Ring til fagforeningen

7011 4545

Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Telefonerne er åbne i weekenden

HK Fagforening er klar til at svare på spørgsmål om coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 4. og søndag den 5. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Færre til at analysere i fødevarekontrollen

02. september 2014  |  DL-F Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Tænker vi tilbage til 2013, var hestekødsskandalen et varmt emne. Dengang som nu påpegede Dansk Laborant-Forening og HK, at der er noget helt galt med måden, besparelserne inden for fødevarekontrollen er blevet grebet an. Det skrev Susanne Bahne Hansen, formand for Dansk Laborant-Forening/HK, Helle Vendelbo Jensen, næstformand for Dansk Laborant-Forening/HK og Estrid Husen, formand for HK Stat Sjælland i et fælles debatindlæg i avisen Sjællandske den 30. august 2014.

Danmark er gået fra 32 til to fødevarekontrollaboratorier – et i Aarhus og et i Ringsted – siden år 2000. Skal man tro Fødevarestyrelsens egne forklaringer, har fødevarekontrollen fortsat samme antal medarbejdere. Antallet af prøver er også på samme niveau, beretter Fødevarestyrelsen.  

På seks år er antallet af laborantstillinger dog faldet med 13 procent inden for Fødevarestyrelsen.   Det står at læse i statens opgørelser over medarbejdersammensætningen.  

Der er med andre ord sket en markant nedlæggelse af stillinger hos faggruppen, der analyserer prøverne.  

De resterende laboranter knokler allerede nu på livet løs, mens medierne beretter om den ene fødevareskandale efter den anden.  

Senest har rullepølseskandalen sat spørgsmålstegn ved Fødevarestyrelsens interne arbejdsgange, ressourcer eller manglen på samme.  

Tænker vi tilbage til 2013, var hestekødsskandalen et varmt emne.  

Dengang som nu påpegede Dansk Laborant-Forening og HK, at der er noget helt galt med måden, besparelserne inden for fødevarekontrollen er blevet grebet an.   Fødevarestyrelsen forsikrer derimod, at nedlæggelsen af 30 laboratorier og et markant antal laborantstillinger ingen betydning har for fødevaresikkerheden.  

Den forklaring er svær at forstå logikken i, når antallet af hænder, der skal analysere samme antal prøver, er faldet så markant.   Hverken Fødevarestyrelsen eller Fødevareminister Dan Jørgensen kan bortforklare, at fødevarekontrollen har været ramt af laboratorielukninger og har færre laboranter ansat.  

Skiftende fødevareministre har forsvaret lukningerne med, at området har opprioriteret egenkontroller og implementeret smartere arbejdsgange.


Måske lidt for smarte?

Kontrolbesøg er erstattet af flere egenkontroller hos producenterne. Tillid er erstattet med forargelse hos forbrugerne, når sager om fusk og sjusk toner frem i medierne.

Lad os håbe for forbrugerne, at efterårets forhandlinger om et nyt fødevareforlig indeholder en ekstra finansiering til flere kontrolbesøg, flere laboranter og mere forskning i hurtigmetoder, så fødevarekontrollen kommer til at stå stærkere i kampen mod fødevaresynderne i fremtiden.  

Ingen effektiviseringer uden investeringer – det er den dyrekøbte erfaring efter mange års forfejlet besparelser i fødevarekontrollen.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk