HK.dk logo

Fokus på (mindre) administration

28. juni 2013  |  Østjylland

Regeringens økonomiaftaler med regioner og kommuner varsler strenge tider. Strengest i kommunerne og måske værst for det administrative personale, vurderer Hans-Henrik Hansen, formand for HK Kommunal Østjylland.

Begge aftaler er stramme. Aftalen med Danske Regioner betyder en realvækst på 0,5 procent på sundhedsområdet. Samtidig skal sygehusene endnu engang forbedre produktiviteten med 2 procent. Hans-Henrik Hansen forudser dog, at antallet af regions ansatte HK'ere vil forblive nogenlunde stabilt det kommende år; som det også har været for både lægesekretærer og kontor- og it-personale det seneste år.

Fremtiden i kommunerne er anderledes mørk. Sidste år forsvandt 1.100 fuldtidsbeskæftigede inden for det kommunale kontor- og it-område – de typiske HK-stillinger. Og heller ikke Økonomiaftalen for 2014 er lovende.

Med aftalen fremlægger regeringen og KL en række nye initiativer inden for bl.a. digitalisering og ”digital velfærd”. Dermed skabes der i 2013 og 2014 et råderum på i alt 1,5 mia. kr., som kommunerne kan prioritere til ”den borgernære service”.

- De færre administrative udgifter vil betyde færre administrative stillinger. Det siger al erfaring, kommenterer Hans-Henrik Hansen og gør opmærksom på, at administrationen i forvejen har betalt en for høj pris for de kommunale besparelser. Således var faldet i det administrative personale sidste år på 2,9 procent, mens det for alle kommunale stillingskategorier var noget mindre, nemlig 1,7 procent.

Ifølge Økonomiaftalen skal kommunerne måle på det administrative forbrug:

- Det store spørgsmål bliver imidlertid, hvad man definerer som administration. Det meste administrative arbejde har jo direkte betydning for borgere og erhvervsliv. Det kan være miljøgodkendelser, fødevarekontrol, sociale ydelser, jobindsats, tandpleje og andet borgernært.

Hans-Henrik Hansen gør desuden opmærksom på, at opgaverne jo ikke forsvinder, fordi man skiller sig af med det administrative personale; i stedet skal de blot løftes af andre faggrupper som lærere, læger og pædagoger, som således vil få mindre tid til deres egentlige arbejde.

Rammen for den kommunale økonomiaftale for 2014 tager i øvrigt ikke højde for de naturlige udgiftsstigninger bl.a. som følge af demografiske forskydninger. Også dette forhold kan få negativ betydning for det administrative personale.

 

 


Kommunal

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk