Ring til fagforeningen

7011 4545

Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Telefonerne er åbne i weekenden

HK Fagforening er klar til at svare på spørgsmål om coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 4. og søndag den 5. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Hvordan bliver du mere værd?

28. januar 2014  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Joan vil lære polsk, Sanne vil have tjek på e-handel. Overenskomsten giver gratis efteruddannelse med løn, så lad dig inspirere og hør, hvad skolerne har at byde på.

Du kan få gratis efteruddannelse i op til seks uger og lønkompensation gennem din overenskomst. Læs, hvad du rent praktisk skal gøre for at benytte dig af muligheden, nederst i denne artikel. På vejen kan du lade dig inspirere af Joan og Sanne, der var til afklaringssamtale, da HK-klubben fik Tietgen KompetenceCenter ud på arbejdspladsen for at fortælle om mulighederne for uddannelse.  

 

- Jeg vil gerne på kurser, men ikke til eksamen … siger Joan Vesterager Jørgensen lidt tøvende. Hun arbejder på Coops Distributionscenter i Odense og er til afklaringssamtale med Henrik Pabst fra Tietgen KompetenceCenter på sin arbejdsplads en onsdag formiddag i januar.
- Uddannelse og efteruddannelse kan sagtens være et endagskursus, indskyder Henrik og fortsætter:
- Det er svært at få efteruddannelse til at passe ind, men det handler om at blive inspireret til at holde sine kompetencer ved lige. I dag begynder vi med at lave en grov skabelon af den erfaring, du har, og så taler vi om, hvad du kunne tænke dig at lære videre hen. Se det som begyndelsen på en dialog, og så kan du sende en mail, hvis du ser et kursus, du finder interessant – så svarer jeg med det samme med praktisk info om det.


Joan_2

Fotograf: Hung Tien Vu

Joan er i varemodtagelsen og har i alt været i Coop i 18,5 år. Hun har skrevet lidt ned derhjemme som forberedelse til samtalen:
- Jeg kunne godt tænke mig et kursus i konflikthåndtering. Jeg har mine meninger, men jeg er ikke den, der står ved dem, når der skal råbes højt. Det vil jeg gerne kunne også i større forsamlinger. Der, hvor jeg arbejder, er der kun mænd, og de taler i en hård tone. Ikke til mig, men over for hinanden. Og jeg går og hører det. Det ville være rart at have redskaber til at sige, at vi er her faktisk for at arbejde, så lad os lige holde en tone.
Henrik gør opmærksom på, at hvis der er tale om et kursus, som skal løse en udfordring på medarbejderens aktuelle arbejdsplads, så er det ikke nødvendigvis kompetencefonden, som overenskomsten har skaffet, som skal betale. Der skal man huske at vurdere, om virksomheden selv bør betale.

Find dit hjørne

Joan_1

Fotograf: Hung Tien Vu

- Men bruger I i øvrigt ikke it i arbejdet?
- Ikke specielt, men jeg kunne godt tænke mig at kunne gøre mig forståelig på polsk og russisk. Vi har en del chauffører på rampen, som hverken kan dansk eller engelsk. Hvis der er nogen ansatte, der skal ryge ud, så har jeg måske en lille fordel, hvis jeg kan have kommunikationen med dem, vurderer Joan.
- Og det er lige sådan, man skal tænke, om man så kan lide det eller ej, supplerer Henrik og fortsætter:
- Man skal finde det lille hjørne, hvor man kan tilbyde noget ekstra. Og det her er også noget, du kan bruge i dit cv. Jeg sender dig nogle konkrete muligheder, hvor du kan komme videre med de ting, du har ønsket. Og måske også nogle it-forslag, det er jo også et spørgsmål om at følge med på området.

Brug tid på det, der er relevant for dig

Sanne

Fotograf: Hung Tien Vu

- Har du gjort dig nogen tanker på forhånd?
Sanne Mattsson arbejder med returvarer på distributionscenteret, varestyring af kampagnevarer og vedligehold af butikkernes leveringsmønstre i forhold til helligdage, så planerne kommer til at passe sammen. Derudover er hun en del af etableringen af en ny del af Coops nethandel, og hun har været med til at etablere nettorvet.dk.
- Jeg har stort set taget alle kurserne om kommunikation, og det har været rigtig godt. Der er noget om e-handel, og det vil jeg rigtig gerne, og også noget med it, men så har jeg vist også brugt mine seks uger … svarer Sanne.
- Lad os plukke lidt i det, så du kun bruger tid på det, der er helt relevant for dig. Så rammer du ud over de ting, du arbejder med her, men det giver rigtig meget mening, også ud fra den ballast, du har. E-handel er der stort fokus på hele tiden, så der er mulighed for de ting, du peger på, og så skal vi se på hvordan og hvornår, det kan lade sig gøre, opsummerer Henrik og understreger igen:
- Husk, at det skal være relevant for dig. Hvis du skal have en kompetence, du direkte skal bruge i dit daglige arbejde, skal du ikke bruge dine uddannelsesdage på det, der skal virksomheden betale.

Tillidsrepræsentanten: "Bare bliv afklaret"

Tillidsrepræsentant på distributionslageret i Odense, Jan Villsen Eshøj, har medvirket til, at medlemmer af Coop-klubben har kunnet afklare ønsker til efteruddannelse i samarbejde med Tietgen KompetenceCenter flere onsdage i træk.  

- Det er vigtigt at få efteruddannelse, så vi bevarer vores kompetencer. Samtalerne fungerer som en vejledning til at komme videre og få set, hvad vi har brug for i vores nuværende situationer. En traditionelt butiksuddannet kan sagtens få brug for at kunne Excel. Det bør være så almindeligt at tænke i efteruddannelse, at når man sender sine ferieønsker, så sender man også lige kursusønsker afsted, siger Jan.  

På Coops Distributionscenter har ledelsen været med på planen, der begyndte med et intromøde hos HK Midt.  

- Det var bøvlet at tage ind på uddannelsesinstitutionen, så vi ville hellere holde samtalerne på arbejdspladsen. Sæt tingene i system: Sæt datoer, og hør kollegerne. Bare bliv afklaret, lyder opfordringen fra tillidsrepræsentanten.

Vil I have en skole ud og afklare mulighederne for efteruddannelse?  

De lokale erhvervsskoler og VUC’er besøger gerne arbejdspladsen og fortæller om mulighederne for efteruddannelse. Din arbejdsgiver bestemmer, om afklaringen kan finde sted på arbejdspladsen og i arbejdstiden. Alternativt kan møderne finde sted hos din lokale HK-afdeling.    

Hvilken efteruddannelse kan du vælge?  

Selvvalgt efteruddannelse behøver ikke at have relation til dit aktuelle job, men den skal være relevant for den branche, du arbejder inden for. Coop er dog undtaget denne regel: På Coop Distributionscenter blev en medarbejder efteruddannet med et blomsterbindingskursus i 2013, så her er mulighederne meget brede.   

Læs mere om mulighederne for efteruddannelse på:  

Amukurs.dk (arbejdsmarkedsuddannelseskurser)

Ug.dk (Uddannelsesguiden – kurser på alle niveauer) 

Hvis du er i tvivl eller vil have hjælp til processen, så kontakt din lokale HK-afdeling på 70 11 45 45.

Det praktiske

Dine rettigheder i forbindelse med selvvalgt uddannelse afhænger af den overenskomst, du er ansat under, så ingen regel uden undtagelser. Men her et rids af praktisk information om rettighederne:  

De fleste overenskomster giver fri til selvvalgt uddannelse to uger om året med løn, og de to uger kan spares op i tre år, så der er mulighed for uddannelsesforløb på op til seks uger.  

De store overenskomster med Dansk Erhverv giver nyansatte ret til selvvalgt uddannelse og en dækning på 100 procent af løntabet. Overenskomster med Dansk Industri giver ret til selvvalgt uddannelse efter ni måneders ansættelse og dækker 85 procent af løntabet. Se, hvilke regler der gælder for dig, i din overenskomst på Mit HK.  

Det er kompetencefonde, der betaler efteruddannelseskurser og løntab. Dem fik HK HANDEL indført i overenskomsten i 2007.  

Nogle virksomheder, som for eksempel Coop, har valgt at administrere en kompetencefond selv, derfor søges hos et internt uddannelsesudvalg.  

I virksomheder, der ikke har valgt selv at administrere en kompetencefond, og som er dækket af overenskomst med Dansk Erhverv Arbejdsgiver, Dansk Industri eller Benzin og Oliebranchens Arbejdsgiverforening, søges om kurser og løndækning på kompetencefonde.dk.

Er du ansat under overenskomst med Dansk Erhverv Arbejdsgiver, har du også mulighed for at få rådgivning af HK’s uddannelsesambassadør. Læs mere om den ordning og dens resultater her.

Du kan få overblik over, hvilke muligheder netop din overenskomst giver, ved at gå ind på Mit HK og se din overenskomst.  

Hvis du ikke er på en overenskomstdækket virksomhed, så tag en snak med dine kolleger om, hvad I kunne tænke jer. Kontakt derefter din lokale HK-afdeling med jeres ønsker, så ser vi, hvad vi kan gøre for jer.

Efteruddannelse

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk