Ring til fagforeningen

7011 4545

Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag lukket Lukket
Fredag 8.00-16.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 
Torsdag lukket Lukket
Fredag 8.00-16.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Telefonerne er åbne i weekenden

HK Fagforening er klar til at svare på spørgsmål om coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 4. og søndag den 5. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Skal skoler og sagsbehandling udliciteres?

20. februar 2014  |  HK Stat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Nej! mener HK Stat. Produktivitetskommissionen lancerede 17. februar sin sjette rapport – denne gang om offentligt-privat samarbejde (OPS). Kommissionen foreslår, at flere offentlige opgaver skal i udbud.

Økonomerne i Produktivitetskommissionen mener, at konkurrence og udlicitering er vejen frem for det offentlige. Fx forestiller de sig, at skoler kan blive mere produktive, hvis de drives af private firmaer. De anbefaler derfor i deres rapport, at ’der igangsættes en undersøgelse af fordele og ulemper ved at fjerne lovgivningsmæssige barrierer for udlicitering af driften af folkeskoler, gymnasier og erhvervsuddannelser’.  

HK Stats formand, Rita Bundgaard, mener, at rapporten ser alt for positivt på konkurrence som et middel til en bedre offentlig sektor: 

»Gevinsterne ved at udlicitere offentlige opgaver til private firmaer er ringe og usikre. Det viser en analyse fra forskningsinstituttet KORA. I stedet bør man se på udviklingen af den offentlige sektor, fx via den tillidsreform, som Margrethe Vestager har lanceret sammen med fagbevægelsen.«  

Hun mener i øvrigt, at skoledrift principielt ikke bør overlades til private virksomheder.  

»Vil vi have amerikanske tilstande i Danmark, hvor private firmaer tjener penge på at drive vores skoler og uddannelsesinstitutioner? I HK Stat siger vi nej tak. Sådan et samfund ønsker vi ikke. I Sverige er 40 skoler gået konkurs, efter at et privat firma overtog driften af dem. Sådan en risiko skal vi ikke udsætte vores børn og unge for.«  


Retssikkerheden kan komme i fare

Kommissionen anbefaler også, at der skabes større klarhed om, hvilke opgaver der kan udbydes uden særskilt lovhjemmel. Det skal derfor gøres tydeligt, hvor grænsen mellem myndighedsopgaver og serviceydelser går – fx inden for forberedelse af sager samt tilsyn og kontrol.  

Rita Bundgaard er betænkelig ved disse anbefalinger, fordi de lægger op til, at flere funktioner, der i dag varetages af statslige og kommunale myndigheder, overlades til private virksomheder – som det senest er sket med Udbetaling Danmark:  

»Grænsen mellem myndighedsudøvelse og service må ikke flyttes – det kan skade borgernes retssikkerhed og samfundets sammenhængskraft. Borgerne skal have en 100 procent sikker overbevisning om, at deres sager behandles af uvildige mennesker, som har borgerens og samfundets interesser som de vigtigste hensyn. Og ikke hensynet til en virksomheds overskud.« 

Arbejdsmarked HK-medlemmer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk