Ring til fagforeningen

7011 4545

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Nu tager mændene for alvor barselsorlov

27. januar 2014  |  HK Privat Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Mandlige smede, svejsere og kontorfolk inden for industrien er begyndt at tage meget mere barsel. Det viser en ny opgørelse som Industriens Barselfond har foretaget

På bare få år er mænds andel af den afholdte barsel mere end fordoblet. Det sker sandsynligvis, fordi barselsreglerne blev gjort mere fleksible i overenskomsterne i 2012.

- I øjeblikket høster vi frugterne af de resultater, vi fik igennem ved sidste overenskomst, og jeg tror ikke, at vi har set det fulde udbytte endnu, siger sektorformanden for HK Privat, Simon Tøgern til Avisen.dk.

Han repræsenterer blandt andre omkring 30.000 medlemmer inden for industrien. Formanden kalder udviklingen "særligt bemærkelsesværdig" i lyset af, at regeringen har droppet øremærket barsel til mænd.

Fra 17 til 43 procent
I 2011 stod fædre i industrien for 17 procent af den samlede afholdte barsel. Umiddelbart efter indførslen af mere fleksible barselsregler i 2012 steg andelen til 33 procent.

De seneste tal er fra sidste halvår af 2013 og viser, at mænd tog 43 procent af den afholdte barsel, som Industriens Barselsfond administrerer.

Ved overenskomstforhandlingerne i 2012 skete der det, at den periode, som forældreorloven skulle holdes inden for, blev udvidet, så den nu skal afholdes i løbet af det første år.

Før skulle barsel afholdes inden for en meget kortere periode, nemlig inden for 25 uger. Det gjorde det svært at planlægge mænds del af barslen, da kvinderne allerede har de første 14 uger.

Fleksibiliteten gavner
- Der er jo noget, der tyder på, at den fleksibilitet, der blev indført med sidste overenskomst, rent faktisk har ændret i afholdelses-mønstret for mænd, så der er flere, der vælger at tage forældreorlov, siger Helle Nielsen, administrationschef for Industriens Barselsfond til Avisen.dk.

Lige nu forhandles der ny overenskomst for 240.000 industriansatte. Industriens forhandlinger slår tonen an på det private område.

I 2012 var reglerne for barsel et af de steder, hvor fagbevægelsen fik resultater. Emnet er dog ikke højt prioriteret i de nuværende forhandlinger.

Barselsreglerne kan stadig udvikles
Perspektivet ved at mændene tager en lidt større andel af den afholdte forældreorlov er, at det bliver "en smule lettere" at opnå ligeløn, siger Simon Tøgern til Avisen.dk. Han afviser at være i mål med hensyn til at forbedre barselsreglerne gennem overenskomsterne.

- Jeg vil nødigt sætte tal på i den aktuelle situation (der forhandles, red.), men jeg mener stadig, at der er muligheder for at udvikle reglerne omkring barsel. Der er fortsat problemer med eksempelvis, at kvinder mister pensionsindbetalinger, siger Simon Tøgern.


Barsel

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk