HK.dk logo

Nu gælder det retten til at være herre i eget hus

02. oktober 2013  |  Østjylland

Formanden for de kommunal- og regionaltansatte HK’ere i Østjylland Hans-Henrik Hansen advarer nu politikerne imod bevidstløst at følge udliciteringssporet. Det sker på baggrund af flere uheldige eksempler med udlicitering af den kommunale lønadministration.

Mange kommuner har meget blandede erfaringer med at udlicitere lønadministrationen og flere af disse kommuner har som en følge heraf hjemtaget opgaverne igen. Syddjurs og Odder kommuner har eksempelvis besluttet dette. Senest har HK’erne i Aarhus Kommune påvist, hvordan udliciteringen af kommunens ’lønhus’ i 2011 har ført til flere opgaver og udgifter. Se også artiklen ’En mega fejltagelse’.

- Man forsøger at skille noget, som i virkeligheden er uadskilleligt. Lønadministration er dybt integreret i den øvrige forvaltning og kan ikke udskilles, uden der opstår en række erstatningsopgaver. Særligt løn- og personaleadministration hænger uløseligt sammen. Og det betyder kommunale udgifter, som man ikke har regnet med, siger HK-formanden. Det er på høje tid, at man nu tager ved lære af de erfaringer andre har gjort på dette område.

- Udliciteringen er ikke mindst en politisk fejltagelse: Kommunens råderum og selvbestemmelse indskrænkes, når store områder overdrages til private entreprenører. I eksemplet fra Aarhus kan kommunen ikke uden videre få udkørt sygefraværslister. Dermed får den svært ved at overvåge og styre sin egen personalepolitiske målsætning om en målrettet indsats for at nedbringe sygefraværet.

Hans-Henrik Hansen mener derfor, at udlicitering gør politikernes råderum mindre. Politikerne i regioner og kommuner har en meget stor interesse i at værne om fleksibiliteten i den samlede opgaveløsning. Den er ganske enkelt en nødvendighed for dem.


Farlig cocktail: Nulvækst og udlicitering

Kombinationen af udlicitering og nulvækst gør kun ondt værre:

- I princippet kan antallet af offentligt ansatte bevares under nulvækst, fordi der er plads til prisstigninger og lønudvikling. Men de senere års erfaring viser, at det offentlige forbrug af vare- og tjenesteydelser fra den private sektor i praksis vokser endnu mere. Og når man så samtidig øger graden af udlicitering bliver rigtig store dele af den kommunale økonomi båndlagt på forhånd. Det indskrænker det politiske råderum, påpeger Hans-Henrik Hansen.

- Man skal tænke sig rigtig godt og grundigt om. Nulvækst og udlicitering er en farlig cocktail, som nemt kan føre til, at politikerne ikke længere er herre i eget hus. Det handler det kommende kommunalvalg også om, slutter HK-formanden.

 

 

Kommunal

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk