Ring til fagforeningen

7011 4545

Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Telefonerne er åbne i weekenden

HK Fagforening er klar til at svare på spørgsmål om coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 4. og søndag den 5. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Skal det være gratis at bruge peberspray ved røveri?

12. februar 2014  |  Østjylland Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Formand for HK Handel Østjylland, Cliff Præstegaard, vil have brug af peberspray ved røverier bedømt efter paragraf 245 som grov vold – og han er parat til at køre sagen helt til tops politisk

Hvis en røver bruger peberspray, er der tale om grov vold, og derfor skal dommerne bruge paragraf 245 og ikke den mildere paragraf 244. Ellers bliver det omkostningsfrit for røveren at anvende peberspray som våben over for de butiksansatte.

Det mener formand for HK Handel Østjylland, Cliff Præstegaard, der har været i kontakt med såvel Østjyllands Politi som Justitsministeriet i sagen:

- Når paragraf 245 om grov vold benyttes sammen med paragraf 288 om røveri, får det konsekvenser for røveren.  Så dømmes der ekstra hårdt, fordi der har været tale om røveri af særlig grov beskaffenhed.

Sådan er det imidlertid som udgangspunkt ikke, hvis røveren bruger peberspray. Så vurderer man, at det er paragraf 244 om almindelig vold, der skal bruges, og så får det ingen konsekvenser for røveren. I disse tilfælde dømmes der kun efter røveriparagraffen, og det mener vi er forkert, siger Cliff Præstegaard.


Frygter flere tilfælde

Cliff Præstegaard HK Handel Østjylland

Formand for HK Handel Østjylland Cliff Præstegaard vil have politikkerne på banen i kampen mod peberspray som våben ved røverier.

HK Handel formanden mener, at hvis en røver ikke straffes for at bruge peberspray men kun for selve røveriet, kan resultatet blive flere tilfælde med anvendelse af peberspray ved røverier i fremtiden, fordi det er realiteten er gratis for røveren. Han har drøftet sagen med en jurist i Justitsministeriet, der fastslog, at man jo ikke får varige mén af peberspray.

- Men der er åbenbart ikke enighed om, hvilke følger peberspray kan give. Jeg har opfordret Østjyllands Politi til ved en seance til brug for sagen at filme, når jeg bliver sprøjtet i ansigtet med peberspray. Jeg fik brev tilbage om, at det vil man ikke medvirke til, fordi der kan komme eftervirkninger. Politiet var bange for, at det så kunne ende i et erstatningskrav fra mig, og derfor turde de ikke medvirke. Det, synes jeg, harmonerer dårligt med udtalelserne fra ministeriet om, at peberspray ikke kan give varige mén.

Kontakter retsudvalget

Cliff Præstegaard vil nu kontakte den konservative Tom Behnke og Enhedslistens Pernille Skipper, begge fra Retsudvalget, og HK Østjylland vil i de kommende nyhedsbreve følge op på sagen.  

Baggrunden for HK Handel formandens initiativ er flere barske eksempler fra den seneste tid. Lige før jul brugte en røver peberspray ved et røveri i en butik i Søften ved Aarhus, og den 9. januar i år gik det ud over to butiksansatte i Hornslet. Her sprøjtede en mand iført elefanthue peberspray i ansigtet på to ansatte. Eksempler, som Cliff Præstegaard frygter, der bliver flere af, hvis ikke der kommer et klart signal fra politikerne om, at brugen af peberspray skal bedømmes hårdere end i den nuværende praksis.

 

Handel Vold og trusler

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk