HK.dk logo

Overenskomsten sikrer 7.000 kroner ekstra om måneden

10. september 2014  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen

Fagforeningens overenskomst sikrer, hvad der i gennemsnit svarer til omkring 25 procent - eller 7.000 kroner - ekstra på det månedlige budget. Regnestykket bør få gratisterne til at tænke sig om en ekstra gang, lyder det fra HK Kommunal.

7.344 kroner hver eneste måned eller 88.000 kroner om året. Det er den gevinst, en lønmodtager i gennemsnit opnår ved at være dækket af en overenskomst mod kun at være sikret af lovgivningen. I hvert fald hvis man er omfattet af HK’s kontoroverenskomst med KL. Det viser nye beregninger fra HK Kommunal.  

De godt 7.000 kroner månedligt er endda et minimumsbeløb. Det dækker kun værdien af betalt spisepause, arbejdsgiverbetalt pensionsopsparing, sjette ferieuge og særlig feriegodtgørelse.

Hvis man som eksempler har børn, trækker på den kommunale kompetencefond til længerevarende efteruddannelse eller er fyldt 60 år og får seniordage, vil gevinsten være endnu højere. Det samme gælder, hvis man går på barsel eller bliver sagt op.

Mere end konkrete gevinster

Formand for HK Kommunal, Bodil Otto, mener, at regnestykket bør være en øjenåbner for de mange, som ifølge hendes vurdering opfatter deres løn- og arbejdsvilkår som noget naturgivent på linje med rent vand i hanerne.

- Rigtige overenskomster sikrer jo ikke alene den enkelte lønmodtager en række meget konkrete fordele, der kan måles i kroner og øre. Mindst ligeså vigtige er de faglige fællesskaber, sammenholdet på arbejdspladsen og muligheden for kollektivt at rejse nogle relevante dagsordener over for ledelsen, siger Bodil Otto.

Stof til eftertanke

HK Kommunal-formanden håber, at de over 7.000 kroner, som overenskomsten giver i ekstra gevinst, vil give de uorganiserede stof til eftertanke.

- Gratisterne bør overveje en ekstra gang, om det er rimeligt, at deres organiserede kolleger betaler for, at de også kan nyde godt af overenskomstens goder, siger Bodil Otto.

Professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, synes ifølge Ugebrevet A4 godt omHK-Kommunal's regnestykke, hvor man kan se, hvad en overenskomst lægger oven i dét, som lønmodtagere er sikret via lovgivningen. Det er både informativt og værd at bryste sig af for et fagforbund, mener han.

Fagbevægelsen skal konkret vise, hvad den gør af gode ting for folk. Og at den passer godt på medlemmernes penge og gør det for en billig penge.

Svære at overbevise

Alligevel tror han ikke, at det er et sådant regnestykke, der overbeviser den samlede kreds af lønmodtagere om, at de skal være med i en fagforening. Han har nemlig ingen forventning om, at gratisterne er så lette at overbevise, som Bodil Otto håber på.

- Vi har jo ikke medlemsoverenskomster, men områdeoverenskomster. Det vil sige, at hvis jeg arbejder på en arbejdsplads med HK Kommunal-overenskomst, så får jeg goderne, uanset om jeg er medlem eller ej. Dermed falder regnestykket til jorden, hvis det skal være et slagnummer for at melde sig ind, siger han til Ugebrevet A4.


OK15 HK Kommunal Er du OK Overenskomst Organisering


bliv klogere på den kommunale og regionale sektor


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukker snart 08-12

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk