HK.dk logo

LAK: En interessebaseret netværksforening

02. juni 2014  |  Vigdis Jensen

På sprogkonferencen i maj blev noget af sløret løftet for LAKs fremtid som en netværksbaseret forening.

Netværk

På LAKs sprogkonference i begyndelsen af maj fik to HK-konsulenter, Pernille Beck Poulsen og Maria Fauerby, lejlighed til at fortælle deltagerne om den nye struktur, LAK har i vente. De to konsulenter arbejder med agitation og etablering af netværk, og én af deres hovedopgaver bliver at omdanne LAK til et decideret netværk. De kunne således samtidig afkræfte rygter om en nedlægning af LAK. Den nye struktur indebærer nemlig blot en effektivisering og udbytteoptimering af måden, som medlemmerne mødes og interagerer på nu. Målet med den interessebaserede netværksforening er, at kommunikation og dialog i langt højere grad skal berige de involverede parter, og at medlemmernes indflydelse skal blive markant større. 

Hvad er et netværk?
Den nye netværksstruktur kommer kun til at fungere, hvis de to tovholdere ved, hvordan medlemmerne forstår og bruger netværk for nuværende. Små og store grupper med fælles faglige eller personlige interesser, erfarings- og nyhedsudveksling, inspiration, faglig udvikling, sikkerhedsnet og tværfaglighed var noget af det, som medlemmerne associerede med buzzwordet netværk. Og som en deltager meget rammende sagde halvt i spøg: – Er det ikke bare noget med én, der kender én, der kender én, der kender én? 

Konsulenternes egen udlægning af begrebet gik godt i spænd med medlemmernes opfattelse, eftersom de havde erfaringsudveksling, videndeling og mere indflydelse til medlemmerne som omdrejningspunkt. Inde på HK's hjemmeside www.hk.dk under fanen Netværk er der allerede oprettet en virtuel platform, hvor medlemmer af et netværk kan videndele og kommunikere med hinanden om aktuelle emner, udfordringer og idéer. Derudover vil der snarligt komme en række aktiviteter for de respektive netværk, hvor deltagere kan mødes fysisk med hinanden. Af eksempler på aktiviteter kan nævnes inspirationsoplæg, workshops, kurser, faciliterede netværksmøder eller faglige konferencer. Det er medlemmerne selv, der kommer til at fungere som netværkskoordinatorer, og HK vil formodentlig allerede i efteråret afholde kurser, der skal sætte de interesserede koordinatorer i stand til at varetage netværksopgaverne bedst muligt og på samme tid sørge for at undgå alle-tror-en-anden-gør-det-effekten. 

Efter at have fået overleveret de mange nye oplysninger begyndte det så småt at summe i krogene på konferencen, så næste aktivitet kom vældig belejligt. Deltagerne havde dagen forinden udfyldt skemaer over ønsker til fremtidige netværksgrupper, ud fra hvilke Pernille og Maria havde udarbejdet plancher svarende til disse ønsker. De lagde striben af store tomme plancher på gulvet, hvorefter de bad alle om at fordele sig ud på plancherne i henhold til interesser. Alle grupper fik således tre kvarters tid til at udfylde plancherne og pitche idéer til de forskellige netværksforslag: Kommunikation i bred forstand, intern kommunikation, sociale medier, oversættelse, sprog, markedsføring og digital kommunikation. De tre kvarter var ifølge nogle for kort tid, hvilket bekræftede konsulenterne i behovet for at diskutere videre i de fremtidige netværk. 

LAK-deltageren Bettina Skotte mente, at netværksindlægget var både berettiget og relevant, og det var ifølge hende nødvendigt, at alle deltagerne fik muligheden for at komme med deres holdning til netværk, og hvad de indebærer. Ifølge Bettina er netværk på én og samme tid socialt samvær og faglig interessedeling, men grundlæggende handler det for hende ganske enkelt også om at få sat ansigter på ens fagfæller. – Det er jo normalt rigtig svært at mødes, fordi vi er geografisk spredte. Derfor er fx webinarer også gode. Man kan ofte risikere at gå glip af de fede kurser, simpelthen fordi man bor for langt væk. Det sociale aspekt er stadig vigtigt, men webinarer er et rigtig godt supplement. Hun fortsætter: – Netværk er smart, fordi det tillader os at fremme det tværfaglige samarbejde. Vi kommer alle fra forskellige grene af samme brede faglige disciplin, så ved at samle en masse specialister til et stærkt team, vil man kunne tilfredsstille borgere eller specifikke grupper ekstra godt. 

Af særligt gode netværksinitiativer nævner Bettina studieturen til Skotland i 2012, der for hende var en fantastisk oplevelse. Aldersspredningen blandt deltagerne var temmelig stor, men turen blev vellykket og netværket styrket i kraft af det fælles sproglige, kommunikative og kulturelle fællesgrundlag. Bettina fremhæver især gensidig respekt og effektiv kommunikation som uundværlige faktorer, hvis målet er en velfungerende arbejdsplads. Studieturen bekræftede Bettina i hendes opprioritering af og fokusering på den sociale kapital, altså at kollegaer skal respektere hinandens forskelligheder og inspirere hinanden. Det giver både et sundere miljø, færre sygedage og et bedre fællesskab. – Nogle er gode til at opsøge folk, mens andre i højere grad er observerende, og det kan nemt skabe tvister på en arbejdsplads, hvis ikke man kender til hinandens væremåde og kompetencer. Det er vigtigt at vide, hvem der kan koordinere, hvem der kan igangsætte, og hvem der er gode til at skabe relationer, afslutter hun. 

Har du et forslag til et netværk, skal du kontakte Pernille Beck Poulsen på 44pbp@hk.dk eller Maria Fauerby på 44mfa@hk.dk.


Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk