HK.dk logo

Kommuner dropper gravide elever

03. juni 2013  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen

HK/Kommunal raser over ny vejledning fra KL, der betyder, at kommunale elever af sparehensyn ikke længere får forlænget deres uddannelsesaftale, hvis de bliver gravide. Et eklatant brud med både jura og etik, mener HK/Kommunal, der agter at følge den første sag fra Ballerup helt til dørs.

I en lejlighed i Rødovre sidder 25-årige Signe Ulrich med sin lille søn, Milo. Hun glæder sig over at være blevet mor til et lille nyt menneske, men er både skuffet og vred over, at Ballerup Kommune har spændt ben for den kontoruddannelse, der skulle have sikret hendes fremtid på arbejdsmarkedet. 

Med udgangspunkt i en ny vejledning fra KL og med det formål at spare penge har Ballerup som den første kommune nemlig valgt ikke at forlænge uddannelsesaftalen for en elev, der er blevet gravid. I Signe Ulrichs tilfælde betyder det, at uddannelsesaftalen er udløbet – pr. 31. august - når hun er klar til at tage fat igen efter endt barsel. Dermed står hun uden sikkerhed for at kunne gennemføre sin uddannelse. 


Uklog og ulovlig

I Signe Ulrichs fagforening, HK/Kommunal, betegner næstformand, Mads Samsing, KL’s og kommunens nye praksis som uklog og tilmed ulovlig. 

- På det menneskelige plan er det helt i skoven at fratage unge kvinder deres mulighed for at tage en kompetencegivende uddannelse bare fordi, man vil spare nogle håndøre. Det kan man simpelthen ikke byde unge mennesker. Eleven står jo som i Signe Ulrichs tilfælde tilbage med en halv uddannelse, der reelt ikke kan bruges til noget som helst, siger Mads Samsing. 

Forskelsbehandling

Til trods for, at kommunen kan vælge at genopstarte uddannelsesaftalen efter endt barsel, vil det ifølge Mads Samsing i så fald ske på arbejdsgiverens nåde. 

- Jeg er dybest set forarget over det afvisende signal, KL sender, i en tid, hvor der om noget er berettiget fokus på, at unge skal gennemføre en uddannelse, så vores samfund kan blive gearet til morgendagens udfordringer. Offentlige arbejdsgivere bør om nogen gå forrest, når det handler om at sikre en velkvalificeret arbejdskraft, fastslår Mads Samsing og tilføjer: 

- KL’s nye offensiv bryder efter HK/Kommunals bedste overbevisning ikke alene med Erhversuddannelseslovens intentioner, der klart siger, at en uddannelsesaftale kan forlænges, når der er tale om et lovligt forfald. KL og Ballerup Kommune – samt de der måtte følge efter – forbryder sig også med Ligebehandlingslovens bestemmelser om kønsmæssig forskelsbehandling, fordi den nye praksis i sagens natur alene rammer kvinder.

Stop for flere sager

Signe Ulrich betegner Ballerup Kommunes handlemåde som grotesk. 

- Det er kun os kvinder, det kan gå ud over. Vi bliver både bedt om at tage en uddannelse og få børn, og nu må man pludselig ingenting, siger Signe Ulrich og tilføjer, at hun håber, at opmærksomheden om hendes sag kan forhindre, at lignende ting sker for andre elever i andre kommuner. 

Klar til domstol

Ballerup Kommunes borgmester, Jesper Würtsen, har nu bedt sine embedsmænd om at undersøge, om kommunens praksis i forhold til Signe Ulrich er forenelig med kommunens overordnede politik, hvor man ifølge borgmesteren er elevvenlig og går ind for ligestilling. 

Mads Samsing ser på baggrund af Jesper Würtsens udmelding frem til, at Ballerup Kommune forlænger Signe Ulrichs uddannelsesaftale. Men i HK/Kommunal er man under alle omstændigheder klar til at føre sagen ved domstolene for at få en principiel afgørelse om, at kommunerne skal forlænge gravides uddannelsesaftaler. Ud over sagen fra Ballerup er der to lignende sager på vej fra andre kommuner. 

I KL vurderer juridisk chef, Karsten Thystrup, ifølge Politiken, at man har loven på sin side.

Kommunal Praktisk_elev Jura Ligestilling Elev Uddannelse

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk