HK.dk logo

Historisk lavpunkt i samarbejdet mellem DSB og de faglige organisationer

09. april 2013  |   | 

På seneste møde i DSBs Hovedsamarbejdsudvalg blev det klart, at DSB ikke respekterer virksomhedens ansatte, og heller ikke ser HSU møderne som meget andet end et nødvendigt onde. Garvede tillidsrepræsentanter var rystede, og brugte efter mødet og ord som ’arrogance’ og ’manglende vilje til dialog’ til at beskrive det møde de netop havde deltaget i. Det var helt igennem uværdigt.

DSB befinder sig lige nu i en vanskelig situation, der kræver resurseoptimering og øget konkurrencedygtighed. De faglige organisationer har bidraget til, at det er lykkedes at komme et godt stykke af vejen - selvom det skal understreges, at der også er truffet ledelsesmæssige beslutninger under protester fra organisationerne. Og både ledelse og bestyrelse påstår, at der er lang vej endnu.

Der var derfor lagt op til et udfordrende Hovedsamarbejdsudvalgsmøde fredag den 5. april, men udfordringerne druknede desværre i skænderier, provokationer og nedværdigende bemærkninger. At sige at samarbejdsklimaet er dårligt - vil være en underdrivelse.

”Vi har på medarbejdernes vegne prøvet en del gennem tiderne, så der skal meget til før vi føler at udfordringerne er uoverstigelige. Men mødet i fredags afslører en ledelse, som i den grad har besluttet sig for at lade medarbejderne alene betale prisen for den situation virksomheden er kommet i grundet tidligere ledelsers manglende evner”, udtaler næstformand i HSU, Preben Steenholdt Petersen, Dansk Jernbaneforbund, på vegne af en enig medarbejderside.


Ledelsen vender ryggen til medarbejderne

Det indtryk der står tilbage efter mødet er en ledelse, som nu systematisk vil fjerne medarbejdergoder helt (fx personalebilletter) uden hensyn til historik, kutymer eller aftaler. Og uden lyst og vilje til samarbejde.

Når medarbejderrepræsentanterne på mødet stillede spørgsmål og ønskede uddybning af ledelsens analyser og åbenlyse diktater, blev de beskyldt for kun at være ude på at sende problemerne til hjørne og systematisk trække forandringer i langdrag. Et nedladende synspunkt helt ude af trit med de historiske fakta.

De faglige organisationer er rystede over at en ledelse, der har inviteret til samarbejde om fremtiden, kan opføre sig så usmidigt, ja direkte krigerisk, og dermed løbe en ualmindelig stor risiko for at samarbejdet reelt ikke kan genskabes, hvad vi dog ikke håber har været formålet – men nu bliver det svært.

Som situationen er nu ligger tilliden og respekten på et meget lavt niveau. Tanken om at medarbejdere og ledelse i fællesskab kan få vendt virksomheden til en god og sund arbejdsplads/virksomhed, er stærkt truet. Det er medarbejderne, som skal bære DSB gennem krisen og ind i en ny tid. Hvis man lader hånt om den indsats, som medarbejderne har ydet for at redde virksomheden, kan ledelsen få vanskeligt ved at opretholde medarbejdernes loyalitet. Pålidelighed er en stærkt efterspurgt ledelsesegenskab i den forbindelse.

De faglige organisationer mødes igen i denne uge for at tage stilling til, hvordan der skal reageres på ledelsens seneste optræden – og vurdere under hvilke former det overhovedet er muligt at komme videre og genetablere et samarbejde. Efter HSU – mødet står signalet lige nu på rødt.

Dansk Jernbaneforbund – FO Jernbanedrift– HK Trafik & Jernbane – AC DSB

Ledelse Politik Overenskomst

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk