HK.dk logo

Lærerkonflikten: Et slag mod lønmodtagerne

12. april 2013  |  Østjylland

Hvis regeringen og KL vinder, får lærerne en arbejdstidsaftale uden ret til at vide, hvornår man skal være på arbejde og har fri, uden øvre grænse for undervisningstid, uden varslingsbestemmelser, uden bestemmelser om registrering af arbejdstid og uden mulighed for lokal aftaleindgåelse.

Det vil være skolelederen over for den enkelte lærer, når der skal forhandles normudfyldelse; ikke selve normen, ej heller takster eller varslinger – men alene udfyldelse af normen. Fagforeningen og tillidsrepræsentanten vil blive sat ud på et sidespor.

Lockouten er et stort skridt på vejen mod at udhule de kollektive overenskomster til fordel for individuelle aftaler. De offentlige arbejdsgivere vil, at løn og arbejdstid i videst muligt omfang afgøres lokalt og bliver konkurrenceparametre, som andre variable omkostninger.

Desuden vil regeringen, at lærernes overenskomst skal være med til at finansiere en ny folkeskolereform. I forlængelse heraf planlægger regeringen jf. Vækstplan DK, at andre grupper ved næste overenskomst i 2015 på lignende vis skal være med til at finde 12 mia. kr.

KL fremsatte ved overenskomstforhandlingerne krav om drastiske ændringer af arbejdstidsreglerne over for alle grupper. Kravene lød bl.a. på en længere normperiode; at personale, som selv tilrettelægger opgaveudførelsen, burde undtages fra arbejdstidsreglerne; og at bestemmelserne om en højere arbejdstid end gennemsnitlig 37 timer pr. uge skulle ændres, så aftaler fremover kunne indgås direkte mellem ansættelsesmyndigheden og den enkelte medarbejder. Forbundene afviste kravene.

Lærerne bliver altså i dag udsat for det, andre blev præsenteret for på papiret. Arbejdsgiverne trak kun kravene til de andre faggrupper tilbage for at kunne koncentrere sig om opgøret med lærerne. Vinder regeringen og KL denne kamp, vil de stå stærkere i 2015, når andre står for skud.

Overenskomster og kollektive aftaler beskytter os alle. Lider lærerne og de offentligt ansatte nederlag og bliver deres overenskomster og aftaler forringet, svækker det hele fagbevægelsen. For os er det helt OK, at man gør op med eventuelle privilegier.

Men at man samtidig gør op med den kollektive forhandlingsret og rimelige arbejdstider er et direkte slag mod fagbevægelsen og lønmodtagerne i dette land. Det er ikke hverken et socialdemokratisk ledet KL eller en socialdemokratisk regering værdig.

Udtalelse fra forretningsudvalgsmødet den 12. april 2013 i LO Silkeborg-Favrskov 

Viggo Thinggaard
Formand for LO Silkeborg - Favrskov


Overenskomst

Send besked til forfatter


Annuller

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Lukket for i dag

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

A-KASSE

7010 6789
Lukket for i dag

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Lukket for i dag
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

A-KASSE

7010 6789
Lukket for i dag
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk