Ring til fagforeningen

7011 4545

Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag Lukket
Mandag Lukket
Tirsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket
Tirsdag 8.00-17.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Ring til HK Privat lørdag den 11. april

Vi er klar til at svare på spørgsmål om overenskomstforhandlingerne 2020 og coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 11. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Bevar de statslige beredskabscentre

15. august 2014  |  Sydjylland  |  HK Stat Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Fagpolitisk kommentar: Det bliver en dårlig frugtsalat, hvis man blander det statslige og det kommunale beredskab, mener Annette Godsvig Laursen.


Af Annette Godsvig Laursen, formand for HK Stat Sydjylland

Det danske beredskab mod katastrofer og store ulykker er i dag velfungerende og det næstbilligste beredskab i Europa, målt i udgifter pr. indbygger.
Derfor virker det som hul i hovedet, at regeringen i aftalen om kommunernes økonomi for 2015 planlægger store besparelser og forringelser på både det kommunale og det statslige beredskab, som regeringen har planer om at ”blande sammen”.

Og når jeg som formand for HK Stat Sydjylland råber vagt i gevær, skyldes det ikke kun, at jeg er bekymret for mine medlemmers arbejdspladser hos Beredskabsstyrelsen i Haderslev.
Jeg gør det også, fordi jeg er oprigtigt bange for, at et forringet beredskab vil gå hårdt ud over den danske befolkning, for eksempel når vi igen oplever orkaner som ”Allan” og ”Bodil”. 

Unikt og billigt

Det unikke og omkostningseffektive ved det danske beredskab er, at kommunerne varetager det borgernære og lokale beredskab, de dimensionerer deres beredskab lige netop tilstrækkeligt ud fra lokale risici og kendte hændelser.

I forbindelse med dimensioneringen indtænker kommunerne muligheden for assistance fra såvel nabokommunerne som fra staten.
Kommunerne anvender i høj grad deltidsbrandfolk og frivillige. En særdeles omkostningseffektiv ressource, der er meget velegnet til de nuværende opgaver i kommunerne. Staten har ansvaret for mandskab og materiel til særlige hændelser på tværs af kommune, region og stat, samt til det internationale beredskab.
Det påhviler i dag fællesskabet, staten, og det skal det blive ved med. Det er Beredskabsstyrelsen, der varetager dette overbygningsberedskab.

En dårlig frugtsalat

Fordelen ved den nuværende arbejdsfordeling er, at kommunerne kan rekvirere en strategisk styrke hos Beredskabsstyrelsen, som kan indsættes ved større hændelser og supplere det lokale beredskab massivt, uden at beredskabet svækkes i det øvrige land.
Dette beredskab understøtter det kommunale beredskabs brug af deltidsansatte.

En indsats fra staten varer ofte mere end et døgn, hvilket formentligt vil blive en udfordring for deltidsbrandmænd og frivillige. De har alle et hovederhverv, de skal varetage.
Sidste år leverede Beredskabsstyrelsen i Haderslev mere end 15.000 indsatstimer fordelt på 190 indsatser.

Det bliver en dårlig frugtsalat, hvis man blander det statslige og det kommunale beredskab. Det må vi undgå for enhver pris.
Lad os nu bevare det niveaudelte beredskab, som vi kender i dag:
En balanceret model hvor der findes besparelser i både det kommunale og det statslige beredskab. Et niveaudelt beredskab hvor samarbejdet optimeres og styrkes på tværs af kommuner og stat.  

Politik

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk