Ring til fagforeningen

7011 4545

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Fyret far tabte sagen

14. august 2014  |  HK Service Hovedstaden  |  Dorte Schmidt Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Til stor undren for HK har boligselskabet fsb fået rettens ord for, at det var i orden at fyre Peter Bech-Lutzka i 2010, mens han var på forældreorlov med sin nyfødte søn. 


Peter Bech-Lutzka blev fyret under en nedskæringsrunde den 11. august 2010, mens han var på forældreorlov med sin nyfødte søn.

Gennem de næsten fire år, det har taget at behandle sagen, har både HK og Peter selv været overbevist om, at fyringen var i strid med ligestillingsloven. Ifølge den må man nemlig ikke fyre en medarbejder, der er på barsels- eller forældreorlov, med mindre arbejdsgiveren kan dokumentere, at det er nødvendigt.

Det vil sige, at der ikke er andre medarbejdere med samme kompetencer i virksomheden, som arbejdsgiveren lige så godt kunne afskedige.

Indgik forlig
- Desværre har vi nu alligevel tabt sagen. Da landsretten tilkendegav, at den ville stadfæste byrettens dom, hvor boligselskabet blev frifundet, valgte vi at indgå forlig, forklarer siger faglig sekretær Aksel Haraldsson fra HK Service Hovedstaden.

Han har stadig svært ved at forstå, hvordan dommerne kunne nå frem til den konklusion.

- Peter havde stort set de samme kompetencer som sine kolleger og var samtidig den medarbejder i, der havde længst anciennitet. Derfor er det efter vores mening helt urimeligt, at det var ham, der blev fyret, understreger han.

Burde ikke have været fyret
Peter Bech-Lutzka er først og fremmest lettet over, at han nu endelig kan lægge sagen bag sig.

- Det har været et større psykisk pres, end jeg havde forestillet mig, og det er befriende at sagen endelig er slut – på trods af udfaldet. Sagen har ubevist luret i baghovedet og 'tynget på vægtskålen' i det daglige, siger Peter, der stadig mener, at han burde have vundet sagen.

- Jeg synes ikke, at fsb har bevist, at fyringen var sagligt begrundet. Jeg mener fortsat, at mine kompetencer, anciennitet og arbejdsopgaver i det daglige var mere end rigelig grund til at jeg ikke burde have været afskediget. Det bliver endnu mere uforståeligt, når der burde have været taget særligt hensyn til mig, fordi jeg var under forældreorlov på det tidspunkt hvor opsigelsen skete, siger Peter.

Var ikke til stede
Peter er en af de mænd, der i høj grad har sat pris på, at fædre kan gå hjemme med børnene, mens de er helt små.

Han har to gange haft 22 ugers forældreorlov. Først sammen med Emilia, der i dag er seks år og derefter med Kristian, der er 4½ år. Og han er stadig overbevist om, at det var den lange barselsorlov, som var årsagen til, at lige netop han blev fyret.

- Jeg var ikke til stede under nedskæringsrunden og mistede dermed muligheden for at sætte mine kompetencer i spil og bevise mit værd, siger han.

På trods af udfaldet af retssagerne opfordrer han andre fædre til at tage al den orlov sammen med deres børn, som de kan få.

Vi skal have øremærket barsel
- Forholdet til børnene er efter min mening langt vigtigere end ens arbejde. Derfor håber jeg også, at en længere periode af orloven i fremtiden bliver øremærket til fædrene. Man kan jo bare se sig om i de øvrige nordiske lande, for at finde bedre vilkår end vi har i Danmark, siger han og henviser til en opgørelse fra Kvinfo, der viser, at Danmark ligger i bund, når det gælder øremærket barsel til mænd.

Mens danske mænd kun har ret til to ugers barsel, er Island i fuld gang med at indføre fem måneders øremærket barsel til fædre.

Risikerer jobbet
- Hvis lovgivningen støttede fædrene i at holde længere orlov, ville arbejdsgiverne automatisk få en større forståelse, og ingen fædre skulle være nervøse for at miste jobbet under orlov. Som reglerne er i dag, tror jeg desværre, at mange fædre – alt efter hvilken arbejdsgiver de er ansat hos – skal være nervøse for at miste deres job, hvis de vælger at afholde orlov, siger Peter Bech-Lutzka, der i dag er ansat i Hvidovre kommunes IT- og Digitaliseringsafdeling.

- Det er en rummelig arbejdsplads, hvor der heldigvis er gode muligheder for både at have en professionel karriere og samtidig værne om familielivet, siger han.


Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk