Ring til fagforeningen

7011 4545

Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Telefonerne er åbne i weekenden

HK Fagforening er klar til at svare på spørgsmål om coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 4. og søndag den 5. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Vi blev udnyttet

15. januar 2014  |  HK Service Hovedstaden  |  Dorte Schmidt Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Mette og Camilla havde hverken en uddannelsesplan eller en elevansvarlig at tale med, mens de var voksenelever i administrationen hos rengøringsfirmaet Forenede Service. Derfor gik de til HK for få styr på reglerne. Men kort tid efter blev de begge fyret.

Foto: Tomas Bertelsen

- Jeg sad alene på et kontor og fik smidt tasteopgaver i hovedet. Hvordan opgaverne skulle løses, måtte jeg selv finde ud af. ”Der ligger en manual. Gå frem efter den”, var svaret, når jeg spurgte. Jeg skulle arbejde over, hver gang der skulle tastes løn. Jeg har ikke tal på de gange, mine børn har ringet til mig ved 18-tiden for at høre, hvornår jeg kom hjem. Til sidst var der ingen, der talte med mig, når jeg var på arbejde, og jeg tudede hver aften, når jeg kom hjem, og hver morgen, når jeg skulle af sted. Det var et helvede. 


Snydt

Camilla Bisgaard

Sådan fortæller 34-årige Mette Hansen om sin tid som voksenelev hos rengøringsfirmaet Forenede Service. Da hun gik til HK Service Hovedstaden for at få hjælp, blev hun fyret. Det samme blev den 30-årige voksenelev Camilla Bisgaard, som også har været hos HK for at få hjælp.

Det gælder deres fremtid
Faglig sekretær Thomas Ensbye er rystet over den behandling, de to elever har fået.

- De havde ingen uddannelsesplaner og ingen elevansvarlig, der skulle stå for oplæringen. Derfor er det klart, at de går til deres fagforening. Det er jo deres fremtidige jobmuligheder, det handler om, og man får ikke en ordentlig uddannelse, hvis man bare bliver udnyttet som billig arbejdskraft, siger han.

Ifølge lovgivningen skal elever have både en uddannelsesplan, ligesom praktikstedet skal have en elevansvarlig.

Elever med tilskud
Da både Mette og Camilla er voksenelever, får virksomheden tilskud til deres løn. Alligevel blev de begge fyret på grund af den ”økonomiske situation i Forenede A/S koncernen herunder Forenede Service, som ikke er tilfredsstillende.”

- At fyringen af to elever med tilskud skulle kunne forbedre økonomien i en virksomhed med tusindvis af ansatte kan enhver regne ud, er noget vrøvl, siger Thomas Ensbye.

Krav om erstatning
HK har rejst krav om et opsigelsesvarsel på mindst tre måneder med løn. Hertil kommer krav om godtgørelse for tab af uddannelsesgode og godtgørelse for mangelfuld uddannelsesaftale. I første omgang har Forenede Service sammen med sin organisation, Dansk Industri, afvist kravene, så nu ryger sagen i Tvistighedsnævnet, der med en dommer i spidsen har det afgørende ord i sager om uenigheder mellem elever og praktikvirksomheder indenfor erhvervsuddannelserne.

Mette manglede 11 måneder af sin uddannelse, da hun blev fyret, mens Camilla manglede syv måneder.
Af personlige årsager er Mette Hansen anonym. Derfor er hendes navn ændret, ligesom hun er fotograferet på en måde, så hun ikke kan genkendes.

Ledelsen afviser alle klager
HR Chef Poul Holck fra Forenede Service afviser, at de to voksenelever blev fyret, fordi de havde søgt hjælp hos HK.

- Efter sommerferien i 2013 gennemførte vi en række omstruktureringer, der medførte en centralisering af flere funktioner, og derfor var det nødvendigt at opsige medarbejdere, siger han.
Samtidig understreger han, at de to elever både havde en elevansvarlig og en uddannelsesplan.

- Forenede Service har i mere end 15 år haft stor glæde ved at uddanne elever, og vi har i alle årene haft en elevansvarlig i personaleafdelingen. Desuden har alle elever i Forenede Service en uddannelsesplan, siger Poul Holck.

Elev

Når det gælder voksenelever, er de omfattet af funktionærloven og har krav på tre måneders opsigelsesvarsel med løn, hvis aftalen ophæves. Hertil kommer, at en uberettiget opsigelse eller ophævelse af en uddannelsesaftale kan betyde, at arbejdsgiveren skal betale en godtgørelse for tab af uddannelsesgode.

Nej, elever kan ikke fyres. Når prøvetiden på tre måneder er overstået, kan en uddannelsesaftale kun ophæves af arbejdsgiveren, hvis eleven i væsentlig grad misligholder sine forpligtigelser.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk