Ring til fagforeningen

7011 4545

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag lukket Lukket
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Ring til a-kassen

7010 6789

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 
Torsdag lukket Lukket
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

I får ingen løn - kan I ikke bare låne af fagforeningen

24. marts 2014  |  Østjylland Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Kyniske firmaer lever af offentlige tilskud og lader sig gå konkurs, når kommunen lukker for kassen. Faglig konsulent i HK Østjylland, Søren Sørensen: Kommuner bør skærpe praksis og undersøge firmaers baggrund


Kyniske firmaer lever af offentlige tilskud og lader sig gå konkurs, når kommunen lukker for kassen.

I HK Østjylland har de prøvet det før, og nu er det sket igen: To virksomheder med aktiviteter inden for programmering og call-center startede i starten af januar, ansatte folk og lod være med at betale dem løn.

De ved godt, at det resulterer i konkurs, men det gør dem ikke noget, for det kalkulerer de med:

- Bagmændene bag de to firmaer havde baseret deres virksomhed på jobrotationstilskud, og da kommunen fandt ud af, at det var fup, lukkede den for tilskuddet. Herefter fik de ansatte et brev fra arbejdsgiveren om, at de nok kunne låne i fagforeningen, siger Søren Sørensen, faglig konsulent i HK Østjylland.

Han mener, at kommunerne bør stramme deres praksis, så de helt kan undgå at lave aftaler med sådanne firmaer.

- Jobrotation er jo en rigtig god ordning, der kan få ledige i gang og ansatte uddannet. Derfor er det meget trist, når kyniske arbejdsgivere på den måde udnytter ordningen. Det kunne have været forhindret, hvis man lige havde tjekket baggrunden. Man behøver blot at slå op i CVR-registret, så kan man se, at de samme bagmænd oprettede 7-8 virksomhede på én gang i starten af januar, og at de i øvrigt har et hav af forliste virksomheder bag sig. Virksomheder, der er gået konkurs og derefter er blevet erstattet med nye.   

Vigtigt at være medlem af en rigtig fagforening

Mønstret er ifølge Søren Sørensen det samme hver gang: Firmaerne baseres på offentlige tilskud efter forskellige ordninger, og den løn, der betales, svarer stort set til tilskuddet. I det aktuelle tilfælde er der slet ikke blevet udbetalt løn.

- Fire af de ansatte er medlem af HK Østjylland, men derudover er der en del, der slet ikke er medlem noget sted. Og så er der udlændinge, der får lov til at sejle i deres egen sø. Det er særdeles usympatisk, men den slags firmaer viser, hvor vigtigt det er at være medlem af en rigtig fagforening, siger Søren Sørensen.

- Ja, først skal firmaet gå konkurs, og herefter kan der gå syv-otte uger, fordi Lønmodtagernes Garantifond er overbebyrdet med sager. I den tid kan man ikke få penge, hvis man ikke har en fagforening i ryggen. Vi kan dels låne medlemmet penge, dels sørge for, at sagen går videre til garantifonden.

Søren Sørensen mener ikke, at det er op til det enkelte medlem at undersøge arbejdsgiverens baggrund, men man kan sørge for at få en ansættelseskontrakt og gemme lønsedler osv., så man er godt klædt på, hvis noget går galt.   

- Og det vil altid kunne ske, så længe der er kyniske arbejdsgivere, der vil udnytte reglerne, siger Søren Sørensen, der gerne vil slå en tyk streg under, at man aldrig skal arbejde gratis:

- Hvis virksomheden ikke betaler løn til tiden, er der altid noget galt, og man kommer altid i klemme, hvis man ”låner” virksomheden penge i form af at arbejde uden løn, siger den faglige konsulent.      

Jura Løn

Arrangementer
i HK Østjylland


Se hvad der sker

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk