HK.dk logo

Mønter kan give eksem: Nemmere at få erstatning

05. november 2013  |  HK Handel  | 

- Det gør ondt, når der går hul på huden, fortæller et af HK Handels medlemmer, som fik nikkeleksem af at håndtere mønter i kassen. Ny praksis gør det nemmere at få erstatning.


For første gang har HK en sag, hvor nikkeleksem efter kortvarig påvirkning er blevet anerkendt som arbejdsskade.

I 2008 begyndte et medlem at arbejde som fritidsjobber på en tankstation - et job, der indebar arbejde ved kassen med håndtering af mønter, som det er tilfældet for mange job i handelsbranchen. Efter mindre end et år begyndte hans hænder at vise tegn på nikkeleksem. Huden skallede af og var rød.

Hans læge anmeldte skaden til Arbejdsskadestyrelsen, og HK Handel Hovedstaden har fulgt hans sag fra sidelinjen. Den er efter en længere proces endt med en kendelse på 10 procents mén fra Arbejdsskadestyrelsen.

Ny praksis gør det nemmere at få erstatning

Fremover bliver det lettere at få anerkendt nikkeleksem som en arbejdsskade, fordi Arbejdsskadestyrelsen har gjort nikkeleksem til en selvstændig kategori på listen for erhvervssygdomme.

- Forskning viser, at nikkeleksem kan opstå også efter en kortvarig erhvervsmæssig udsættelse. Tidligere har der været et særkrav om, at man skulle være udsat for nikkel i mange år, før nikkeleksem kunne anerkendes, men med den viden, vi har nu, skulle praksis fornyes, oplyser Jane Hansen, kontorchef for Fagligt Center i Arbejdsskadestyrelsen.

Arbejdsskadestyrelsen genvurderer ældre sager

Jane Nielsen fra HK’s Juridiske Kompetencecenter vurderer, at Arbejdsskadestyrelsen har begået en fejl ved ikke at sætte nikkeleksem efter kortvarig påvirkning på listen over erhvervssygdomme efter en revurdering af listen i 2005.

- Overvejelsen omkring nikkelseksem blev i hvert fald ikke taget på det tidspunkt. Det bliver den så nu, siger Jane Hansen fra Arbejdsskadestyrelsen.

Styrelsen gennemgår nu sager tilbage til 2005, hvor skader fra nikkeleksem er blevet afvist på baggrund af de daværende krav.

Nikkeleksem krævede medicin, piller og cremer

For medlemmet opstod problemet efter kortere kontakt med mønter, der indeholder nikkel. Men det har været en længere proces for ham at holde eksemen under kontrol. Han forsøgte at løse problemet ved at bruge handsker, når han arbejdede ved kassen. Men med et kasseapparat med touch screen gik det for langsomt.

- Jeg har prøvet i hvert fald 10 forskellige cremer fra hudlæger og fået medicin og piller mod eksemen. Det har hjulpet en del undervejs, men når jeg har flere vagter, hvor der er tid ved kassen, så kommer det igen, fortæller han.

I dag sover han med creme og handsker på hænderne, for at holde eksemen under kontrol. Pillerne måtte han holde op med at tage igen, fordi de gav ham hovedpine.

Fakta:

Fra 2009 til 2012 har Arbejdsskadestyrelsen afsluttet 125 sager om nikkelallergi. Styrelsen skønner, at anerkendte sager om nikkelseksem på grund af mønthåndtering udgør mindre end 10 sager.

Har du nikkelallergi?

Nikkeleksem ses som rødme, blæredannelse og eventuelt sår i huden. Nikkeleksemet begynder altid der, hvor der er hudkontakt med den genstand, der frigiver nikkel. Nikkeleksem efter håndtering af mønter vil derfor være håndeksem. Håndeksem forårsaget af nikkel viser sig typisk ved små blærer i håndflader og på siden af fingrene.

Du kan blive testet for nikkelallergi hos din læge. Lægen har pligt til at anmelde til Arbejdsskadestyrelsen, hvis det vurderes, at der er tale om en arbejdsskade.

Vil du have din sag genoptaget?

Hvis du ønsker din sag om nikkeleksem genoptaget på baggrund af praksisændringen, kan du anmode om genoptagelse ved at gå ind på din sag i den elektroniske sagsoversigt på Arbejdsskadestyrelsens hjemmeside: www.ask.dk/sesag

HK kan hjælpe dig med din sag ved at søge aktindsigt og følge processen, ligesom HK’s arbejdsskadeafdeling kan vurdere, om din erstatning er rimeligt udmålt og om afgørelsen eventuelt skal ankes. Hvis du vil have hjælp af din lokale HK-afdeling, så kontakt os på tlf. 70 11 45 45.

Artiklen er redigeret d. 23. maj 2018 af hensyn til medlemmets nuværende arbejde. 

Handel Arbejdsskade Sygdom

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk