Ring til fagforeningen

7011 4545

Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag Lukket
Mandag Lukket
Tirsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket
Tirsdag 8.00-17.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Ring til HK Privat lørdag den 11. april

Vi er klar til at svare på spørgsmål om overenskomstforhandlingerne 2020 og coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 11. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Ung tillidsrepræsentant: Mere brobygger end bannerfører

14. april 2014  |  Sydjylland Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Merete Hemsø er vild med TR-jobbet på Danfoss Power Electronics i Gråsten – også fordi det har været en personlig gevinst for hende selv.

 

Som tillidsrepræsentant ser Merete Hemsø først og fremmest sig selv som et bindeled mellem ledelsen og de omkring 600 funktionærer på Danfoss Electronics. Og hun har aldrig haft den ubehagelige fornemmelse af at være en lus mellem to negle: "Jeg føler, at begge parter accepterer min rolle. Alle har tillid til, at jeg forsøger at skabe et godt samarbejde, og at det er vigtigt for alle”, siger hun. (Foto: Glenn Shermer Simonsen, Danfoss)


Før hun blev valgt, havde Merete Hemsø en forestilling om tillidsrepræsentanten som en bannerfører for kollegerne, som konstant er i kamp med ledelsen.

Men nu, hvor hun har halvandet års erfaring som TR på Danfoss Power Electronics i Gråsten, ser hun nærmere sig selv som brobygger mellem ledelsen og de omkring 600 funktionærer på virksomheden, der producerer frekvens-omformere.

”Som tillidsrepræsentant er jeg først og fremmest et bindeled mellem to parter. Det nytter ikke noget, at jeg kun ser en sag fra den ene side. Tit er det godt at kunne forstå begge synspunkter for at få det bedste resultat”, siger den 31-årige mor til to.

Hun er dog klar over, at det ikke er nok, at hun forstår ledelsens beslutninger. De skal også kommunikeres ud til hendes kolleger. For forståelse giver ro – frem for at medarbejderne føler sig kørt hen over.
”Og det kan selvfølgelig gå begge veje: På en afdeling kan der være dårlig trivsel, fordi man er uenig med en leder, og det må jeg forklare ledelsen, så vi kan udrede misforståelser. Ofte opstår komplikationer af helt små ting. Og det koster produktivitet, hvis ikke trivselen er ok”, siger hun.

TR ved en fejl – eller var det skæbnen?

Egentlig var det en fejl, at hun blev tillidsrepræsentant i september 2012:
”Pludselig en dag fik jeg et opkald fra HK, som var i gang med en rundringning for at finde en tillidsrepræsentant. Det var faktisk en fejl, for HK havde allerede en TR på vores afdeling i Nordborg. Men de startede tilfældigvis med at ringe til mig. Så det må jo være skæbnen”, griner Merete Hemsø, som siden da ikke har set sig tilbage.

Hun elsker sit arbejde som tillidsrepræsentant og kunne i dag slet ikke undvære det:
”Det er fedt at være TR, fordi jeg kan bidrage til synspunkter på forskellige niveauer på arbejdspladsen. Som TR kan jeg hjælpe mine kolleger, hvis de har frustration i deres arbejds- eller privatliv. Jeg har tavshedspligt, og det er dejligt for mine kolleger med en fortrolig sparringspartner, der har tavshedspligt og er uddannet til at snakke med mennesker.  Det kan fremme arbejdsglæden og bevare den gode trivsel.”

Lus mellem to negle?

”Jeg er god til at sætte mig ind i tingene og kan hjælpe med forståelse for virksomheden og de beslutninger, der bliver taget, vejledning til psykologhjælp, uddannelsesvalg, lægehjælp etc. Jeg brænder for det her og jeg glæder mig over at kunne hjælpe, hvor der er et menneske, der er føler sig i klemme, har mistet arbejdsglæden, har mistet en bekendt eller har brug for en kærlig hånd. Jeg har et rigtig godt samarbejde med vores personalechef og det betyder meget for mig, at hun kan se, at vores samarbejde er en stor fordel”, siger Merete Hemsø.

Men kan man ikke ende som en lus mellem to negle, når man hele tiden er brobyggeren i området mellem ledelse og ansatte?
”Nej, det synes jeg faktisk ikke. Jeg føler, at begge parter accepterer min rolle. Alle har tillid til, at jeg forsøger at skabe et godt samarbejde, og at det er vigtigt for alle”.

Et rigtig godt tidspunkt

Merete Hemsøs begejstring for TR-jobbet hænger også sammen med, at det har haft betydning for hendes personlige liv:
”Opkaldet fra HK kom på et perfekt tidspunkt i mit liv. Jeg følte en tomhed på det tidspunkt. Jeg kunne mærke, at jeg havde brug for forandring i mit arbejdsliv. Det var ikke nok bare at arbejde. Jeg havde brug for at være en del af de ting, der sker. Jeg havde lyst til at blande mig, få medindflydelse. Og samtidig gik jeg gik meget op i trivsel og psykisk arbejdsmiljø”, husker hun.

I dag er tomheden fyldt ud, og hun er et helt andet sted i sit liv:
”Det har rykket mig meget at blive TR, og det har sat gang i en kæmpe personlig udvikling hos mig. Selvfølgelig bruger jeg en del af min tid fra min familie på møder, uddannelse og den slags om aftenen. Og det kan i perioder være hårdt. Dog er det, jeg får ud af det, så stor en gevinst, at jeg gerne indhenter det forsømte på hjemmefronten på et senere tidspunkt. Jeg er mor til to børn og min mand er utrolig støttende og vi er et godt team. Det er en stor gave, at vi kan være den stærke på skift”, siger Merete Hemsø, som også er meget imponeret over de kursusforløb, som HK tilbyder:

”Det er så lærerigt. Vores kursuslærere er så dygtige, og efter hvert endt kursus har jeg rykket mig meget. Jeg er stadig under opbygning. Jeg kan mærke, at jeg vokser for hver dag.”  

Minusser

At være tillidsrepræsentant er dog ikke altid en dans på roser – ikke engang for Merete Hemsø.
Ikke sådan at forstå, at hun har været i tvivl, om det hele er sliddet værd. For det har aldrig været tilfældet.
Men der er hele tiden udfordringer, der kan gøre nogle dage knap så gode som andre:

”Meget TR-arbejde er nærmest usynligt for andre. Jeg bruger mange ressourcer på at sætte mig ind i, at der er god trivsel på arbejdspladsen for at forhindre, at der opstår problemer. Og det kan være svært for mig selv at acceptere, at det arbejde ikke er synligt for kolleger og ledelse – selv om jeg ikke oplever, at nogen sætter spørgsmålstegn ved, om jeg udfører mit TR-arbejde godt nok.”

Det mest sure – hvis der er noget surt ved at være TR for Merete Hemsø – er forholdet til de kolleger, der ikke er organiseret:
”Mange er i tvivl om, hvorfor det overhovedet er vigtigt at være med i en overenskomst. Folk forstår ikke, hvorfor den danske model er vigtig at bevare. Og når alle får de samme goder, som fagforeningen har kæmpet for, uanset om de er medlemmer eller ej, så er det svært at synliggøre for dem, hvorfor det er en god ide at være medlem af HK. Så på det punkt er jeg virkelig udfordret,” siger hun.

 

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk