HK.dk logo

Jeg både jublede og tudede over dommen

28. maj 2013  |  HK Service Hovedstaden

Efter syv et halv års kamp har Jette Ring nu fået EU-Domstolens ord for, at hendes arbejdsgiver ikke havde ret til bare at fyre hende, da hun ikke længere kunne holde til at arbejde på fuld tid.

Af Dorte Schmidt - Foto: Tomas Bertelsen

- Jeg tænkte, at de selvfølgelig havde et fleksjob til mig, når nu jeg var slidt op og ikke kunne arbejde på fuld tid mere. Men i stedet fik jeg en fyreseddel. Det var bare så urimeligt og uretfærdigt, siger Jette Ring og begynder at græde.

Selv om der er gået snart otte år, siden boligselskabet DAB fyrede hende efter 120 sygedage, gør det stadig ondt.

- Jeg lå ned i forvejen. Min ryg var gået i stykker, og jeg skulle erkende, at jeg ville være handicappet resten af mit liv. Og så træder de bare på mig, så jeg kommer endnu længere ned i møget. Efter mere end 10 års ansættelse. Det skulle de bare ikke have gjort, siger hun.


Jette Ring

Fyringen var ulovlig
I dag har Jette fået oprejsning. Nu har hun EU-Domstolens ord for, at det var i strid med reglerne om ligebehandling af handicappede at fyre hende. Domstolen definerer nemlig handicap som enlangvarig funktionsnedsættelse, som godt kan skyldes sygdom. Og er det tilfældet, har arbejdsgiveren ikke lov til at fyre medarbejdere med forkortet varsel efter funktionærlovens 120-dagesregel.

 

- Jeg både jublede og tudede, da min mand ringede og fortalte, at jeg havde fået medhold i EU. Og mine kolleger var lige så glade som mig. Jeg druknede nærmest i knus og skulderklap, fortæller Jette, der siden fyringen fra DAB har haft et fleksjob på 20 timer hos nødhjælpsorganisationen ADRA Danmark.

Et job, som hun elsker, og hvor hun i øvrigt kun har haft en eneste sygedag, siden hun blev ansat for over syv år siden.

Prøvede alt
Inden Jette blev fyret, gjorde hun alt for at få boligselskabet til at etablere et fleksjob til hende. Hun har slidgigt i ryggen i en grad, så de tre nederste hvirvler er vokset sammen.

I første omgang holdt hun smerterne nede med medicin. Derefter bad hun forgæves om at få en hæve-sænke-bord. Og i sommeren 2005 gik det helt galt. Hun har tidligere været indlagt med en fastlåst ryg, som betød, at hun slet ikke kunne bevæge sig.

I august blev hun sygemeldt i tre måneder og kom i behandling på Skodborg Fysioterapis rygskole. Samtidig gik kommunen i gang med at godkende hende til fleksjob. Kommunens forslag om en førtidspension afviste Jette kategorisk.

- Jeg var 56 år og synes, der var masser af gode arbejdsår tilbage i mig, fortæller hun.

Raskmeldt – og fyret
Under sin sygemelding var hun løbende i kontakt med sin ledelse, som ikke kunne forstå, at hun ikke kunne arbejde de dage, hvor hun ikke var i behandling. Samtidig fik hun i første omgang henholdende svar, når hun spurgte om muligheden for at få et fleksjob, indtil hun i midten af november fik endeligt afslag.

På det tidspunkt var hun stort set færdig med behandlingen på rygskolen og var blevet godkendt til fleksjob. Hun var med andre ord klar til gå på arbejde mandag den 29. november, men på nedsat tid.

Ugen før, hun skal møde, beder hun endnu engang i en mail boligselskabets ledelse om at hjælpe med et fleksjob. Svaret er en mail fra den administrerende direktør, som med beklagelse fortæller, at han samme dag har underskrevet hendes opsigelse.

Ledig deltidsstilling
I første omgang er Jette slået helt ud. Den mandag, hvor hun skulle møde på arbejde, sidder hun hjemme ved sit spisebord og bladrer i lokalavisen. Og så får hun et chok. Boligselskabet DAB har en stort opslået stillingsannonce i avisen til en kontorassistent, der vil arbejde 22 timer om ugen.

- Jeg blev rasende. Den stilling var som skræddersyet til mig. Det ville jeg bare ikke finde mig i, fortæller hun.

Jette gik til HK, og siden har sagen været under behandling i retssystemet. Selv om EU-dommen fastslår, at fyringen var ulovlig, er sagen ikke helt slut endnu. Den endelige afgørelse kommer i Sø- og Handelsretten til efteråret, hvor blandt andet erstatningens størrelse skal fastlægges.

Boligselskabet DAB ønsker ikke at kommentere sagen, før den endelige afgørelse fra Sø- og Handelsretten kommer i løbet af efteråret.

- Vi udtaler os aldrig om verserende sager, siger sekretariatschef Ulla Gregor.

Læs også: Jettes sag hjælper andre langtidssygemeldte

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-16

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-16

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk