Ring til fagforeningen

7011 4545

Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag lukket Lukket
Fredag 8.00-16.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 
Torsdag lukket Lukket
Fredag 8.00-16.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Telefonerne er åbne i weekenden

HK Fagforening er klar til at svare på spørgsmål om coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 4. og søndag den 5. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Hyr en vikar når medarbejderne er på uddannelse

24. februar 2014  |  Chefgruppen  |  Berit Andersen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Med jobrotationsordningen er barriererne for at kunne sende medarbejdere på efteruddannelse eller kursus mindsket markant. Med offentlige støttekroner giver ordningen mulighed for at hyre ledige som vikarer. Her får du inspiration til, hvordan jobrotation kan bruges i praksis.

Da de i Region Nordjylland havde regnet sig frem til, hvor mange medarbejdere, der ville være hvor længe væk på uddannelse, sum-mede det sig op. Resultatet blev, at kriterierne var opfyldt for at ansætte en vikar i forhold til jobrotationsordningen. Spørgsmålet var så blot, hvordan man skulle bruge vikaren.

- Det gav ikke så meget mening at bruge vikaren blot som erstatning for en enkelt medarbejder. Derfor så vi på, hvordan vi kunne pulje nogle arbejdsopgaver, så vikaren kunne blive til gavn for så mange som muligt, fortæller Karin Bruhn Termannsen, kontorchef i Regionssekretariatet.

Vikaren blev i dette tilfælde en ledig akademiker. Og et andet sted i regionen blev der ansat en ledig kontormedarbejder til at vikariere for de medarbejdere, der skulle på kursus.

- Man kan bruge alle mulige faggrupper. Det handler blot om at tænke lidt anderledes og prøve at få øje på de muligheder, der måske ikke ligger lige for, siger hun.

Også i Aarhus Kommune har man taget jobrotationsordningen til sig og hyrer ofte vikarer til at erstatte medarbejdere, der er på kursus eller efteruddannelse. Og med kompetencepuljens ikrafttræden forventer afdelingschef Helle Keblovzski, at ordningen breder sig. Også i Jobcentret, hvor hun selv er ansat, og hvor nogle afdelinger har flere medarbejdere, der skal af sted på uddannelse. 

- Udfordringen er, at mange af opgaverne i et jobcenter fordrer en vis viden og kompetence. Derfor kan man ikke bare ansætte en vikar til at erstatte en enkelt medarbejder. Så vi er meget tilfredse med, at jobrotationsordningen rummer flere muligheder,siger Helle Keblovzski.

I HK Kommunal er uddannelseskonsulent Christian Nyholm glad for, at stadig flere får øjnene op for jobrotationsordningen og også udnytter dens muligheder. For især lige nu er den efter hans mening oplagt at gøre brug af, fordi så mange af de fastan-satte skal af sted på kurser eller uddannelse som følge af indførelsen af kompetencepuljerne.

- Det gode ved etableringen af jobrotationsordningen for et par år tilbage er, at vi med den fik fjernet de barrierer, som mange derude har oplevet, og som hedder økonomi og tid. Nu kan arbejdspladserne hente en stor del af udgifterne til vikarerne i jobrotationsordningen i op til et helt år. Og der-med er det blevet sværere at sige nej til ansatte, der gerne vil efteruddannes, med argumentet om, at de ikke kan undværes, siger han.

Ifølge Christian Nyholm kan jobrotation bruges på alle HK’ernes områder. Også i forhold til de mere sammensatte og komplicerede job:

- Det handler blot om at tænke lidt kreativt. For eksempel kan man trække de mindst komplekse opgaver ud af alle arbejdsfunktionerne og lægge dem sammen til en hel stilling. Til gengæld for at få en hjælpende hånd må de faste medarbejdere så acceptere, at der bliver ændret lidt på deres jobbeskrivelse i den periode, vikaren er inde.

Ud over at fjerne argumentet mod at sende medarbejdere på kurser eller uddannelse rummer jobrotationsordningen flere gevinster.

- Som jeg ser det, tjener jobrotation ikke blot det formål, at vi kan få løst nogle opgaver, som ellers ikke ville være blevet løst, eller som ville have gjort medarbejderne stressede. At få en vikar ind gør også, at vi i organisationen får tilført ny energi og får nye impulser og input. Og det er jo særdeles positivt, siger Karin Bruhn Termannsen, der mener, at jobrotationsordningen er et rigtig fint tilbud i en tid, hvor det bliver mere og mere nødvendigt at sende sine medarbejdere på kurser og efteruddannelse, fordi kravene i jobbene udvikler sig med stadig større hast. 

På samme måde mener Helle Keblovzski, at jobrotationsordningen slår flere fluer med ét smæk:

- For det første er medarbejderne rigtig glade for ordningen, fordi de lettere kan se sig ud af en periode, hvor opgaverne ellers ville hobe sig op, når kollegerne tog på kursus. Noget andet er, at ordningen for de ledige, der kommer ind som vikarer, kan åbne nye døre. Det er jo alle tiders chance for en ledig til at vise sin gode arbejdskraft og måske få fodfæste på arbejds-markedet igen – enten der hvor vikariatet er eller et andet sted. Under alle omstændigheder er det lettere at søge og få et fast arbejde fra en vikarposition end fra lediggang.

I HK Kommunal siger Christian Nyholm også, at man gerne ser jobrotationsordningen brugt så meget som muligt.

- Det er jo penge, der kommer udefra og ind i systemet, og som sikrer, at man på én gang får uddannet og efteruddannet de HK’ere, der er i beskæftigelse, samtidig med at man giver mennesker, der er langtidsledige noget erhvervserfaring og dermed bedre muligheder for at komme tilbage og etablere sig på arbejdsmarkedet.

Et af de spørgsmål, man som leder vil stille sig forud for ansættelsen af en vikar, er, hvordan man kan være sikker på, at vikaren nu også bliver til den hjælp, som det er hensigten. Her gør Christian Nyholm opmærksom på, at jobrotationsordningen faktisk giver mulighed for at sende vikaren på uddannelse forud for selve vikariatet. Sådan er det aftalt, fordi det vil give de nødvendige, basale kompetencer, som man med rette vil kunne forvente hos en vikar, og som skal til for at få løst de opgaver, der ligger og venter.

Fakta om jobrotationsordningen

  • tilskud til vikar på 176,20 kroner i timen
  • alle former for uddannelsestimer kan puljes på tværs af afdelinger
  • en vikar kan maksimalt ansættes i 52 uger og minimum 10 timer per uge
  • vikaren kan af jobcentret blive bevilget opkvalificering via kurser, virksomhedspraktik eller frikøb af en mentor


Ledelse Uddannelse

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk