Ring til fagforeningen

7011 4545

Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket

Ring til a-kassen

7010 6789

Onsdag 10.00-17.00 
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

EU har stor indflydelse på dit job

22. april 2014  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

EU har på godt og ondt indflydelse på dine rettigheder som lønmodtager. Europaparlamentsvalget er et godt sted at blande sig i diskussionen, lyder det fra forskere.


EU_flag

Af Kirsten Marie Juel Jensen 

Du har ret til pauser og hvile i løbet af din arbejdsuge. Du har ret til barsel. Du har ret til særlige hensyn fra din arbejdsgiver, hvis du har eller får en funktionsnedsættelse. Alt dette og meget mere skyldes direktiver vedtaget i EU eller afgørelser afsagt af EU-domstolen, som derefter er blevet indarbejdet i den danske lovgivning eller i din overenskomst. 

- Man kan ikke komme udenom, at EU har væsentlig indflydelse på danske lønmodtageres hverdag. En lang række EU-direktiver har gjort, at danskerne er blevet bedre stillet. siger Per Kongshøj Madsen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet. 

Han forklarer, at både arbejdstidsdirektivet, der sætter grænser for, hvor meget vi må arbejde om ugen og vikardirektivet, der sidestiller fastansattes og vikarers rettigheder, er eksempler på dette. 

11,5 % af lovgivningen stammer fra EU 

En opgørelse fra Justitsministeriet fra 2011 viser, at det er cirka 11,5 % af den danske lovgivning, der stammer fra EU. Derudover har EU fastlagt en række rammer for arbejdsmarkedet, som man i Danmark har implementeret via overenskomsterne. Fordi vi her i modsætning til i mange andre lande ikke regulerer alt via lovgivning, men holder fast i den såkaldt danske model, hvor arbejdsmarkedets parter laver aftaler med hinanden. 

Uanset hvordan EU-lovgivningen implementeres, er forskerne dog ikke i tvivl om, at EU på flere områder har været bedre til at sikre danske lønmodtageres rettigheder, end Danmark selv har. Det mener Peter Breum, advokat hos Elmer & Partnere, som blandt andet fører sager for HK, i høj grad også.

- Man kan generelt sige, at det er sjældent, nye initiativer med lovbeskyttelse af lønmodtagere kommer fra Danmark. Især når det drejer sig om ligestilling og forskelsbehandling, kommer rettighederne fra direktiver fra EU, siger han.

EU-domstolen beskytter danskerne 

Peter Breum mener derudover, at EU-domstolen har spillet en stor rolle i at sikre lønmodtagerne flere rettigheder gennem deres fortolkning af reglerne. 

- Et helt konkret eksempel er en afgørelse fra EU-domstolen, der sagde, at hvis man bliver syg under sin ferie, så har man ret til erstatningsferie. Sådan blev reglerne ikke fortolket i Danmark, men EU-domstolen sagde, at hvis man ligger med en brækket ryg eller har voldsom influenza, holder man ikke den ferie, man ellers har ret til. Retten til erstatningsferie er nu blevet indført i den danske ferielov, og det ville bestemt ikke være kommet af sig selv, siger han. 

Peter Breum mener også, Danmark overordnet set har nogle meget lempelige arbejdsmarkedsregler i forhold til at fyre folk. Og det er især her EU har sikret de danske lønmodtagere flere rettigheder, så man ikke må fyre nogen på grund af alder, køn eller handicap. 

- Derfor bruger jeg EU-lovgivningen og EU-domstolens afgørelser rigtig meget i mit arbejde. Der er simpelthen en langt større beskyttelse at finde her, siger han. 

Fri bevægelighed har en pris 

Billedet af EU må dog heller ikke blive for rosenrødt, påpeger forskerne. For det er på både godt og ondt, EU har stor indflydelse på dine rettigheder som lønmodtager. Det er EU-princippet om arbejdskraftens fri bevægelighed et eksempel på. Det betyder, at du må arbejde i alle EU-lande og har ret til de arbejdsvilkår og sociale ydelser, som gælder i det land, du arbejder i. 

- At EU sikrer arbejdsmarkedets fri bevægelighed betyder, at mange danskere kan nyde godt af, at de let kan tage ud og arbejde i et andet EU-land. Omvendt betyder den fri bevægelighed også, at en del danske lønmodtagere som lastbilchauffører, gartnere og håndværkere bliver udsat for mere konkurrence herhjemme – især fra de østeuropæiske lande, siger Per Kongshøj Madsen. 

Samme synspunkt lufter Jens Arnholtz, adjunkt ved Sociologisk Institut, Københavns Universitet, der forsker i europæisk arbejdsmarkedsregulering. 

- Arbejdskraftens fri bevægelighed i EU har vi haft i mange år. Men det er først efter EU-udvidelserne i 2004 og 2007, at vi kan se, hvad det betyder. For danske arbejdstagere, der skal forhandle løn, betyder det i nogle brancher, at de oplever den underliggende frygt, at de kan blive underbudt af udenlandske lønmodtagere, siger han og fortsætter: 

- Danske lønmodtagere kan også opleve det indirekte pres, hvor chefen fortæller dem, at han er nødt til at sætte lønnen ned for at sikre, at virksomheden er konkurrencedygtig, da de ellers kan blive underbudt på mange opgaver af udenlandske virksomheder. 

Tid for diskussion om fri bevægelighed 

Netop derfor kan Europaparlamentsvalget i Danmark den 25. maj være en god mulighed for dig. Her kan du stemme på dem, du bedst mener varetager dine interesser i EU. Fordi det ser ud til, at der nu skal tages en grundlæggende diskussion om de rettigheder, EU sikrer alle lønmodtagere – og hvordan man tackler de nye problemstillinger, som arbejdskraftens fri bevægelighed giver. Det mener både Per Kongshøj Madsen og Jens Arnholtz. 

- Om den fri bevægelighed er positiv eller negativ for dig, afhænger meget af din egen situation. Der er forskel på, om du er tømrer, eller om du står og skal have lavet en ny vinterstue, plejer jeg at sige. Men det er en naturlig konsekvens af situationen, at vi fremover kommer til at diskutere, om vi skal havelovmæssigt sikrede mindstelønninger i hele EU for at håndtere den fri bevægelighed. Det kan så gøre, at der bliver sat spørgsmålstegn ved den danske model. For hvis lønnen skal til at reguleres via lov, kan det gå ud over overenskomsternes betydning, siger Per Kongshøj Madsen.

 - Hvis vi kigger på tallene, er det ret beskedent, hvor mange udenlandske lønmodtagere der trækker på de danske velfærdsydelser. Men der ligger en underordnet, mere principiel diskussion i det. Hvis vi ønsker fri bevægelighed, skal der også være incitamenter til at bevæge sig. Men det er nok ved at være på tide, at vi får en diskussion om, hvordan det skal strikkes sammen, siger Jens Arnholtz.

Hvem skal du stemme på?


Tag kandidattesten

Eu parlamentsvalg

  • Valg den 25. maj 2014
  • Der vælges i alt 750 medlemmer + formanden
  • Antallet af pladser fordeles efter antallet af borgere i medlemslandet 
  • Der skal vælges 13 danske Europaparlamentsmedlemmer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk