HK.dk logo

Synspunkt: Når det bliver for dyrt at spare

14. oktober 2013  |  Midt

Det synes dobbelt dumt, når et offentligt initiativ fører både forringelse af service og tab af fælles ressourcer med sig. Det er "stordrifts-monstret" Udbetaling Danmark det bedste eksempel på.

Af: Pia Tørving, formand for HK/kommunal Midt og medlem af Regionsrådet for Syddanmark (S)

I det offentlige, herunder det kommunale system, bør det naturligvis altid være et mål at bruge de fælles midler bedst muligt. Hver en krone skal vendes rigtigt, så vi får den bedste og mest borgernære service ud af vores ressourcer. Med etableringen af Udbetaling Danmark har vi et eksempel på præcist det modsatte: Udbetaling Danmark (UD) har betydet tab af både borgernær service OG tab af ressourcer.

For ideen om centrale udbetalingscentre fungerer ikke i praksis. Hverken servicemæssigt eller økonomisk. Tanken om stordrift fører helt konkret til en fremmedgørelse i forhold til den enkelte borger. For eksempel når denne ønsker at følge op på en udbetaling eller manglen på samme, men mødes med en upersonlig og uengageret service. Nuvel, der findes sikkert gode historier, men der er for mange med en kedelig vinkel. Det har samtidig vist sig svært for UD at skabe den samme effektivitet, som de tidligere kommunale arbejdspladser (afdelinger) lagde for dagen, når det gjaldt inddrivning af offentlig gæld. UD’s provenu er i nogle tilfælde og i en række kommuner langt lavere, end det tidligere var tilfældet – ja, det er faktisk katastrofalt lavt.

Tab af nærhed
Netop tabet af nærhed er i denne sammenhæng både konsekvens og forklaring. For på den ene side mister borgeren en fornemmelse af nærhed og tilgang til det offentlige, fordi udbetalingen er centraliseret. På den anden side er samme tab af nærhed den sandsynlige forklaring på, at det er svært for UD’s inddrivningscentraler at skabe de samme resultater som i kommunalt regi.

Har Udbetaling Danmark-systemet ikke spillet fallit, når det både fører forringelse af service og store tab af indtægter med sig?

Sandhed med modifikationer
Den borgerlige tanke om, at ”…central stordrift og privatisering vil altid betyde større effektivitet…” synes i dag at være en sandhed med modifikationer, når det gælder offentlige og kommunale løsninger. Vi har snart oplevet mange eksempler på aktiviteter og services, der har været lagt ud til private aktører i udliciteringens hellige navn, for så efter kortere eller længere tid at blive hentet tilbage igen.

Ganske enkelt fordi tab af service, kvalitet og nærhed slet ikke stod mål med de reelle besparelser.

Ringe trøst for kommunalt ansatte
Nu kunne man stå i hjørnet med en løftet pegefinger og sige ”…vi sagde det jo” eller ”…selvfølgelig ville det gå sådan”. Det er der ingen grund til, da det kun vil være en ringe trøst for de mange tusinde kommunalt ansatte, der har mistet deres job på den konto.

For ikke alle får deres job tilbage, når pilen pludselig peger den anden vej igen. Når det borgerlige Danmark endnu engang må erkende, at privatisering og centralisering ikke altid er vejen til effektivisering. Udbetaling Danmark er kun ét eksempel, og der er alt for mange andre eksempler, hvor én indgang til det offentlige er blevet til ingen indgang. Hvor der tabes både service og ressourcer.

Ja, det kan såmænd sagtens blive alt for dyrt at spare.......


Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-17

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk