Ring til fagforeningen

7011 4545

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Ring til a-kassen

7010 6789

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Godt Ord Igen

10. februar 2014  |  Vigdis Jensen

www.godt-ord-igen.dk er instedet, hvis du vil lege og skærpe dit kreative potentiale på én og samme tid.

Måske kender du allerede ordgeneratoren Godt Ord Igen fra omtale i Aftenshowet, på P3 eller i andre medier. Hvis ikke det er tilfældet, bør du under alle omstændigheder læse videre her og erfare, hvordan sitet kan hjælpe dig i dit sprog- og kommunikationsarbejde.

godt ord igen


Hvordan fungerer det?

Når du klikker dig ind på sitet, bliver du præsenteret for et computergenereret ord. Hvis ordet er billedskabende og meningsfyldt for dig, kan du vælge at skrive en ordforklaring til det og få forklaringen gemt i generatorens ordbog. Du har også mulighed for at bede generatoren om at give dig et nyt ord i stedet for. Hvis du gerne vil krediteres for din ordforklaring, kan du desuden få lov at opgive hele eller dele af dit navn. De ord, som generatoren spytter ud på siden, kan bestå af enten to substantiver, et verbum og et substantiv, et adjektiv og et substantiv eller et adverbium og et substantiv. Udvikleren har med de kombinationsmuligheder sat sin generator i stand til at sammensætte rundt regnet tre milliarder nye danske ord.  

Selv blev jeg tilbudt at skrive en forklaring af ordet "brasbestand", der – for mig – gav indlysende god mening og fik tilknyttet følgende forklaring: "Mængden af de ting og sager, som folk, der ikke nænner at smide noget væk, ligger inde med." Brugerne af sitet vil jo i grunden pudsigt nok kunne presse en mening ud af langt de fleste ord, selvom de aldrig har hørt dem før; netop fordi sammensætningerne blot er eksisterende ord i nyt selskab. Én af de største grunde, til at jeg vil anbefale sprogbrugere at benytte sig af sitet, er netop, at de nye tankegange og billedskabende situationer i høj grad skærper vores kreative sans. De sammensatte ord, der allerede eksisterer i vores sprog, er udsprunget af situationer, hvor ordet har manglet – det gælder fx ordet malerspand, som Fredslund selv nævner i Aftenshowet. Men generatoren går ind og vender den naturlige ordtilblivelsesproces og udfordrer os til i stedet at finde en situation, en person, en sindstilstand eller lignende, der passer til et nykreeret ord.

 

Manden bag

Det er datalogen Jakob Fredslund, der har lavet ordgeneratoren, og han har selv skrevet ordforklaringerne til ca. 200 af ordene i sitets ordbog. I en artikel i Politiken citeres han for at regne millimeteralmægtighed (at have stor indflydelse på ligegyldige beslutninger) og strithårsdemonstrativ (det punkere er) blandt sine favoritter indtil videre.  

I øjeblikket arbejder Jakob Fredslund som forsknings- og innovationsspecialist på Alexandra Instituttet og har herudover undervist i datalogi, arbejdet med bioinformatik og skrevet en ph.d. om robotter. At han samtidig har et kærligt forhold til ord er bare et held for os. Generatoren har tilsyneladende intet højere og kommercielt sigte, og Fredslund har heller ikke som sådan udtrykt forhåbninger om, at Dansk Sprognævn optager nogen af de nygenererede ord i Retskrivningsordbogen. Skulle nogle af ordene imidlertid vise sig at bide sig fast i den gængse sprogbrug, bliver det dog uundgåeligt tilfældet.

Hvad kan vi bruge det til?

– Thøh! vil nogen måske udbryde, første gang de lægger øjne på sitet. Og indrømmet, layoutet er muligvis ikke æstetisk optimalt, men det, tror jeg nu heller ikke, nogensinde har været datalogens fokus. Konceptet med didaktisk sprogleg er for så vidt enormt simpelt, og jeg kan da selv huske at have leget lignende ordspil som lille (før computeræraen). Alligevel er konceptets popularitet ikke til at tage fejl af, og i løbet af de seneste to uger er antallet af ordforklaringer i Godt Ord Igen-ordbogen firedoblet fra ca. 3.000 til nu knap 12.000. Hvordan Fredslund, der også står bag sitet www.palindromer.dk og er medforfatter til tegneserien "Seks nøgne sirener i seng ønskes" om palindromtaleren Krister, har formået at fange så manges interesse, kan bl.a. forklares med vores iboende opfinderdrøm om at skabe noget nyt og bidrage til at udvide og berige vores fælles virkelighed og virkelighedsforståelse. Fredslund selv fremhæver, at generatoren lægger op til en sjov og kreativ proces, som kan sprede ny inspiration og styrke kreativiteten, og det er præcis de frie, billedskabende tankeprocesser, jeg især bifalder og opfordrer sprogfolk og kommunikatører at kaste sig over jævnligt. Sproglig korrekthed er et uundværligt arbejdsredskab, men ikke tilstrækkeligt i det lange løb. Vi har som et naturligt led i sprogudviklingen behov for jævnligt at sprænge og rykke rammerne.  

Der mangler stadig forklaringer til en frygteligt masse ord, så leg endelig med. Der er plads til alle.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk