden om, at min vagtplan var ændret til at indeholde så meget weekendarbejde. Det ville være en regulær fyreseddel, hvis vi ikke kunne finde en udvej, og det ville jeg være ked af, for jeg elsker mit job, fortæller Karina Bech.

Siden 1. maj 2012 har hun været deltidsmedarbejder med 30,5 timer om ugen i en Irma på Østerbro. Hun blev hentet til sin nuværende arbejdsplads fra en lignende stilling i Irma Sluseholmen, og sammenlagt har hun arbejdet 18 år i Irma inklusiv sin nuværende ansættelse.

"Utroligt, at det hele er faldet på plads"

Karina Bech orienterede løbende sin tillidsrepræsentant om den klemme, hun befandt sig i, og både hun og tillidsrepræsentanten var til et forberedende møde, før hun fik sin vagtplan. Da Karina Bech fik den endelige vagtplan i butikken den 21. januar, indeholdt den vagter hver anden lørdag. Det var mere, end hun kunne få til at passe sammen, så HK HANDEL gik ind og forhandlede planen med Irma.

I overenskomsten mellem Irma og HK HANDEL står der, at arbejdstiden skal tilrettelægges med hensyn til familieforhold. Og det lykkedes da også parterne at få et fint resultat ud af forhandlingen. Irma viste sig langt mere løsningsorienteret i forhandlingen, end Karina Bech havde turdet håbe på.

- Det er jo helt utroligt, det hele er faldet på plads. Hvis jeg ikke havde kontaktet HK, havde jeg med garanti været i klemme nu, det er jeg sikker på, siger Karina Bech, som var med til forhandlingen med Irma, som fandt sted den 28. februar.

Hendes vagtplan lyder nu på lørdagsvagter hver tredje weekend og senest til klokken 18.

- Det er en lettelse at vide, at der også går løn ind på kontoen fremover. Og jeg kan stadig nå hjem og læse godnathistorie for Olivia om lørdagen, siger Karina Bech, der har en times transport til og fra arbejde.

Når det kun er den ene af weekenddagene, kan Karina Bechs forældre godt love at kunne stå for pasningen af Olivia. Samtidig blev det aftalt, at Karina Bech har fri klokken 15 om fredagen, så hun kan nå at hente Olivia i børnehaven, der lukker klokken 17 den dag. Hun har også fået lovning på at kunne nå at hente og bringe datteren til gymnastik om mandagen - og hvis gymnastikaftenen bliver rykket næste år, så bliver der lavet plads i vagtplanen til det også.

Både butikker og ansatte kommer i klemme

Karina Bechs klemte situation er desværre lagt fra enestående, vurderer Mai Britt Tang, faglig sekretær i HK Handel Hovedstaden. Hun forhandlede Karina Bechs forhold med Irma og peger på, at udviklingen i butiksbranchen efter afviklingen af lukkeloven bringer både butikker og ansatte i klemme.

- Vi oplevede stor imødekommenhed fra Irma i forhandlingerne, for de ville gerne beholde en medarbejder, de er glade for. Men Karinas situation er et eksempel på, at samfundet langt fra er fulgt med kravene til de butiksansatte efter afviklingen af lukkeloven, siger Mai Britt Tang.

- Både butikker og ansatte er i klemme her. Virksomhederne er pressede efter afviklingen af lukkeloven, for det er en stor udfordring at få samme portion personalekroner til at gå op med længere åbningstider, og det rammer især børnefamilier og dem, der ikke er vant til at arbejde i ydertimerne, siger Mai Britt Tang.

Har du også brug for hjælp af HK? Så kontakt din lokale HK-afdeling - klik her.

Handel Ansættelse Arbejdstid

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk