HK.dk logo

Outsourcing: Skeptisk optimisme

24. oktober 2013  |  Samdata

På sigt er outsourcing ikke til at komme uden om. Men man skal passe på ikke at smide virksomhedens innovation overbord.

Outsourcing er et af de helt store spørgsmål i IT-branchen i disse år. Det mærker vi også i den virksomhed, hvor jeg er en af tillidspersonerne, KMD i Aalborg.

Her har ledelsen et mål om på lang sigt at outsource alle udviklerstillinger. I øjeblikket går de jobs til Mahindra Satyam i Bengalore – sådan ca. 10.033 km mod øst, hvis man tager den korteste landevej.

Hos KMD’s ledelse har man besluttet sig for, at outsourcing er den vej man vil gå, og det kan vi selvfølgelig ikke ændre på. En programmør i Indien får naturligt nok mindre i løn end en i Danmark. Vi har selvfølgelig oplevet, at projekter er kommet tilbage, og har måttet løses her i Danmark, men man kan ikke sige, at det er afgørende anderledes end i så mange andre outsourcing-projekter.


Ideudvikling kræver viden

Anders Skjødt Thomsen

Planen er, at vores resterende udviklere i løbet af 2-3 år efteruddannes inden for forretningsudvikling og engelsk, så vi kan blive gode til at bestille opgaver hos udviklerne i Indien. Men ledelsen bør også fokusere på de konsekvenser som outsourcing har. Den direkte lønudgift er ikke alt.

Hos KMD leverer vi nogle meget komplicerede SAP-systemer til hhv. administration (økonomi og lønstyring) og sociale systemer som f.eks. bistandshjælp. Systemerne bruges typisk i kommuner, regioner og til dels staten. Her bør ledelsen være opmærksom på, at man tit får den bedste innovation, hvis man har forretningsudviklere siddende ved siden af udviklerne.


Man kan ikke forvente, at en indisk programmør har samme indblik i de systemer, som udgør det sociale sikkerhedsnet i Danmark. Samtidigt har vi erfaring for, at indiske programmører ofte løser opgaverne uden at stille spørgsmål undervejs. Har vi lavet en fejl i vores bestilling, så går den igennem uden, at nogen fanger den. Måske fordi kulturen er anderledes – måske fordi de ikke kender den måde det danske system er bygget op på.

På sigt er det som sagt planen, at al udvikling skal foregå i Indien, og vi har i år været igennem en hård fyringsrunde, hvor 100 stillinger forsvandt. Ledelsen har dog lovet, at de vil gøre alt, hvad de kan for at undgå fyringer og, at de i stedet vil efteruddanne folk. Det vil vi selvfølgelig holde dem fast på.

Kunne det offentlige stille krav

Man kunne håbe, at nogle af de mange kunder som KMD har i det offentlige, ville overveje konsekvenserne af at al programmering sendes udenlands. Er det i Danmarks interesse? Når man sender byggeopgaver i udbud, så er det ofte en betingelse, at de firmaer der tager opgaven også skal påtage sig ansvar for oplæring af lærlinge, så man også i fremtiden har dygtige håndværker på egnen. Vi har til gode at se det samme krav om bevarelse af viden på danske hænder inden for IT-branchen.

I Nordjylland er der ret få virksomheder, der har større udviklings-teams. Derfor kan tendensen på sigt dræne hele egnen for vigtige vidensfolk.

Hvis vi i stedet kan fastholde et vist antal af udviklere og samtidigt kan efteruddanne mange inden for forretningsudvikling, så kan det hele måske ende positivt. Det er nemlig langt lettere at skabe værdi og innovation – både hos private firmaer og i det offentlige, hvis man har erfaring med både udvikling og forretningsudvikling.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-17

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk