Ring til fagforeningen

7011 4545

Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket

Ring til a-kassen

7010 6789

Onsdag 10.00-17.00 
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

De hører det konstant: Mums, flot kavalergang

31. marts 2014  |  HK Privat Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Fire ud af ti kvinder har oplevet chikane det seneste år, viser ny rapport. Sexchikanen foregår i høj grad også på arbejdspladsen. Og her er problemet stigende, advarer tre kvindedominerede fagforbund

En ældre borger der klapper hjemmehjælperen bagi. En patient på sygehuset der kommenterer sygeplejerskens kavalergang. En kvindelig elev der får en upassende bemærkning i kopirummet.

37 procent af danske kvinder har oplevet en form for sexchikane det seneste år. Det viser en ny rapport fra EU, hvor 42.000 kvinder fra 28 EU-lande har deltaget.
Særligt på arbejdspladsen står det slemt til. Ifølge tre store, kvindedominerede fagforbund, er den uønskede seksuelle opmærksomhed et stigende problem.

- Der er et stigende problem med sexchikane over for vores medlemmer. Det kan være meget hårdt for de kvinder, det går ud over, siger Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent hos FOA, der organiserer cirka 160.000 typisk indenfor sosu-området.

Sexchikane er tabubelagt

Kønsforsker Anette Borchorst er bekymret over de mange danske kvinder, som ifølge EU-rapporten har været udsat for sexchikane for nylig.

- Vi mangler konkret viden om, hvor den seksuelle chikane foregår. Men efter hvad jeg hører, er der særligt problemer på arbejdspladserne. Så jeg er ikke overrasket over, hvad fagforbundene oplever, siger professoren fra Aalborg Universitet.

At få en upassende kommentar eller at blive befamlet er et stort tabu på arbejdspladsen.

- Sexchikane er meget tabubelagt. Vi har mange eksempler på, at vores medlemmer først melder det til os, efter at de har sagt op på arbejdet, fortæller Jeannette Hahnemann, souschef hos HK.

Mere end 200.000 kvinder i både den offentlige og private sektor er organiseret i HK, og mindst hver tiende medlem har oplevet sexchikane på jobbet. Og tallet er formentlig højere.

- På en virksomhed i Jylland meldte én medarbejder sexchikane til os. Så indkaldte vi resten af de ansatte til et møde. Her kom det frem, at 17 andre også havde oplevet sexchikane, siger Jeannette Hahnemann.

Tekst: Journalist Ulrik Stavnsbjerg Offersen, avisen.dk


Det viste EU rapporten om danske kvinder

  • 33 procent af danske kvinder har oplevet fysisk eller seksuel vold i et parforhold. EU-gennemsnittet er 22 procent. Den fysiske vold er ofte skub og slag.
  • 40 procent af danske kvinder har, siden de var 15 år, oplevet fysisk eller seksuel vold begået mod dem af en, der ikke var deres partner. Det giver en kedelig førsteplads i statistikkerne.
  • Fire ud af fem danske kvinder har, siden de var 15 år, oplevet sexchikane. Kun Sverige ligger højere med en andel på 81 procent af kvinderne.
  • Danske kvinder er sammen med lettiske kvinder dem, der blev udsat mest for psykisk vold i et parforhold i hele EU. Det gælder 60 procent af kvinderne.

Undersøgelsen er den hidtil største om vold mod kvinder i EU. I alt er 42.000 tilfældigt udvalgte kvinder i alderen 18 år til 74 år blevet interviewet.

Kilde: Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder FRAs rapport "Violence against Women Survey"

Ansættelse

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk