Ring til fagforeningen

7011 4545

Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket

Ring til a-kassen

7010 6789

Onsdag 10.00-17.00 
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

SAMDATA\HK anbefaler et nej til IT-overenskomst

17. marts 2014  |  SAMDATA\HK   |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

For 3. overenskomst i træk er IT-folket ikke sikret nogen form for lønstigning. Samtidigt er det stadig ikke muligt at gribe ind, når overarbejdet ingen ende vil tage. Derfor anbefaler SAMDATA\HK medlemmerne at stemme nej til IT-overenskomsten.

Flere år i træk har SAMDATA\HK forsøgt at gøre det muligt at sige stop, når overarbejdet tager overhånd i IT-branchen. Men heller ikke ved dette års overenskomstforhandlinger mellem HK/Privat og Dansk Erhverv ville arbejdsgiverne røre ved emnet.  

”Problemet er, at funktionsløn-ordningen i stigende grad bliver misbrugt, så folk skal arbejde over i tide-og-utide uden at få kompensation for det,” forklarer SAMDATA\HK-formand Thomas Bisballe. ”Vi har haft sager, hvor medarbejderne arbejdede 60-80 timer i ugen i mere end et halvt år.”  

”Den sag endte heldigvis med, at arbejdsgiveren efter lange forhandlinger gik med til at efterbetale 250.000 kr. i overarbejde til to ansatte. Men generelt er det et problem, at det ikke er nemt at trække i nødbremsen, når overarbejdet fortsætter og bliver til hverdag.”


Overarbejde skal ikke være konstant

Thomas Bisballe

Thomas Bisballe

Mange IT-folk er kommet på funktionsløn, og det betyder, at man som medarbejder må acceptere, at der i perioder er overarbejde. Det kan være op mod en deadline, eller hvis virksomheden kortvarigt har IT-problemer, der skal løses akut.  

”Men selv om man er på funktionsløn, betyder det ikke, at overarbejdet skal være konstant,” understreger Thomas Bisballe. ”Derfor har vi brug for nogle håndtag, så man kan komme tilbage til en normal arbejdsdag, hvor arbejdsliv og familieliv hænger sammen, og folk ikke går ned med stress.”

Formøbler 37 timers arbejdsugen

”Men hele ideen bliver udhulet, når selv receptionister skal på funktionsløn,” mener SAMDATA\HK-formanden. Han glæder sig dog over, at det lykkedes at undgå, at voksenlærlinge også havner på funktionsløn.  

”Vi er i stort omfang ved at formøble den 37 timers arbejdsuge, som det har taget mange år at kæmpe sig frem til,” forklarer Thomas Bisballe. Det er medvirkende årsag til, at SAMDATA\HK hen over de sidste par år flere gange har anbefalet at stemme nej til overenskomster.

Funktionsløn, realløn og 50 % regel

De tre største ønsker til overenskomsten var afskaffelse eller forbedring af funktionsløn, reallønssikring og afskaffelse af 50 % reglen. Men ingen af delene er kommet igennem.   ”Det er jo grotesk, at de ansatte skal arbejde mere og mere over – og går ned med stress, mens flere og flere falder ud af dagpenge-systemet, fordi der ikke er arbejde til dem. Det er en kortsigtet og dyr strategi,” mener Thomas Bisballe.  

”Det er også underligt, at vi er låst til en minimalløns-overenskomst, hvor hele præmissen åbenbart skal være, at man ikke kan sikre reallønnen for andre end dem, der får allermindst. Vi har lige set, at det godt kunne lade sig gøre på overenskomsten for tandklinikassistenter – så burde det også kunne lade sig gøre for IT-folk at forhandle sig til forbedringer på lønnen.”

”Den danske handelsbalance er så meget i overskud, at det er lige ved at være et problem i forhold til EU. Samtidigt ligger vi lige på grænsen til at have en deflationsøkonomi. Lønstigninger kunne netop være med til at sætte gang i væksten igen,” understreger SAMDATA\HK-formanden.

Små forbedringer

De øvrige ændringer i IT-overenskomsten mellem HK/Privat og Dansk Erhverv handlede mest om nogle småændringer. Men – altså ikke nok til, at SAMDATA\HK vil anbefale at stemme ja.    

1) Tillidsrepræsentanterne får indblik i, hvordan vikarer aflønnes. Det kan gøre det lidt nemmere at få styr på brugen af udenlandsk arbejdskraft.  

2) Der kommer ikke ret mange penge ind i de kompetence-fonde, der finansierer videreuddannelse. Det skyldes delvist, at de største virksomheder er selvadministrerende, og at restbeløbet er minimalt. Derfor vil man slå fondene for IT-overenskomster samt kontor/lager-overenskomsten sammen, så beløbene kan blive større.

3) I øjeblikket er det ret nemt for en arbejdsgiver at opsige lokale aftaler med kort varsel. For fremtiden kan de løbe i overenskomstens løbetid. Lokale aftaler indeholder som regel nogle forbedringer af overenskomsten – fx har man på flere virksomheder aftale om, at der ikke er begrænsning på antallet af dage man kan få fri, hvis man har et sygt barn, der skal passes.

4) Det bliver muligt at få centrale fagforeningsfolk på banen tidligt, selv om en sag starter lokalt. Det kan fx dreje sig om mæglingsmøder i komplicerede sager, hvor lokale tillidsfolk har svært ved at overskue komplekse overenskomster.

5) Arbejdsgivernes indbetaling til fritvalg stiger hen over de næste tre år med 1 %.

 

Til afstemning i april

IT-overenskomsten vil nu blive sendt ud til afstemning blandt de medlemmer, der er omfattet af den.  

Det drejer sig blandt andet om medlemmer der arbejder hos KMD, CSC, CSC Scandihealth, ADP og andre IT virksomheder som er medlem af Dansk Erhverv.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk