HK.dk logo

Uforklarligt mange offentligt ansatte i lokalpolitik

25. september 2013  |  HK Stat  | 

De må være gode til kommunalpolitik. I hvert fald er de offentligt ansatte overrepræsenteret i landets kommunalbestyrelser. I 2005 udgjorde offentligt ansatte 22 procent af vælgerne – og hele 58 procent af dem, der blev valgt. Ved seneste kommunalvalg i 2008 var over halvdelen af de valgte kandidater ligeledes offentligt ansatte.

Det er en gammel skrøne, at der er uforholdsmæssigt mange offentligt ansatte i kommunalbestyrelser, fordi de offentlige arbejdsgivere er mere fleksible og positivt indstillede over for medarbejdere, der vil være politikere – og derfor skal have tjenestefri til møder, som loven giver dem ret til.

Kommunalforskeren Roger Buch har i 1993 og 2005 undersøgt sagen. Begge gange viste det sig, at der er minimal forskel på, hvordan privatansatte og offentligt ansatte oplever omgivelsernes – herunder arbejdsgivernes – indstilling til deres politiske arbejde.

Kun 5 procent af de adspurgte kandidater svarede, at deres arbejdsgiver var negativ over for deres kandidatur. Og de fem procent rummer vel at mærke cirka lige mange fra hver sektor.

Roger Buch konkluderer, at forskellen er uforklarlig. Eller i hvert fald endnu uforklaret. Man kan gisne om andre årsager, men indtil videre er det altså et mysterium, hvorfor de privatansatte lønmodtagere er underrepræsenterede.

Det er i øvrigt ikke et problem, hvis man spørger Roger Buch:

»Den private sektor skal samlet set ikke beklage sig over, at den er underrepræsenteret. Den skævhed, man taler om, er der i virkeligheden kun, hvis man sammenligner lønmodtagere. De selvstændige erhvervsdrivende er nemlig overrepræsenterede.«

Man kan forestille sig, at privatansatte bare generelt ikke går op i kommunalpolitik. Men den forklaring holder heller ikke, siger Roger Buch:

»Når Gallup har spurgt befolkningen om lysten til at stille op, er der ingen forskel på interessen hos offentligt og privat ansatte.«

Kilde til tallene: Rapporten ’Arbejdsgruppen om kommunalpolitikernes rolle og arbejdsvilkår’, udgivet af Indenrigs- og Socialministeriet i maj 2009. Det har ikke været muligt at findeen nyere sammenligning af kommunalpolitikernes erhverv og befolknigen i sin helhed.

Vil du være kommunalpolitiker? Læs, hvordan du stiller op, på borger.dk


Fakta

Kommunalbestyrelserne
En kommunalbestyrelse er den forsamling af folkevalgte politikere, der er øverste myndighed i en kommune. I nogle kommuner bruges betegnelsen byråd i stedet, mens kommunalbestyrelsen i Københavns Kommune kaldes borgerrepræsentationen. Kommunalbestyrelsen holder typisk ordinært møde en gang om måneden. Dertil kommer udvalgsmøder. Der er kommunal- og regionsvalg hvert fjerde år i november.

Kilde: Wikipedia

Regionsrådene
De fem regionsråd sammensættes af 41 folkevalgte medlemmer, som vælges for fire år ad gangen samtidig med kommunalvalget. Regionernes hovedopgave er at styre det danske sundhedsvæsen, men de har også ansvar for visse opgaver inden for socialområdet – og for regional udvikling: erhverv, uddannelse og kultur, natur og miljø og kollektiv trafik. Medlemmerne modtager vederlag efter samme princip og i nogenlunde samme størrelsesorden som kommunalpolitikere. De aktuelle satser kan ses på regionernes hjemmesider.

Kilde: regioner.dk

Byrøddernes vederlag
Lønmodtagere, der er medlem af en kommunalbestyrelse, har ret til fravær fra arbejdet, når der er møder i kommunalbestyrelsen. De kan få en del af deres faste vederlag udbetalt som erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.Det faste vederlag er 66.388 kroner i kommuner med færre end 80.000 indbyggere og 79.665 i kommuner med flere. I København dog 92.942 kroner. Hertil kommer tillæg til medlemmer med børn under ti år (til pasningsudgifter). Og eventuelt ekstra vederlag for medlemskab af og formandskab for udvalg.

Kilde: Inderigsministeriet

Stat Politik

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-16

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-16

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk