Ring til fagforeningen

7011 4545

Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag lukket Lukket
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket

Ring til a-kassen

7010 6789

Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 
Torsdag lukket Lukket
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

HK’s ledige: Hjælp til rekruttering? Ja tak!

25. februar 2014  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Flere forslag fra Carsten Koch-udvalget vil gøre det lettere at få job. Det mener HK’s ledige medlemmer. De tvivler til gengæld på, at det vil fremme jobchancerne at forringe 6 ugers selvvalgt uddannelse.


Af Niels Møller Madsen

Jobcentrene skal tilbyde virksomheder hjælp til rekruttering. Ledige skal selv tilrettelægge kontakt med jobcenter og arbejdsløshedskasse.

De to forslag er fra regeringens såkaldte Carsten Koch-udvalg. HK har spurgt forbundets ledige, om 11 af udvalgets konkrete forslag øger deres chancer for at komme i job igen eller ej. Knap 900 ledige medlemmer har besvaret spørgeskemaet fra HK.  

Forslag til hjælp til rekruttering populært

Forslaget om, at jobcentrene skal tilbyde virksomhederne hjælp til rekruttere, uddanne og opkvalificere, tror 3 ud af 4 ledige på vil øge deres jobchancer. Socialpolitisk konsulent Carsten Riis fra HK mener ligesom HK’s ledige, at forslaget vil øge jobchancerne.

- Det er et rigtig godt forslag. Hvor sært det end kan lyde, har det jo hidtil ikke været opgaven for hverken jobcentre, a-kasse eller aktører at tilbyde den slags hjælp. Tidligere undersøgelser viser, at systemet stort set aldrig knytter forbindelse mellem jobsøgere og arbejdsgivere omkring ordinære job. Det er det paradoks, som forslaget sigter på at løse, mener Carsten Riis.

Valg mellem a-kasse og jobcenter

HK’s ledige medlemmer mener også, at det vil øge deres jobchancer, hvis de i højere grad selv skal tilrettelægge og have indflydelse på kontakten med jobcentre og a-kasser. Udvalget foreslår, at ledige i større omfang skal kunne vælge mellem a-kasse og jobcenter. Her svarer næsten 2/3, at de vil foretrække a-kassen, mens hver femte vil vælge jobcentret.

- HK har trods alt bedre styr på de enkelte medlemmers faglighed og har mange steder også mere fingeren på pulsen, når det gælder jobsituationen på det lokale arbejdsmarked. Måske virker a-kassen mere nærværende for det enkelte medlem, hvor jobcentret måske står som myndighed, siger Carsten Riis.  

Tornene i buketten

Det er dog ikke alle forslagene fra Carsten Koch-udvalget, som de ledige vurderer vil øge deres jobcancer. Der er torne i buketten. Det gælder fx et forslag om, at man først skal kunne komme på seks ugers selvvalgt uddannelse efter ni måneders ledighed mod i dag efter fire måneder. Tre ud af fire mener ikke, at forslaget vil øge deres chancer for job.

- Forslaget virker ikke gennemtænkt. Efter ni måneder uden job nærmer man sig midten af den periode, hvor man kan modtage dagpenge. Og her begynder panikken så småt at indfinde sig. Her er det job og ikke uddannelse, som er længst fremme i pandelappen hos mange ledige. Seks ugers selvvalgt uddannelse skal målrettes bedre, og skal være en rettighed for ledige fra starten af ledighedsperioden, for at kunne nytte, siger Carsten Riis.

Heller ikke et forslag om at alle ledige skal registrere deres jobsøgning i joblogs, så sagsbehandlere på tværs af myndighederne kan følge med i den enkeltes aktiviteter, vurderes at øge jobchancerne.  

Virksomhedspraktik virker… ikke

Carsten Koch-udvalget foreslår at udvide virksomhedspraktikken fra de nuværende 4 uger til 8 uger. Jo længere medlemmerne har været ledige, jo mindre tror de på, at udvidelsen øger jobchancen.

Resultatet ligger i forlængelse af resultaterne fra HK’s store medlemsundersøgelse om ledighed og aktivering, ”Stemmer fra jobkøen 4” fra december sidste år. Her svarer ledige, som har været i virksomhedspraktik, at praktikken kun i meget begrænset omfang fører til fast arbejde eller lovning om fast arbejde.

- Jeg forstår godt, at HK’s nyledige tror på at virksomhedspraktikken kan virke. Umiddelbart skulle man jo tro, at man via praktikken får en fod inden for på virksomheden og dermed står bedre i forhold til et rigtigt arbejde. Desværre viser vores erfaringer bare, at det kun sker i begrænset omfang. I det store hele afløser ledige hinanden i praktikstillingerne uden, at de har fået udsigt til ordinært arbejde på virksomheden, siger Carsten Riis.  

Reform før sommerferien

Carsten Koch-udvalgets rapport med forslag har været i høring hos en lang række organisationer bl.a. LO, HK, Dansk Arbejdsgiverforening, Kommunernes Landsforening. Rapporten blev sidst i februar afleveret til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Det hele ventes at ende med en reform af beskæftigelsesystemet inden sommerferien.

Aktivering Ledig Stemmer fra jobkøen

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk