Ring til fagforeningen

7011 4545

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Ring til a-kassen

7010 6789

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Klædt på som digital meningsdanner

20. maj 2014  |  SAMDATA\HK   | 

Som IT-tillidsrepræsentant er det ikke nok at kende reglerne for overarbejde. Ikke når arbejdsmarkedet forandres grundlæggende af internettet og arbejdspladser påvirkes af overvågningssamfundet.

Som tillidsrepræsentant havner man tit centralt i IT-diskussioner. Derfor er det en styrke, hvis man er godt inde i tidens store IT-politiske emner, og hvis man har en god fornemmelse af, hvilke udfordringerne der lurer forude på arbejdsmarkedet.

Derfor har 16 tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter fra SAMDATA\HK netop været samlet til kursus som digitale meningsdannere.

Den første fokuserede på de aktuelle spørgsmål om IT-sikkerhed: F.eks. NSA, overvågning og, hvordan store virksomheder som Google arbejder sammen med myndighederne.

”Samtidigt gennemgik vi også, hvordan danske virksomheder er tvunget til at bidrage via reglerne om telelogning,” forklarer Henrik Chulu fra firmaet Solobeta, der var en af oplægsholderne. 

Henrik Chulu


Crowdsourcede medarbejdere og firmaer 
Men kurset indeholdt også en del, hvor man fokuserede mere på de forandringer som rammer hele arbejdsmarkedet. Internettet gør det nu nemmere at arbejde sammen på projekter på tværs af organisationer. Det resulterer gradvist i en opbrydning af arbejdsmarkedet, så man hyrer specialiseret arbejdskraft ind til kortvarige opgaver. 

Samtidigt er der hele områder, der baseres på en fleksibel og måske endda frivillig eller crowdsourcet økonomi. Det gælder alt lige fra AirBnB-overnatninger til Taxa-services som Uber og Transport-services som Easybring. Hver især stykket sammen af enkeltpersoner, der tjener en lille smule på små opgaver.  

”Alle de helt basale rettigheder, man har kæmpet sig til på normale overenskomster – som barsel, betalt ferie og løn under sygdom forsvinder nemt, når man arbejder som freelancer,” siger Henrik Chulu. 

”Det kan meget vel blive den nye kampplads for fagforeninger, fordi freelancernes vilkår også påvirker de fastansatte.

Et virkeligt aktuelt kursus 
”Jeg meldte mig til kurset, fordi elementerne om IT-politik og sikkerhed gjorde mig nysgerrig,” fortæller Jens Davidsen, der til daglig er systemadministrator og tillidsmand på UC Holstebro. Og han blev på ingen måder skuffet.

Jens Davidsen


”Jeg føler mig langt bedre klædt på til at stille kritiske spørgsmål og diskutere med omkring datasikkerhed. Det gælder hele vejen rundt – lige fra hvem der har adgang, hvem der kan slette logfiler, etc.,” siger Jens Davidsen, der understreger, at selv en uddannelsesinstitution også ligger inde med følsomme data – fx i personalemapper.

”Hele debatten om Snowden, NSA, og den hjemlige Nets-skandale gør kurset virkeligt aktuelt, og det har i hvert fald været med til at ruske op i mig. Vi har slet ikke nok viden om hvilke bagdøre, der er i systemerne.”  

Flere værktøjer til at advokere for IT-sikkerhed 
Hos Frans L. Rasmussen gav især den sikkerhedsmæssige del af kurset rigtig god mening. Han arbejder til dagligt som IT-supporter hos Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste (FBE) i Frederikshavn. 

”Det var et yderst relevant kursus, når man ser på sager som NSA og Snowden – os selv inklusive,” siger Frans L. Rasmussen, der også er tillidsrepræsentant: ”Den del af staten jeg arbejder i, kommer nok ikke til at udlicitere så mange opgaver af sikkerhedshensyn, men vi bør have et større fokus på sikkerhed.”   

”Efter kurset har jeg fået flere værktøjer, når jeg vil advokere for sikkerhed. IT-systemer er meget sårbare, men sårbarheden ligger ofte på den menneskelige del. Det er nok med et råddent æble. Folk går ofte fra computere uden at låse for dem, og her vil jeg øge bevidstheden, for vi sidder med personlige oplysninger. Ansvaret er medarbejdernes og ikke systemets.” 

”Hos os ser de civile ofte sikkerhed som noget besværligt, mens de militære folk ser sikkerhed som en nødvendighed for at kunne arbejde,” slutter Frans L. Rasmussen. 

Frans L Rasmussen 


Godt at blive udfordret 
En af dem, der var glad for ny inspiration var Birthe Krag. Hun sidder til daglig med IT-supporten hos firmaet PICit i Aarhus, der leverer software til transport-industrien. 

”Det var et meget aktuelt kursus, og selv om vi ikke benytter os af freelancere, og selv om det med sikkerheden ikke relaterer så meget til min hverdag, så er det godt at blive udfordret. Jeg har i hvert fald tænkt, at vi skulle have en IT-politik. 

”Det hele er jo blevet meget relevant efter Nets og Se & Hør,” slutter Birthe Krag. 

Birthe Krag     


IT Uddannelse Kurser Tillidsrepraesentant

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk