HK.dk logo

Politi-HK'ere vil stoppe illegal indvandring

14. november 2013  |  HK Stat  |  hk politiet og Anklagemyndigheden  | 

Heidi Juhl Pedersen

Heidi Juhl Pedersen. Foto: Mikkel Østergaard

HK Politiet foreslår: Hvis HK’ere tager sig af paskontrollen, kan de uniformerede kolleger få tid til at finde illegale indvandrere blandt passagerer, der ikke skal vise pas, fordi de kommer til Danmark fra et andet Schengen-land. Retsordførere er positive.

Nu er der udsigt til, at det vil være en HK’er, der tjekker dit pas, når du kommer hjem fra ferie. HK’erne ved politiet har flere gange foreslået, at de overtager paskontrollen i Københavns Lufthavn.

Senest har formanden for HK Politiet, Heidi Juhl Pedersen, sendt et brev til retsordførerne i Folketinget, hvor hun påpeger, at HK’ere i paskontrollen vil kunne frigøre politiuddannet personale til andre opgaver, fx stikprøvekontroller i forbindelse med indrejse. Og politikernes reaktioner giver grund til fornyet optimisme hos HK’erne. 

Anledningen til deres tilbud om assistance i paskontrollen er, at illegale indvandrere på grund af manglende politikontrol i Københavns Lufthavn ifølge avisen BT ’strømmer ind i Danmark’. 

Betjente i lufthavnen har udtalt, at årsagen er mangel på mandskab. Der er ikke nok personale til at foretage de såkaldte kriminalitetstjek på fly med passagerer, der på grund af Schengen-aftalen ikke skal vise pas. Kriminalitetstjek foretages som stilprøver og har blandt andet til formål at afsløre falske papirer. 

HK’ere er billigere end betjente

HK Politiet påpeger, at hvis HK’ere tager sig af paskontrollen, kan flere betjente foretage kriminalitetstjek – og dermed kan der dæmmes op for den illegale indvandring. Heidi Juhl Pedersen understreger, at det vil kræve en økonomisk bevilling til ansættelse af flere HK’ere. Det er ikke mindst derfor, hun forsøger at få politikerne til at støtte idéen. 

Hun minder i sit brev til retsordførerne om, at HK’erne er billigere end betjente i lønomkostninger, og at de efter et kortvarigt uddannelsesforløb vil kunne bestride opgaven. Ligesom ved etableringen af politiets servicecentre, som hovedsagligt er bemandet af HK’ere, der er oplært i at tage imod anmeldelser over telefonen. 

Ifølge Lønkommissionens rapport fra 2010 tjener en politibetjent i gennemsnit 34 procent mere i timen end en HK’er.

Venstre, DF og SF bakker op om HK’ernes forslag

Der har tidligere været bred politisk opbakning til HK’ernes forslag, og Heidi Juhl Pedersen har også denne gang fået særdeles positiv respons fra flere ordførere.  Retsordførerne fra Venstre, DF og SF har svaret positivt på Heidi Juhl Pedersens brev.

De finder ideen god og vil bakke op om forslaget. Flere har udtalt, at de vil sørge for, at emnet bliver sat på dagsordenen på næste møde i retsudvalget. 

Politiets ledelse bifalder forslaget

Også internt i politiet har HK’ernes beredvillighed mødt opbakning. En projektgruppe anbefaler i en rapport om differentieret personalesammensætning i grænsekontrollen, at der ansættes civile i paskontrollen. Også ledelsen i Københavns Politi støtter ideen. 

 

Retsudvalget spørger justitsministeren: Hvad mener du?

Retsudvalget stillede 24. september 2013 – efter ønske fra Peter Skaarup (DF) – justitsministeren følgende spørgsmål: 

’I forlængelse af ministerens svar på REU alm. del – spørgsmål 1079 bedes ministeren redegøre for ministerens holdning til, at der bliver ansat mere kontorpersonale, der kan varetage flere af politiets opgaver, således at politiet i højere grad kan blive frigjort fra kontorarbejde og i stedet komme ud på gaden og udføre de opgaver, de er uddannet til?’ 

Læs ministerens svar her  

Send besked til forfatter


Annuller

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk