HK.dk logo

PRESSEMEDDELELSE FRA HK

09. september 2013  |  HK Stat  |  HK Stat

Sludder at overenskomster hindrer produktivitet

I Danmarks næststørste fagforbund, HK, lyder der både ros til og undren over Produktivitetskommissionen. Forslaget om at styrke tilliden til de ansatte får lovord med på vejen, mens efterlysningen af fleksible overenskomster får kritik. Fleksibiliteten findes nemlig i forvejen.

»Det virkelig nyskabende i rapporten er, at den så klart anbefaler de offentlige arbejdsgivere at øge og satse på tilliden til medarbejderne. Kommissionen anbefaler at styrke produktiviteten gennem bedre motivation og trivsel på arbejdspladserne, og den giver det gode råd at inddrage medarbejdernes viden og kompetencer. Den tillidsdagsorden er vi med på. Slip medarbejdernes kompetencer og engagement løs, så vil den næstmest effektive offentlige sektor i verden blive endnu bedre,« siger Kim Simonsen, formand for HK.

»Naturligvis skal offentlige arbejdspladser såvel som private være trimmede og produktive. Det mål har vores medlemmer bidraget til gennem mange år. Hvor meget mere produktivitet, der er at komme efter, er noget usikkert. Det fremgår jo også af kommissionens rapport. Jeg er meget enig med kommissionen i, at der ikke ligger guld på gaden, der bare venter på at blive samlet op,« tilføjer Kim Simonsen.

Rapportens fokus på de offentlige overenskomster som barriere for større produktivitet vækker derimod undren i HK, som både organiserer offentligt og privatansatte. For overenskomsterne giver allerede de muligheder, kommissionen efterlyser, fastslår formændene for HK’s offentlige sektorer.

Hverken Bodil Otto, HK Kommunal, eller Rita Bundgaard, HK Stat, genkender det billede, rapporten tegner af offentlige overenskomster og aftaler, der stiller sig i vejen for en produktiv indsats fra de ansatte. Hvis overenskomsterne havde været så tunge at danse med, ville det næppe have været muligt at forandre de offentlige arbejdspladser så meget, som det er sket de seneste år, mener de.

»Vores medlemmer har gennemgået masser af forandringer de senere år. Den offentlige sektor har været som et dynamisk laboratorium, hvor nye strukturer og nye måder at organisere arbejdet på har bidraget til både effektiviseringer og bedre løsning af opgaverne. Der er allerede indført administrative servicecentre, sådan som kommissionen efterlyser. Kommunerne har over tre år sparet 30.000 ansatte væk. I staten er der gennemført omfattende strukturændringer, samtidig med at løbende besparelser hvert år har stillet større krav til en effektiv administration,« siger formændene for de offentligt ansatte HK’ere.

De understreger, at de eksisterende overenskomster giver rig mulighed for lokalt at indrette fx løn og arbejdstid. Og en ny SU-aftale giver fine muligheder for lokalt at drøfte udviklingen af den enkelte statslige arbejdsplads. Sådan som kommissionen efterlyser.

»At henvise til, at overenskomsterne skulle udgøre en hindring for, at opgaverne, arbejdstiden og lønnen bliver tilrettelagt mere individuelt og fleksibelt, klinger noget hult. For der er jo langt hen ad vejen mulighed for at følge dette spor i de eksisterende overenskomster. Problemet er som oftest, at de offentlige arbejdsgivere slår bremsen i over for sådanne progressive løsninger. Fx har KL droppet forlodsfinansieringen af Ny Løn,« siger Bodil Otto og Rita Bundgaard.


Pressemeddelelse

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk