Ring til fagforeningen

7011 4545

Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Telefonerne er åbne i weekenden

HK Fagforening er klar til at svare på spørgsmål om coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 4. og søndag den 5. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Flere kommuner indfører totalt rygeforbud

15. januar 2014  |  HK Kommunal  |  ELEV I KOMMUNE OG REGION  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Eksperter sår tvivl om lovligheden af, at kommuner forbyder ansatte at ryge i hjemmet eller i det offentlige rum. Arbejdsgiverne går for langt i deres ledelsesret, mener HK Kommunal.

I alt syv kommuner har indført "røgfri arbejdstid" på alle kommunale arbejdspladser. Det betyder, at de ansatte på intet tidspunkt må tænde en cigaret i løbet af arbejdsdagen – uanset om de befinder sig i offentligt rum uden for arbejdspladsens område, skriver Jyllands-Posten.


Måske ulovligt

Men et sådant rygeforbud er ikke nødvendigvis lovligt, mener professor ved Aarhus Universitet, Ole Hasselbalch. Han peger på, at grænsen for kommunernes ledelsesret i forhold til rygeforbud ikke kan afgøres, før der er truffet en afgørelse i en konkret sag i Arbejdsretten.

- Kommunerne er i deres gode ret til at indføre rygeforbud. Men der skal selvfølgelig være en saglig grund, når man eksempelvis forbyder rygning i pauser uden for arbejdspladsens område - ellers er det ikke lovligt. Man ikke kan være sikker på, hvad der gælder i den konkrete situation, før der er taget stillig til det i en retssag, siger Ole Hasselbalch til Jyllands-Posten.

Ledelsesretten overskredet

Heller ikke i HK Kommunal er næstformand, Mads Samsing, overbevist om, at ledelsesretten rækker så langt, som nogle kommuner har gjort brug af i deres rygeforbud.

- Kommunerne går meget langt i deres ledelsesret, når de f. eks. begynder at forbyde borgere at ryge i eget hjem, mens der er kommunalt ansatte til stede. Efter vores mening er det for langt. I HK har vi endnu ikke oplevet nogen sager, men vi er klar til at få afprøvet eventuelt kommende sager i retten, siger Mads Samsing.

Fakta om rygeforbud

Det totalte rygeforbud er fra 2014 indført i syv kommuner: Aarhus, Middelfart, Sorø, Holbæk, Allerød, Helsingør og Syddjurs. Derudover har yderligere to kommuner indført et lignende rygeforbud, som er gældende fra 2015.

Rygeforbuddet betyder, at det er bandlyst at ryge i arbejdstiden, lige meget hvor man befinder sig. Nogle af kommunerne har dog indskrevet enkelte undtagelser som rygning i privat bil og rygning på hjemmearbejdspladsen.

Arbejdsmiljø


Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk