HK.dk logo

Mission: 1000 jobs til autister

03. december 2013  |  Samdata  |  Ernst Poulsen

Kan man skabe 1000 jobs til mennesker med autisme på danske virksomheder? Firmaet Specialisterne har kastet sig over en ambitiøs opgave.

Kun hver syvende, der har en autisme-diagnose, har en tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er et stort spild og ærgerligt for alle parter, mener firmaet Specialisterne. 

Specialisterne har gennem de sidste ti år arbejdet med at kompetenceudvikle mennesker med autisme, mens de selv har skabt 35 arbejdspladser for gruppen. 

Men nu ønsker de at give opgaven videre til resten af erhvervslivet i håbet om, at der kan skabes hele 1000 arbejdspladser. Det sker blandt andet med et tilskud på 5,4mio. fra Velux-fonden.  

”Det er et ret stort problem, samfundet står med. Man regner med, at 1-2 % af en årgang har en autisme-diagnose, forklarer fortæller Steen Thygesen, der er adm. direktør hos Specialisternes ejer, Specialist People Foundation: ”Når de holdes ud af arbejdsmarkedet, giver det store udgifter til medicin samtidigt med, at vi går glip af den værdi, de kunne skabe på arbejdsmarkedet.” 

”Vi ved, at det giver bedre livskvalitet for folk, hvis de har et arbejde. Samtidigt er det en god forretning for samfundet. Hver gang det offentlige investerer 121.000 kr. i at hjælpe mennesker med autisme med at blive klar til arbejdsmarkedet, så kommer der 319.000,- kr. tilbage i sparede udgifter og i øgede skatteindtægter.” 

Steen Thygesen og Johnnie Kragh fra firmaet Specialisterne

Johnnie Kragh, der er uddannelsesleder hos Specialisterne minder om, at der er tale om mennesker, der ofte kan have svært ved at overtage et normalt job: ”Det er mennesker, som I nogle tilfælde har svært ved at finde ud af simple ting i dagligdagen omkring personlige og sociale forhold, og som skal hjælpes en del. Samtidigt er det folk, hvor det mest realistiske er, at en arbejdsuge kommer til at ligge på 20-30 timer.” 

 ”Men de har ofte nogle helt særlige evner og er måske analytiske, logiske, præcise eller koncentrerede i en grad, som man sjældent ser hos andre. Typiske opgaver vil handle om test af systemer og software eller indtastning af data. Sekundært har vi også opgaver, der drejer sig om udvikling af komplicerede algoritmer.” 

Hos Specialisterne er man meget bevidste om, at de jobs man skal finde, skal være opgaver, som ikke kan løses af studentermedhjælpere, vikarer eller som bare kan outsources til Indien. 

Specialisterne har i dag selv en del folk med autisme-diagnoser ansat og tager opgaver ind for virksomheder som ATP, Lego og Region Hovedstaden. ”Vi tester også telefoner for teleselskaber, før de kommer ud på markedet med teleselskabernes egen software. Det er ufatteligt omfangsrigt at få gennemtestet alle kombinationer af software, men vi har netop folk, som er metodiske og ikke lader sig distrahere.”


Ny strategi: Skab job i samarbejde

For et par år siden erkendte firmaet, at de aldrig får gennemslagskraft nok, hvis de forsøger at oprette alle stillingerne selv. Det var vigtigt at udvikle en ny strategi. 

”Det er svært for os at få nok virksomheder i tale. Vi vil i stedet arbejde sammen med andre – f.eks. inden for det offentlige – for at skabe jobs ude i andre virksomheder. Vi satser på at være en showcase, og så formidle vores viden videre,” forklarer Steen Thygesen. 

Specialisternes kontorer i Ballerup ser ud som så mange andre kontorer i IT-branchen. De fungerer både som virksomhed og som skole for unge med en autisme-diagnose, der har brug for undervisning og oplæring for at blive klar til evt. at komme ud på arbejdsmarkedet. 

Og så er der alligevel en forskel: I et af kontorerne bruges en del af pladsen på borde med Lego Mindstorms, fordi man med Lego’s computer-klodser kan stille opgaver, der viser en del om folks evne til at løse forskellige typer af opgaver og ikke mindst deres evne til at samarbejde med andre. ”Vores elever har netop deltaget i World Robot Olympiad i Danmark, og var ret tæt på at vinde en af konkurrencerne,” fortæller Johnnie Kragh stolt. 

Hvad skal virksomheder gøre, hvis de overvejer at skabe jobs til mennesker med autisme? 

”I første omgang skal de tage kontakt til os, så hjælper vi med en afklaring af deres behov og søger at matche det med talenter, vi kender til, eller kan finde og udvikle. 

Vi ser både på, hvilke opgaver de vil have løst, og hvordan vi skaber en forankring i virksomheden – både hos topledelsen og hos lokale ildsjæle. Vi oplever ret tit, at det tager en del møder med ledelsen, men når vi så får den første ansættelse på plads, så oplever vi stor begejstring lokalt.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk