HK.dk logo

Djøf, djøf...

12. december 2013  |  Midt

Antallet af såkaldte djøf-jobs stiger i disse år, mens der til gengæld er forsvundet et stort antal danske arbejdspladser. Det skrev djøf-bladet tidligere på måneden*. Både i den private og den offentlige sektor sker ”djøfiseringen” ofte på bekostning af HK’ere.

Lone Thomhav- Det er klart, at djøf’ere, altså økonomer og jurister, på nogle arbejdspladser kan bidrage med kompetencer, der gør en stor forskel. Det gælder for eksempel i forhold til den globalisering, der sker på mange private arbejdspladser i disse år. Her er der uden tvivl brug for djøf-kompetencer på analyse, strategi, branding og andre specialiserede områder, vurderer Lone Thomhav, der er formand for HK Midt Privat.

- Der synes dog at være mange tilfælde, hvor djøf’ere i disse år lander i jobs, hvor hverken de eller arbejdspladsen får det optimale ud af samarbejdet. Det er den type jobs, hvor en stærk og kompetent HK’er har sine forcer omkring administration, drift, personale osv.


”Skomager bliv...”

- I disse jobs er der ikke tale om, at djøf’erne er overkvalificerede. De er snarere forkert kvalificerede. De har nogle redskaber, der skal bruges i helt andre sammenhænge. Resultatet er ikke bare et dårligt match mellem kompetencer og opgaver. Det er også en medarbejder, der ikke trives, siger Lone Thomhav og fortsætter: 

- Det lyder så firkantet at sige ”Skomager bliv ved din læst”, men det er ikke desto mindre en klassisk sandhed, der passer godt på situationen. Vi oplever alle mest trivsel og størst effektivitet i vores arbejde, når vi beskæftiger os med noget, vi er uddannet til og synes er interessant at arbejde med.

Hånd- og hoveddebatten

For Lone Thomhav er der ingen tvivl om, at beregningen fra djøf og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som artiklen i djøf-bladet henviser til, passer på den hånd- og hoveddebat, der har kørt de seneste måneder:- Det er hele debatten om respekten for det gode håndværk contra den akademisering, der sker på mange arbejdspladser. På HK-området handler det i høj grad om, at vi har en gruppe medarbejdere, der specifikt og målrettet er uddannet til at varetage opgaver omkring administration, drift, produktion osv. De er gearet til disse jobs, mens akademikere kan være et forkert match, fordi deres værktøjskasse er rettet mod helt andre udfordringer, siger Lone Thomhav og runder af:

- I HK arbejder vi i disse år målrettet med opkvalificering af HK’ernes kompetencer, så de står endnu stærkere til at bestride en række poster i både private virksomheder og offentlige organisationer. Et af redskaberne er de kompetencepuljer til efteruddannelse af HK’erne, som forbundet har etableret. Puljerne vil give endnu bedre redskaber til endnu flere medlemmer, så de både kan fastholde og udvikle deres HK-jobs frem for at tabe dem til djøf’erne.


* du kan læse djøf-artiklen her

Få tips, tricks, nyheder og hør om kommende arrangementer:


HK Midts Facebookside

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk