HK.dk logo

Bevar den 2-årige HG

14. maj 2013  |  HK Handel  | 

Vi skal have løftet kompetenceniveauet i både den teoretiske og praktiske del af de merkantile erhvervsuddannelser, mener HK HANDELs formand, Per Tønnesen.

Danmark har brug for dygtige faglærte indenfor detailhandel, engroshandel og administration – også i fremtiden. Det kræver, at rigtigt mange unge søger og gennemfører en erhvervsuddannelse.

For der vil være efterspørgsel på den dygtige faglærte arbejdskraft, også selv om mange af de arbejdsopgaver, de faglærte skal udføre i fremtiden, er langt mere komplicerede end dem, vi hidtil har kendt.

Det stiller krav om, at de faglige uddannelser indenfor vores erhverv bliver endnu bedre, end de allerede er, og at vi kan løfte kompetenceniveauet i både den teoretiske og praktiske del af de merkantile erhvervsuddannelser.

I det lys er det uforståeligt for os, at Ministeriet for Børn og Undervisning netop nu arbejder på at fremsætte et forslag om at indføre et fælles basisår for alle erhvervsuddannelser med et halvt års erhvervsafklaring og et halvt års undervisning i faglige fag. Det vil være ødelæggende for de merkantile erhvervsuddannelsers mulighed for at opfylde erhvervslivets behov for dygtig og engageret arbejdskraft.

Erhvervsuddannelserne er i dag nødstedte, fordi uddannelserne er blevet parkeringsplads for alt for mange unge, der ikke reelt er uddannelsesparate. Det giver et massivt frafald på erhvervsskolerne og dårlig omtale blandt de unge.

Per Tønnesen

Foto: Karin Meldgaard Henriksen

Regeringen har nedsat et udvalg om erhvervsuddannelser og kompetencegivende uddannelser i voksen- og efteruddannelsessystemet. Her diskuterer man blandt andet indførelse af adgangskrav til erhvervsuddannelserne, og det er godt nyt. Vi mener, at eleverne som et minimum skal have bestået folkeskolens afgangsprøve, og at man derudover skal opstille nogle særlige adgangskrav, som er unikke for den enkelte uddannelse. Samtidig trænger erhvervsuddannelserne til et kvalitets- og kulturløft, hvis vi skal have en chance for, at de unge igen interesserer sig for en erhvervsuddannelse.

Vi ønsker at bevare de merkantile erhvervsuddannelser som ungdomsuddannelser. Derfor skal erhvervsuddannelserne være et attraktivt alternativ til gymnasierne for de unge - med en levende ungdomskultur, en undervisning, der giver plads til personlig udvikling, og almene og faglige fag, der styrker de unges mulighed for at træffe et kvalificeret uddannelsesvalg.

For os betyder det, at de merkantile erhvervsuddannelser skal beholde sit 2-årige grundforløb, målrettet de unge i alderen 16 – 19 år, så vi har ordentlige uddannelser og gode oplevelser at tilbyde dem. Desuden skal de unge have mulighed for at afslutte det merkantile grundforløb med en studiekompetence, så de er ordentlig klædt på, hvis og når de får behov og lyst for et uddanne sig yderligere.

Kun på den måde kan vi reelt styrke de unges generelle erhvervsfaglige kompetencer, så de er ordentligt rustede til et fremtidigt arbejdsmarked med hyppige forandringer og nye kompetencekrav.

Samtidig frygter vi, at indførelse af et grundforløb på ét år vil betyde, at mange virksomheder indenfor både det private og offentlige vil vende de merkantile erhvervsuddannelser ryggen og søge deres arbejdskraftbehov opfyldt på en anden og langt dyrere måde for samfundet.

Vi opfordrer derfor regeringen til at bevare det 2-årige grundforløb indenfor de merkantile erhvervsuddannelser. På den måde kan vi fortsat få uddannet dygtige unge, som kan indfri behovene for højere og mere specialiserede kompetencer – og som kan være med til at sælge de varer og serviceydelser, som vi også skal leve af i fremtidens Danmark.


Af direktør Laurits Rønn, Dansk Erhverv og formand Per Tønnesen, HK HANDEL

Handel

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk