HK.dk logo

Velfærden skal have et løft, hvis Silkeborg skal vokse

30. december 2013  |  Østjylland

Det ser godt ud her på tærsklen til 2014: Maskiner og mandskab arbejder på motorvejen lige uden for Silkeborg, og der snakkes om ambitiøse udviklingsplaner og om Silkeborgs lysende fremtid som bosætningskommune. For vil nye beboere og nye virksomheder ikke strømme til? Har vi ikke det hele? Natur, god plads, godt miljø og nu snart gode trafikale forbindelser til og fra Silkeborg? Jo, det er alt sammen rigtigt godt. Der er bare et lille men, for hvordan er det nu med velfærden og den kommunale service?

Når vi om kort tid fejrer nytår, er det ikke kun et nyt år, der starter. Det er en ny byrådsperiode.  Da vi sidst stod i den situation, kom der hurtigt en brutal udmelding fra det nyvalgte byråd: Der skulle spares en kvart milliard, fordi der ikke havde været styr på økonomien i den forrige byrådsperiode. Resultatet kender vi. Der er blevet sparet så voldsomt, at der efter vores mening de seneste år er blevet oversparet. Der er ledige på det kommunale område, der kunne have været i gang igen. Pengene er til det. I denne nytårskronik vil vi imidlertid hellere se frem end tilbage, og når det nye byråd nu træder sammen, er udgangspunktet et andet, end det var for fire år siden. Økonomien er stabil og likviditeten god, og der kommer derfor ingen ubehagelige overraskelser med krav om gigantiske besparelser. Tværtimod.

Det er en situation, der giver os alle tiders mulighed for at rykke. Vi har i fagbevægelsen fået lavet en større undersøgelse af, hvordan det helt konkret ser ud med det kommunale serviceniveau i Silkeborg Kommune sammenlignet med regionens gennemsnit og landsgennemsnittet. Det ser ikke godt ud. Ved kommunalreformen lå vi over regionens gennemsnit, nu ligger vi på stort set alle områder under. Det er nu en gang kendsgerningerne, og i stedet for at skændes om, hvorfor det er gået sådan, vil vi hellere se frem og opfordre politikerne til at få noget gjort ved det.  


Strategi for bedre velfærd

Silkeborg Kommune kører for tiden en kampagne, der skal få flere til at bosætte sig i kommunen. Her lokkes der med, at man med bopæl i Silkeborg får relativ kort køretid til et meget stort område med mange arbejdspladser. Motorvejen vil gøre det mere attraktivt at bo i Silkeborg, og det er selvfølgelig en mulighed, der skal udnyttes.  Men det er ikke nok at fortælle om motorvej, natur og god plads. Der er andet, der skal være med til at lokke borgere til Silkeborg.

Intet kan som velfærd give en kommune et godt eller et dårligt ry. Forholdene på områder som børn og unge, skole, ældre, borgerservice, handicap-psykiatri og det grønne område skal være i orden, hvis flere skal vælge Silkeborg. Og tro os: det er områder, som potentielle tilflyttere ved alt om, før de beslutter sig. I dag deler vi alt på de sociale medier, og dårlige oplevelser spredes lynhurtigt. Der skal således mange kampagnekroner til at opveje et enkelt negativt budskab på et område, som betyder noget for ”det gode liv”. Og hvad kræves der så, for at vi har det gode liv? Ja, det kræver først og fremmest tryghed og vished for, at børnene trives i institution og skole, at forholdene og mulighederne for de unge er gode, at ældre får den nødvendige omsorg osv.  

At sakke bagud på alle områder inden for velfærd er absolut ikke noget, der er godt for Silkeborg Kommunes ry og for evnen til at tiltrække nye borgere. På samme måde kan man ikke løfte kommunens ry som erhvervskommune ved blot at gøre noget ved beslutningsgange mv. Hvis ikke potentielle nye virksomheders medarbejdere kan få gode vilkår for det gode liv, vil disse nye virksomheder alligevel ikke vælge Silkeborg, motorvej eller ej.

Hvad skal der så gøres? Vi mener, at der bør laves en strategi for udvikling af velfærd. En strategi for, hvordan de enkelte områder kan udvikles fremover, så Silkeborg igen kommer op på og helst over regionens gennemsnit. Med en sådan strategi er der noget konkret at prioritere ud fra, når budget 2015 skal lægges. Derudover bør byrådet lave en plan for, hvordan budgetstyringen kan strammes i alle led, så bevilgede midler til kommunal service bliver brugt som besluttet. På samme måde skal en bedre anlægsstyring sikre, at pengene anvendes til det, de er bevilget til, og at den besluttede tidsplan holdes. Det har både beskæftigelsen og vort lokalsamfund brug for.

Tænk offensivt

Strategi og styring er således vigtige nøglerod. Samtidig bør der tænkes offensivt og tages initiativer, der bliver lagt mærke til. Indsatsens for de unge kunne være et eksempel: Det fine initiativ med et kulturhus for unge er med til at give kommunen et godt ry, og netop når det gælder unge, kan Silkeborg Kommune gå i spidsen og gøre en ekstra indsats for de mange på kanten, der har brug for alternativer til de eksisterende uddannelsestilbud. Et tilbud, der kan give de ikke-uddannelsesparate sejre i stedet for nederlag.

Denne form for initiativer kan give Silkeborg Kommune et godt ry, hvis der samtidig gøres en målrettet indsats for at få den kommunale service løftet. Det kræver en erkendelse af, at der nogle steder er skåret for dybt, og at der ikke er nok til at løfte opgaverne.

Vi vil kraftigt opfordre politikerne til at ville et sådant løft i velfærden, og i dette arbejde er det vigtigt at inddrage medarbejderne. Da der for snart fire år siden blev sat gang i en proces med voldsomme besparelser, blev medarbejdere enten slet ikke eller i alt for utilstrækkelig grad inddraget. Nu håber vi, at det i stedet kan gå den anden vej, og at medarbejderne kan blive inddraget, så pengene bruges bedst muligt og på en måde, så det giver tydeligt resultat i form af en bedre kommunal service og velfærd.   

Så kære politikere: Se nu hinanden dybt i øjnene, når I mødes efter nytår. Tag en beslutning. Sig til hinanden, at Silkeborg Kommune ikke skal sakke bagud, når det gælder velfærd. Tværtimod. Fremtiden giver os alle muligheder for at gøre Silkeborg til en attraktiv kommune, der får flere beboere, og hvor der bliver hamret skilte med ”solgt” ned i flere og flere erhvervsgrundes jord. Det kræver blot, at I hæver velfærden.  Kære politikere: I har mulighederne. Har I viljen?   

Godt nytår.

Af formand for Fagligt Fællesskab Per Brobæk Madsen og formand for LO Silkeborg-Favrskov Viggo Thinggaard

Politik

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk