Ring til fagforeningen

7011 4545

Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Telefonerne er åbne i weekenden

HK Fagforening er klar til at svare på spørgsmål om coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 4. og søndag den 5. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Sådan får du jobbet: Den komplette guide

06. maj 2014  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Krisen synger på sidste vers, så hvis du har tænkt på at søge nye udfordringer, er det måske nu, du skal slå til? Se guiden til, hvordan du får drømmejobbet.

dreamjobok

Foto: Colourbox


Samtalen:

Før samtalen
Undersøg virksomheden. Brug internettet, dit netværk og lokale medier. Skriv en liste med mulige spørgsmål til arbejdspladsen. For eksempel: Hvem skal du arbejde sammen med? Hvordan ser en almindelig arbejdsdag ud? Hvordan er arbejdspladsens kultur? Forbered dig også på, hvad du vil svare til samtalen. (Se listen over typiske spørgsmål nedenfor).

Medbring
Stillingsopslaget (så du kan referere til det i dine spørgsmål og svar)
Eksamensbeviser (de skal sjældent vedlægges ansøgningen)
Referencer/anbefalinger (hvis de ikke står i dit CV)
Din ansøgning
Dit CV

Transport
Tag afsted i god tid. Undersøg parkeringsmuligheder eller offentlig transport, så du er sikker på, at du ikke kommer for sent til samtalen.

Under samtalen
Det første indtryk afgør ofte, hvordan resten af samtalen spænder af. Vær velklædt. Tilpas din påklædning efter, hvilken slags virksomhed du skal ansættes i, og hvilken type job det drejer sig om.

Forsøg at virke rolig og imødekommende. Gå målbevidst hen til den person, du skal til samtale hos. Se ham/hende i øjnene og giv et fast håndtryk. Sid afslappet og rank. Vær ærlig i dine svar. Men husk også, at du selv vælger, hvad du vil fortælle om dig selv. Svar kort og uddyb med eksempler. Vær opmærksom på dit tonefald, og hvor hurtigt du taler. Lyt til, hvad der bliver sagt. Afbryd aldrig. Hvis der er flere til stede under samtalen, så tag øjenkontakt til den, der stiller et spørgsmål, men forsøg også undervejs at inddrage de øvrige. Fortæl, hvilke opgaver du kan løse. Fokusér på det, du er god til. Tænk positivt. Vis interesse og stil gerne spørgsmål undervejs. Vær loyal. Omtal aldrig din tidligere arbejdsplads eller chef negativt. Spørg gerne til den videre proces, når samtalen er ved at være slut. Hvor mange ansøgere er indkaldt til samtale? Hvornår kan jeg forvente at få svar? Slut af med at fortælle, at du stadig er interesseret i jobbet – hvis du altså er det. Giv hånd, og sig tak for samtalen.

De typiske spørgsmål:

Hvad spørger de om?
I Karrierevejviser 2014 finder du 90 spørgsmål, som ansættelsesudvalg typisk stiller. Listen er baseret på oplysninger fra personaleansvarlige i små og store, offentlige og private virksomheder. Her er et udpluk af spørgsmålene. Find resten her.

Indledning
Fortæl kort om dig selv.
Hvorfor søger du netop dette job?
Fortæl med dine egne ord, hvad du forestiller dig, at du skal lave i jobbet?

Din personlighed
Hvad er dine personligt stærke sider? Nævn tre af dem.
På hvilke områder ønsker du at styrke din personlighed? Nævn tre af dem.
Hvordan vil dine venner/familie beskrive dig?

Din teoretiske baggrund
Hvad er dine fagligt stærke sider?
Hvor ønsker du at styrke dig selv fagligt?
Hvilket udbytte har du fået af din uddannelse?

Din rolle på arbejdspladsen
Hvad er betegnende for din måde at arbejde på?
Er der mennesketyper, du har svært ved at samarbejde med?
Hvilke typer mennesker arbejder du bedst sammen med?

Fremtidsplaner
Hvad er dine fremtidige uddannelsesplaner?
Hvor længe kunne du tænke dig at arbejde i vores virksomhed?
Hvad er dit endelige karrieremål? Når du bliver 30 år? 40 år? 60 år?

Du kan forberede dig ved at svare på spørgsmålene for dig selv eller sammen med en makker, der agerer interviewer. Du behøver ikke at kunne dine svar udenad. Når du én gang har tænkt på svarene, ligger tankegangen i din underbevidsthed, så du ikke bliver overrumplet, når du møder disse eller beslægtede spørgsmål ved samtalen.

Vil du øve dig mere?
På kommunikationsforum.dk finder du 27 svære og småfarlige spørgsmål – og forslag til, hvordan du svarer på dem. Se dem her.

Sådan tackler du nervøsitet

Det er selvfølgelig bedst at fremstå rolig, selvsikker og afslappet. Men det er ingen katastrofe, hvis du er lidt nervøs. Det er tegn på, at situationen er vigtig for dig. Måske kan det berolige dig at sige: ’Jeg er lidt anspændt, fordi jeg virkelig gerne vil have jobbet.’
Du får mere overskud til at være nærværende, når du ikke skal koncentrere dig om at skjule din nervøsitet. Du kan også berolige dig selv ved at tage et par dybe indåndinger, inden du går ind ad døren. Tænk på, at du intet har at miste. Og alt at vinde. Og husk, at det er en ligeværdig situation: Begge parter skal finde ud af, om det er det rigtige match.

Vær konkret

Specifikke eksempler virker mere overbevisende end generelle udsagn som ’Jeg løser altid en opgave systematisk, samvittighedsfuldt og med resultatet for øje’. Derfor kan du med fordel fortælle kortfattede anekdoter fra dit arbejdsliv, som viser, at du netop arbejder på denne måde. Forbered nogle små, præcise historier om svære situationer, som du har taklet godt, fine resultater, du har opnået, eller fornuftige arbejdsgange, du har indført. Så kan du hive en af dem op af lommen, når du for eksempel bliver spurgt, hvilke stærke sider du har, eller hvordan du vil håndtere en given situation i virksomheden.
Slut af med at fortælle, hvordan du vil trække på dine styrker og erfaringer i det nye job. Hvis du ikke har mange erfaringer, så fortæl, hvordan du mener, den skitserede situation skal håndteres. Til spørgsmålet om dine personlige styrker kan du bruge eksempler fra din skole eller fritid. Var du for eksempel hende, der sørgede for, at ingen blev til overs, når der var gruppeinddeling på handelsskolen? Eller var du den naturlige leder i din spejdertid? Eller ham, der holdt styr på økonomien i idrætsklubben?

Netværk

På hk.dk kan du dele viden og erfaringer i Netværk for jobsøgende:

Kurser

HK holder jævnligt kurser for dig, der søger job. Hør for eksempel om:

Professionel brug af LinkedIn
Forberedelse til jobsamtalen
Personlig fremtoning og stil
Det gode CV
Netværk

Særligt for elever:
Fra uddannelse til job
Personlig branding

Find et kursus nær dig eller online på hk.dk/Karriere:

Kilder: Thomas Flygare, HKA og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd


3 tips til forberedelsen

    Tjek de personer, du skal møde ved jobsamtalen, på LinkedIn. Her kan du måske finde information og inspiration til den indledende smalltalk, som ofte foregår, mens I går hen til lokalet, hvor samtalen finder sted. Det kan fx være fælles bekendte, beslægtede uddannelser eller sammenlignelige professionelle erfaringer. Øv din elevatortale, så du er parat til at svare på den typiske opfordring: ’Fortæl lidt om dig selv’. Elevatortalen er ultrakort (du skal kunne nå at holde den på en elevatortur) og giver svar på: Hvem er du? (fagligt/uddannelse), hvad er du god til? (professionelle erfaringer), og hvad vil du? (passion og ambitioner). Bliv bevidst om dine svage sider i arbejdssammenhæng og vær forberedt på at svare på, hvordan du håndterer dem, så de ikke fremstår som potentielle problemer for virksomheden. Ingen er perfekt, så det virker utroværdigt at foregive, at du er fuldstændig fejlfri. Vis selvindsigt og vilje til at udvikle dig.

     Kilde: Konsulenthuset ballisager

Har du brug for hjælp til at finde et job?

    I HK Jobformidling i din lokale afdeling kan du få hjælp til at finde et nyt job. På HK Jobportalen finder du 10.000 stillingsannoncer, som HK henter fra internettet. Hvis du tilknytter dit CV til Jobportalen og opretter en jobagent, får du en mail, når der bliver opslået et job, som kan være interessant for dig. Husk at tilføje eller rette din mailadresse i MIT HK under Min profil.

Bliver du sjældent indkaldt til jobsamtale?

    Tag en personlighedstest
     Mange arbejdsgivere beder ansøgere tage en personlighedstest mellem første og anden samtale. Testen danner grundlag for en snak om personlighed og præferencer. Er du introvert eller ekstrovert? Overvejende tænkende eller følende? Mest sansende eller intuitiv? Foretrækker du bunker eller mapper? Bruger du lister, skemaer eller gule lapper? Du kan tjekke din egen type med den MBTI-inspirerede test på jobindex.dk – klik her

Jobsøgning Karriere

Skal din løn være højere? Få flere gode tips 


Se mere

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk