Ring til fagforeningen

7011 4545

Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag Lukket
Mandag Lukket
Tirsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag Lukket
Tirsdag 8.00-17.00

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Ring til HK Privat lørdag den 11. april

Vi er klar til at svare på spørgsmål om overenskomstforhandlingerne 2020 og coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 11. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Fødevarekontrol er afviklet

26. august 2014  |  DL-F  |  HK Stat Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Der skal flere midler til mere forskning af hurtigmetoder inden for fødevarekontrollen. Det skriver Susanne Bahne Hansen, formand for Dansk Laborant-Forening i et debatindlæg i dagens udgave af Politiken.

FØDEVARESTYRELSEN har blot to laboratorier tilbage i Danmark – et i Aarhus og et i Ringsted.

De to laboratorier analyserer samtlige prøver, der udtages til kontrol af landets fødevarekontrollanter hos fødevareproducenter, supermarkeder og restauranter.   

Medarbejderne i fødevarekontrollen arbejder på livet løs, mens medierne svømmer over med den ene fødevareskandale efter den anden.   

Den seneste rullepølseskandale har endnu en gang sat spørgsmålstegn ved Fødevarestyrelsens interne arbejdsgange, ressourcer eller manglen på samme.   

Tænker vi tilbage til 2013, var hestekødskandalen et varmt emne. Dengang som nu påpegede Dansk Laborant-Forening/HK, at der er noget helt galt med måden, vi har afviklet – for jeg mener afviklet – vores fødevarekontrol på her i landet.   

Vi er gået fra 32 laboratorier til to inden for en kort årrække. De to laboratorier skal ikke blot analysere alle prøverne fra kontrolbesøgene, de skal også stå midt i orkanens øje, når medierne går amok over hestekød- og rullepølseskandaler og stå parat til diverse tv-programmer, når journalister finder det moderne at formidle fødevaresikkerhed som en ny variant af det forargelsesvækkende program ’Operation X’.   

Selvom Fødevarestyrelsen forsikrer, at nedlæggelsen af 30 laboratorier ingen betydning har for fødevaresikkerheden, sidder jeg som formand for landets laboranter alligevel tilbage med spørgsmålet, om det er hele sandheden?   

Den seneste sag gør, at forbrugerne med rette kan tillade sig at sætte spørgsmålstegn ved den forklaring.   

Hverken Fødevarestyrelsen eller fødevareminister Dan Jørgensen kan bortforklare, at landets fødevarekontrol har været underlagt stram økonomisk styring og effektiviseringer de seneste år.   

Effektiviseringerne har haft den konsekvens, at fødevarekontrollanterne bruger mere tid på landevejen end på at kontrollere landets fødevareproducenter, supermarkeder og restauranter. Flere kontrolbesøg er derfor løsningen, annoncerer fødevareminister Dan Jørgensen nu.   

Desværre kan den løsning virke ugennemtænkt, hvis ikke området enten tilføres flere hænder til at udføre analyserne, eller flere midler afsættes til udvikling af hurtigere analysemetoder.   

DEN SENESTE SAG viser, at udvikling af nye analysemetoder er vejen frem. Statens Serum Institut har med metoden fuldgenomsekventering vist, at afsættes midlerne til forskning og udvikling af hurtigere analysemetoder, forbedres forbrugersikkerheden. Metoden kom desværre for sent. For sent til at forklare og forsvare, at de seneste års politik på området er endt med at få alvorlige konsekvenser, desværre blandt andet dødsfald.   

Hurtigere analysemetoder kan sikre et hurtigere svar i fremtiden og dermed fjerne fødevaresynderne hurtigere fra supermarkedernes hylder.   

Giv fødevarekontrollen en ny chance – en chance for yderligere forskning i hurtigere analysemetoder – hurtigt tak.  


Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk