HK.dk logo

Fagforeningen i Magasin 2: De unge er også organiserede

23. oktober 2013  |  HK Handel  | 

92 procent af eleverne i Magasin er medlemmer af HK HANDEL. Mød andetårseleven, den nyudlærte ansatte og den unge tillidsrepræsentant og hør, hvordan fagforeningen spiller en rolle for dem.

Anne Kragh_Magasin

"Det har givet en følelse af tryghed, som har været vigtig"

92 procent af eleverne i Magasin er medlemmer af HK HANDEL. Anne Kragh har aldrig været i tvivl om, om at HK hendes fagforening – også som udlært.


Anne Kragh lærte allerede HK HANDEL at kende i sit introforløb som elev i Magasin.
– Jeg og de fleste af de andre meldte os ind med det samme. HK HANDEL gav en tryghed, husker 24-årige Anne Kragh.
Denne sommer er hun blevet udlært, og tog selv initiativ til at snakke med sin tillidsrepræsentant om, hvilken rolle HK HANDEL kunne spille for hende i fremtiden. Senere indkaldte tillidsrepræsentanten for alle de nyudlærte.

– Jeg vidste allerede inden mødet, at jeg skulle fortsætte med at være medlem af HK HANDEL. Jeg har faktisk aldrig været i tvivl, siger Anne Kragh.


Efter mødet med HK HANDEL snakkede Anne Kragh med de andre unge kollegaer om især prisen på medlemsskabet.


– Jeg skulle lige synke en ekstra gang over prisen. Når man er ung, så er det hele lidt stramt, men omvendt så tjener jeg jo som faglært også noget mere, end da jeg var elev.


De andre talte også om prisen, men de blev alle sammen enige om, at HK HANDEL var det bedste sted for dem at være medlemmer.


– I vores branche er det jo HK HANDEL, der dækker os bedst ind.


Altid hjælp at hente hos tillidsrepræsentant


I sin elevtid har Anne Kragh af og til gået til sin tillidsrepræsentant med især praktiske forhold.


– Det har for eksempel været, hvis jeg har været i tvivl om, om min arbejdsplan var rimelig. Blev jeg udnyttet? Det lyder måske som småting, men det er det ikke i min verden.


Tillidsrepræsentanten i Magasin i Århus har under Anne Kraghs elevtid været meget synlig.


– Jeg har altid vidst, at jeg kunne gå til hende eller Jette (formanden for Landsklubben Magasin og elevansvarlig red.), og det har givet en følelse af tryghed, som har været vigtig. For indimellem er det hårdt at være elev i et hus, hvor forventningerne til en er store.


Anne Kragh husker eksempelvis en anden elev, som åbenlyst ikke trivedes, og det tog til tillidsrepræsentanten og den elevansvarlige sig godt af.


– Både HK og Magasin holder godt øje med os.


Magasin tager sig godt af eleverne


Formanden for Landsklubben Magasin er også elevansvarlig i Magasin, og derfor er HK HANDEL også en naturlig del af hverdagen hos eleverne i Magasin.


– Magasin tager sig virkelig godt af os. De forstår virkelig at motivere os, fortæller Anne Kragh, der denne sommer bestod sin fagprøve med et flot 12-tal.


Da hun i sin tid takkede ja til at blive elev i Magasin, vidste hun, at en flot karakter ved fagprøven, kunne blive adgangsbillet til en fremtid i Magasin. Som de andre elever blev hun nemlig allerede ved samtalen stillet i udsigt, at de dygtigste elever ville få tilbudt et job, når de var udlært.


– Det motiverer selvfølgelig en til at gøre det ekstra godt, men jeg synes nu også, jeg har knoklet, slår Anne Kragh fast.


Det går godt nu, men …


Undervejs i elevforløbet har Anne Kragh og de andre elever løbende modtaget sparring fra især Jette Frederiksen (elevansvarlig og formand for Landsklubben Magasin). Og når fagprøven nærmer sig, bliver eleverne blandt andet tilbudt en prøveeksamen, hvor Jette Frederiksen og HR-chefen er censorer.


– Det var bare rigtigt godt at prøve det af. Jeg fik for eksempel at vide, at jeg skulle have flere tal i min præsentation, og at jeg skulle gøre det mere visuelt, siger Anne Kragh.


Resten er historie. Anne Kragh fik det 12-tal, hun gik efter, og blev sammen med de andre elever efterfølgende fejret ved en reception med Magasins direktører efterfulgt af limousinekørsel rundt i København og en afslutning på Bakken. Bagefter stod et job klar i Magasins fashionafdeling i Århus.


– Det er jo dejligt at have et godt job, men hvis det lige pludselig en dag ikke går så godt, så har jeg HK. Det giver en tryghed, som jeg ikke vil undvære, slutter Anne Kragh.

Magasin elever_limousinekørsel 2008

Limousinekørslen rundt i København med de nyudlærte elever er en tradition, der har nogen år på bagen. Billedet her er fra 2008.

”Nu passer jeg ind”

Meryem_Magasin

For Meryem Hatun Kekec er Magasin drømmelærepladsen, men det var først, da hun skiftede til Magasin på Kgs. Nytorv, at pigen med de tyrkiske rødder passede ind.


– Det er jo enhver piges drøm at arbejde et sted, hvor man er omgivet af makeup, parfume og piger i fint tøj, siger Meryem Hatun Kekec.

 

Hun er 21 år og andetårselev i Magasin på Kgs. Nytorv i København. Her er hun i parfumeafdelingen. Og hun elsker det.


– Når jeg møder om morgenen, bliver jeg simpelthen bare så glad.


Men selv om det er en boblende ung kvinde, der glad viser rundt i ’Body and Beauty’, som hun i øjeblikket arbejder i, så havde hun en hård start på elevtiden.


– Er det tvangsægteskab?


Meryem Hatun Kekec startede sin elevtid i en anden Magasin. Og det gik slet ikke.


– Jeg havde en masse forslag til forbedringer, men det blev ikke supergodt modtaget, husker Meryem Hatun Kekec tilbage. Hun peger på, at det er en hård branche.


– Man skal være virkelig sød, men også meget stærk, fordi der er rigtig mange kvinder på arbejdspladsen, og de kan være hårde ved hinanden.


Meryem Hatun Kekec oplevede selv, at det var svært at finde sin plads og navigere i de uskrevne regler.


– På et tidspunkt fik jeg lagt makeup i arbejdstiden. Selv om der var helt stille og ingen kunder, fik jeg dagen efter at vide, at det var helt forbudt, men hvordan skulle jeg vide det, når jeg nu var helt ny? Og hvorfor var der ingen af de andre, der sagde det til mig den samme dag?


Meryem Hatun Kekec oplevede samtidigt, at en del af hendes kolleger også så lidt skævt til hendes tyrkiske ophav.


– Jeg blev gift kort tid efter, jeg startede på min første læreplads, og der var flere, der spurgte til, om det var et tvangsægteskab, griner Meryem Hatun Kekec, der har tyrkiske forældre, men selv er født og opvokset i Danmark.


Fra lykke til fyring


Efter to måneder, hvor der har været del små episoder, melder Meryem Hatun Kekec’ chef ud, at hun ikke synes, at den unge elev passer ind. Det slår selvfølgelig Meryem Hatun Kekec helt ud, men hun gør imidlertid det eneste rigtige. Hun ringer til Jette Frederiksen, der både er elevansvarlig i Magasin og formand for Landsklubben Magasin. Jette Frederiksen melder hurtigt ud:


– Jeg vil ikke af med dig! siger hun til Meryem Hatun Kekec. Og sådan bliver det. Jette Frederiksen tager kontakt til Magasin på Kgs. Nytorv for at få Meryem Hatun Kekec flyttet over til det andet stormagasin. Og som sagt som gjort.


– Jeg kan med det samme mærke, at jeg passer meget bedre ind. Mens kunderne i det andet stormagasin mest var ældre kvinder, så er det alle mulige forskellige kunder, der kommer herinde på Kgs. Nytorv. De ansatte er også meget mere forskellige ­– her er for eksempel også mænd i kosmetikafdelingen.


En mor fra HK


De første måneder på Kgs. Nytorv tilbragte Meryem Hatun Kekec i en lille stand.


– Jeg bliver enig med Jette om at starte stille og roligt ud. Det havde jo været en psykisk hårdt start.Men selv om starten var hård, så kan man ikke se det på karaktererne. Meryem Hatun Kekec får kun 10 og 12-taller.


– Jeg bliver simpelthen så glad, når jeg får gode karakterer – jeg vil så gerne gøre både min chef og Jette stolte, så de kan se, at de valgte rigtigt, da de satsede på mig!


Kontakten til formanden for Landsklubben Magasin er stadig tæt.


– Jette kommer tit forbi, og der er jo en grund til, at jeg og de andre elever kalder hende mor. Hun er bare helt fantastisk, siger Meryem Hatun Kekec.

”Det er vigtigt, at vi står sammen”

Tina_Magasin

At være tillidsrepræsentant er cool, mener 30-årige Tina Hansen, der er tillidsrepræsentant i Magasin, Lyngby. Hun ser sin unge alder som en fordel i et ungt hus.


Det er cool at være tillidsrepræsentant. Jeg kan jo hjælpe mine kolleger med alt muligt, siger Tina Hansen, der med sine 30 år er en meget ung tillidsrepræsentant.


Hun arbejder til daglig i lingeriafdelingen i Magasin i Lyngby – en forretning, der netop har mange elever og unge ansatte. Langt de fleste af dem er medlemmer af HK HANDEL, og Tina Hansen brænder især for at gøre det faglige fælleskab nærværende for de unge kollegaer.


– De ældre har fået det ind med modermælken, så de ved godt, hvad vi står for, men de unge skal man møde på en anden måde. Og her gør det klart en forskel, at jeg selv er ung.


For selv om langt de fleste unge er medlemmer af HK HANDEL, så har mange i udgangspunktet ikke et tæt forhold til fagforeningen. Derfor tager Tina Hansen mange personlige snakke med dem om, hvad HK konkret kan tilbyde.


– De skal kunne se, at det giver god mening at være med i fællesskabet.
Hun fortæller også sine kollegaer, at selv om det i dag går godt i Magasin, og de bliver behandlet godt, så er det stadig vigtigt, at HK HANDEL står stærkt.


– Der vil altid være op- og nedture, og når det lige pludselig ikke går så godt, så er det vigtigt, at vi står sammen.


Fagligt fællesskab på facebook


Tina Hansen tager mange personlige snakke, men bruger også facebook meget aktivt. Lige nu lægger hun relevant information om HK HANDEL ind på sin egen facebookprofil, da mange af hendes facebookvenner er kollegaer. Men planen er at lave en gruppe på facebook og invitere alle medlemmer i stormagasinet, så de nemt kan dele erfaringer, gode råd og stille spørgsmål.


Og netop spørgsmål er der mange af fra især de unge.


– De spørger om arbejdstid, lukkelov og alle mulige praktiske spørgsmål, mens de ældre spørger til, om vi ikke kunne gå til ledelsen med ønsker om et nyt cykelskur. Det handler om at være der for dem alle sammen.


En tillidsrepræsentant er uundværlig


En væsentlig drivkraft hos Tina Hansen er omsorgen for kollegerne.


– Nogle vælger at blive tillidsrepræsentant, fordi de får mere indflydelse. Magt kan man også kalde det. Og ja, det gør man da også, men for mig handler det om at kunne gøre en forskel for kollegerne – at kunne hjælpe dem, når de har brug for det. De bliver så glade, når jeg kan hjælpe. Det er så fedt! Tina Hansen kan efter halvandet år tydeligt se, at hendes netværk i forretningen er blevet rigtigt stort, og at kollegaerne ved, hvem de skal gå til.


– Jeg havde en kollega, som havde det rigtigt skidt men sin chef. Hendes arbejdsplaner var eksempelvis helt umulige. Og det tog jeg op med ledelsen. Tina Hansen møder nu altid en glad og smilende kollega.


– Så føler man virkelig, at man har gjort en forskel, siger hun. Og så er vi tilbage ved, hvorfor Tina Hansen som 28-årig valgte at stille op som tillidsrepræsentant.


- En arbejdsplads skal have en tillidsrepræsentant! Der skal være en, som medarbejderne kan gå til.

Fotos: Jesper Voldgaard, privat billede, Karin Meldgaard Henriksen


Handel Medbestemmelse Tillidsrepræsentant

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk