HK.dk logo

Den ene hånd giver - den anden hånd tager

11. februar 2014  |  Østjylland

Langtidssyg HK’er i Randers skal have 24.000 kroner tilbage efter kommunal fejl, hvorefter kommunen lukker for kontanthjælpen og dermed tager de 24.000 kroner tilbage igen

I Randers sidder et medlem af HK Østjylland og undrer sig: Hun fik medhold af Ankestyrelsen, men da sejrens søde frugter skulle nydes, blev de omgående taget fra hende igen. Kommunen efterbetalte med den ene hånd og tog pengene igen med den anden hånd ved at lukke for kontanthjælpen.

- Jeg er blevet ramt to gange, og jeg synes, det er barskt. Jeg kæmper hver dag, og den seneste udvikling har ramt mig hårdt helbredsmæssigt, siger det pågældende medlem. 

Det hele startede, da hun fik problemer med smerter i hele kroppen og med vejrtrækningen. Lægelige undersøgelser viste diagnosen posttraumatisk stress, og samtidig havde hun en ryglidelse, der var med til at forværre det samlede sygdomsbillede.

HK’eren kom på sygedagpenge, men den 31. januar 2013 blev der lukket for denne ydelse, og i stedet kom medlemmet på den noget lavere kontanthjælp. Hverken HK Østjylland eller medlemmet var tilfreds med denne afgørelse, og der blev klaget til Ankestyrelsen. I december sidste år kom svaret: Randers Kommune burde ikke have lukket for sygedagpengene. Det var en fejl, i stedet skulle denne ydelse være fortsat i 29 uger yderligere, mens den pågældendes arbejdsevne blev afprøvet.


HK Østjylland: Ikke rimeligt

Steffen Friis Socialrådgiver HK Østjylland

Socialrådgiver Steffen Friis: Randers har administreret efter bogen. Det er reglerne, der er urimelige.

I Randers Kommune tog man konsekvensen: HK’eren var i de cirka ni måneder berettiget til sygedagpenge, og når man regnede forskellen på denne ydelse og den udbetalte kontanthjælp ud, var den pågældende blevet snydt for 24.000 kroner. De skulle naturligvis efterbetales.

- Kommunen har lavet en fejl og retter op på den. Desværre konstaterer samme kommune så i næste åndedrag, at vort medlem jo dermed har fået en formue på 24.000 kroner. Resultat: Udbetaling af kontanthjælp er nu stoppet i to måneder, siger socialrådgiver Steffen Friis, HK Østjylland.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt. Hvad er der ved så ved at få medhold? Vort medlem skulle ifølge Ankestyrelsen have været mindre presset økonomisk i ni måneder sidste år, end hun blev. Det bliver der nu ikke rettet op på, fordi pengene bruges til to måneders stop for kontanthjælp. Desværre har Randers med modregningen administreret lige efter bogen. Det er reglerne, der er urimelige.

Kommunen: Vi følger reglerne

Når regnskabet er gjort op, har HK’eren fået 24.000 mindre, end hvis Randers Kommune ikke havde begået en fejl. Det har dermed ingen betydning haft at vinde sagen, og ankesystemets betydning er i dette tilfælde sat ud af kraft. Det sætter spørgsmålstegn ved kontanthjælpsmodtageres retssikkerhed.

Fra Randers Kommune siger afdelingsleder på ydelseskontoret, Sanni Tolstrup:

- Jeg kan godt forstå, hvis man som borger føler, det er urimeligt, men jeg kan kun sige, at sådan er reglerne. Der ligger endda en afgørelse fra Ankestyrelsen, der siger, at i disse situationer med efterbetaling skal der modregnes i kontanthjælpen. Reglerne siger, at kontanthjælp er den ydelse, der gives, når man intet har og derfor er trængende. Denne betingelse er ikke opfyldt, når man har fået 24.000 kroner efterbetalt, og derfor har vi ikke noget valg men skal modregne i kontanthjælpen.  

HK’eren har kun oplevet hele sagen som frustrerende og helbredsmæssigt forværrende.

- Det gør det ikke nemmere for mig. Jeg har konstante smerter og skal samtidig have overskud til at være mor for mine to døtre og hustru for min mand. Nu kan jeg ikke få kontanthjælp i et par måneder, og jeg har endda fået at vide, at jeg herefter skal søge igen med alt hvad det indebærer af dokumentation, selv om de i forvejen har alle oplysninger, siger medlemmet.

Sygdom

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-17

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk