Ring til fagforeningen

7011 4545

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Vi må aldrig blive for gamle til at udvide vores ordforråd

24. april 2014  |  Vigdis Jensen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Artikel

 

Men for manges vedkommende går ordnysgerrigheden i stå i ungdomsårene
Og det er ærgerligt af flere årsager. Et stort og varieret ordforråd skal grundlæggende hjælpe os til at samle information og forstå verden, og jo større et ordforråd du har, desto større en tjeneste gør du dig selv. Et stort ordforråd bevirker nemlig, at du har nemmere ved at lære endnu flere ord. Den rige bliver så at sige rigere, mens den fattige forbliver fattig. Denne mekanisme kendes som matthæuseffekten. Et stort aktivt ordforråd skærper desuden din evne til at begå dig socialt, samtidig med at dit selvværd i henhold til videnskabelige feltstudier skruer din selvtillid i top. Omvendt kan et begrænset ordforråd være socialt begrænsende og påvirke selvværdet i en negativ retning.  

Svært at få lov at lære nye ord
Jeg formoder på det kraftigste, at vi alle mindst én gang har prøvet at glide ud af en samtale, fordi vi simpelthen ikke forstår, hvad der bliver talt om. Af højrisikoemner i dén henseende kan nævnes politik og økonomi, dvs. sammenhænge hvor det ikke umiddelbart er på sin plads med en kommentar i retningen af "Kunne du ikke lige forklare, hvad der menes med pensionsafkast?". Vi når en alder, hvor det bliver pinligt ikke at kende ord, og hvor vi, i stedet for at forsøge at lære nyt, vælger at klappe i og nikke pænt for derefter ubemærket at snige os over til en samtale om et velkendt tema. Visse mennesker er lidt for dygtige til at harcelere over andres manglende ordforståelse og -forråd, og de sammenkæder per automatik de manglende kundskaber med lav(ere) intelligens og uddannelse. Det er en uheldig udvikling, at folk synes at have indgået en stiltiende aftale om, at det efter skoletiden på det nærmeste ikke er nødvendigt eller velanset eller ligefrem klogt at spørge ind til ukendte ord.  

Folk tror bare, jeg er dum
Jeg selv er temmelig begejstret for sprog, kommunikation og alt ind imellem, og jeg besidder en vis mængde selvtillid inden for mit felt, der gør, at jeg ikke føler, at jeg falder i en samtalepartners agtelse, når jeg spørger, hvad et ord, som han eller hun lige har brugt, mon betyder. Jeg kan sagtens håndtere en kæk bemærkning eller flabet kommentar til mit spørgsmål, men folk, der i forvejen ikke føler sig specielt ordhabile, vil anderledes vægre sig ved at spørge og frygte at få deres uvidenhed og "dumhed" udstillet. Det er hamrende synd. Lad os få vendt den indstilling. Der skal altid være plads til at spørge – uanset om man er 5, 20 eller 60 år.  

Kan vi gøre noget?
For ikke at forværre vores leksikalske kompetencer tror jeg, at vi på den ene side er nødt til at stoppe tendensen til spørgefrygt og på samme tid modvirke den løbende forenkling af vores ordvalg, der finder sted for at tage hensyn til lixtal, ufaglærte, børn m.m. Jeg siger ikke, at kommunikation ikke skal modtagertilpasses, for det er jo en selvfølgelighed, men overdreven forenkling for enkelthedens skyld er lidt noget fis. Mange kommuner har eksempelvis fået besked på, at lixtallet på deres hjemmeside ikke må være over 34. Det giver Køge kommune en kæmpe fordel i forhold til Vesthimmerlands kommune – medmindre sidstnævnte helt opgiver at bruge navnet Vesthimmerland ... Nogle kommuner har ligefrem strøget ordet kommune for at sænke lixtallet. Det er da imod al sund fornuft. Så længe ordet er velkendt og forventeligt i konteksten, er det underordnet, hvor mange bogstaver det består af; og generelt bør der efter min mening være langt mindre fokus på lixtal. Men det er en helt anden sag. En anden farlig tendens, vi i øjeblikket er vidner til, er de voldsomt overrepræsenterede verber lave, starte, stoppe og putte. Frem for at nå eller komme til en erkendelse af noget, hælder vi til at lave en erkendelse, ligesom vinden kan stoppe med at være så kraftig efter frokost i stedet for at aftage. Jeg frygter, at den velmente ordvalgssimplificering kan føre til utilstrækkelige skrive- og formuleringsegenskaber, så dagens opfordring lyder endnu engang: Leg med ordene, og hold liv i nysgerrigheden.  

Tests og tegninger
Hvem elsker ikke en god test. Klik her, og test din ordforråds-iq. Der sneg sig én fejl ind hos mig, hvilket resulterede i en test-iq på mellem 130 og 150. Intelligenstesten er hverken autoriseret eller videnskabelig, men om ikke andet kan den give dig en pejling på dit ordforrådsniveau – og så er det jo alletiders mulighed for at kunne berige næste samtale med et par blæreord. Tjek desuden Pigen uden ordforråd ud. Hun lægger figur til en masse finurlige og tankevækkende tegninger.  


Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk