Ring til fagforeningen

7011 4545

Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag lukket Lukket
Fredag 8.00-16.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 
Torsdag lukket Lukket
Fredag 8.00-16.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Telefonerne er åbne i weekenden

HK Fagforening er klar til at svare på spørgsmål om coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 4. og søndag den 5. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

HK Stat: Ingen grund til at fravige overenskomster

25. august 2014  |  HK Stat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

I foråret 2014 kunne kommuner, regioner og stat indstille arbejdspladser til forsøg med at se bort fra overenskomster med det formål at gøre den offentlige sektor mere effektiv. Kun 3 ud af 12 indstillinger er statslige. Det svarer til HK Stats forventning om, at behovet herfor er mindst i staten, hvor overenskomsten i forvejen giver rig mulighed for at indgå lokale aftaler.

Da regeringen forhandlede økonomi for 2014 med KL og Danske Regioner, blev det aftalt at sætte en ordning i gang, hvor arbejdsgiverne i stat, regioner og kommuner kunne indstille arbejdspladser til forsøg med at fravige overenskomsterne – ud fra tesen om, at disse kan stå i vejen for effektiviteten i den offentlige sektor.  

I alt har 12 offentlige organisationer – heraf 3 statslige – ansøgt om til sammen 26 forsøg på enkelte arbejdspladser. ’Stor interesse for forsøgsordningen’ skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet om ansøgertallet på sin hjemmeside, mens arbejdsmarkedsforsker og adjunkt ved Københavns Universitet Nana Wesley Hansen ifølge A4 ikke ser 26 som særligt mange i betragtning af, at alle offentlige arbejdspladser har haft muligheden for at søge om fritagelse fra overenskomster.  

Læs hos A4: Chefer vil styre uden om overenskomster

- Ansøgninger om 26 forsøg lyder ikke af ret mange i mine ører, så der er nok ikke et stort og brændende ønske om at ændre på overenskomsterne, siger hun.  

Inden forsøgene kan realiseres, skal Moderniseringsstyrelsen, Danske Regioner og KL forhandlede med de faglige organisationer på de respektive områder, hvilket skal gå i gang i løbet af efteråret 2014. De generelle aftaler som ferie og barsel kan ikke indgå i forsøgene.  

HK Stat har ikke haft forventning om, at mange statslige arbejdsgivere ville ansøge om at fravige overenskomsterne – og forventer derfor heller ikke at skulle forhandle overenskomstfravigelser i større grad.

- Efter vores opfattelse er det allerede muligt at indgå lokal aftale inden for de rammer, som overenskomster giver for lokal tilpasning – og hvor det jo er tillidsrepræsentanterne, som har kompetencen til at indgå aftaler, siger faglig chef i HK Stat Tina Green.    


Forslag om fællesoverenskomster

I alt har 8 kommuner, som den største ansøgergruppe, sendt forslag ind om forsøg. Fx Horsens Kommune at få fælles overenskomster for visse grupper af ledere og konsulenter, hvor de får løn efter uddannelsesbaggrund og ikke efter deres funktioner og ansvar. En lignende fælles overenskomst vil man gerne have på den statslige arbejdsplads, University College Nordjylland (UCN), hvor der er planer om at oprette et praktisk serviceteam bestående af 15-20 medarbejdere organiseret i HK Stat, Prosa og 3F.  

Tina Green ser ikke et behov for fælles overenskomster og påpeger, at der i de eksisterende overenskomster allerede er mulighed for, at man kan samle forskellige medarbejdergrupper under samme hat og give dem samme basisløn. Desuden kan en sådan aftaleproces let blive lang og besværlig.  

- Hvis man indgår fælles overenskomster, skal de deltagende forbund gennem en større mølle med at blive enige med hinanden, og herefter er der ofte en kolossal binding på, at man næsten skal være enige til evig tid, siger hun.

Også Forsvarsministeriet har sendt en ansøgning ind, der handler om at ændre på arbejdstidsforholdene i HK Stats organisationsaftale. Ønsket er at indskrænke grænserne for optjening af overarbejde ved at udvide grænserne for, hvornår en medarbejder selv har afgørende indflydelse på arbejdets tilrettelæggelse og arbejdstidens placering.

- Hensigten med forslaget er åbenlyst at spare penge på overarbejdstidsbetaling, snarere end at afprøve nye muligheder, som ikke kan lade sig gøre i dag, siger faglig konsulent i HK Stat Thomas Lynge Madsen og påpeger, at der i dag allerede er gode muligheder for fleksibilitet med HK Stats overenskomst.  

Fristen for at søge Økonomi- og Indenrigsministeriet om at være med i ordningen udløb den 2. juni 2014. Når forsøgene sættes i gang til efteråret, vil de løbe frem til foråret 2017.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk