HK.dk logo

200.000 gode grunde til at være medlem af HK som elev

22. september 2014  |  Sydjylland

Jeg havde aldrig klaret det her uden HK’s hjælp, siger Tina Sara Mikkelsen. Hun fik tilkendt stor erstatning, fordi Sønderborg Kommune afbrød hendes uddannelsesaftale, da hun var gravid.


Tina Sara Mikkelsen
Tina Sara Mikkelsen - her med sin nu 16 måneder gamle datter -  kontaktede HK, da hun i februar 2013 fik at vide, at Sønderborg Kommune ville lade hendes uddannelseskontrakt udløbe, mens hun var på barsel.

 

- Hvorfor skal man overhovedet være medlem af en fagforening, når man er elev i en kommune?
Det er da ikke nødvendigt. Kommuner har da styr på tingene, ikke?

Tina Sara Mikkelsen kender godt til den slags indvendinger mod at blive medlem af HK eller andre fagforeninger. Men i dag har hun et rigtig godt svar til dem, som stiller spørgsmålene.
Det handler om den hjælp og støtte, hun fik fra HK Sydjylland under en langvarig sag mod Sønderborg Kommune:

- Den her sag kunne jeg ikke have stået med alene. Jeg ville ikke have haft råd til det. Og jeg ville ikke have anet, hvad jeg skulle gøre, siger hun i dag.

Barsel og farvel til uddannelsesaftale

Den i dag 27-årige Tina Sara Mikkelsen var kontorelev i Sønderborg Kommune, da hun i foråret 2013 skulle på barsel.
I februar fik hun at vide, at kommunen ville lade hendes uddannelseskontrakt udløbe, mens hun var på barsel.

Og selv om hun fik at vide, at hun ville få en ny aftale, når hun var færdig med sin barselsorlov, blev hun betænkelig: For var det nu i orden? Hun ville jo dermed miste sin løn under barsel – så hun måtte nøjes med et mindre beløb i barselsdagpenge. 

Tina tog straks kontakt til HK i Rødekro. Og allerede der blev sagen løftet ud af hendes hænder:
- De gik meget hurtigt ind og overtog sagen, så jeg skulle ikke sidde og tænke på paragraffer og alt muligt mystisk, og hvad jeg skulle gøre. De fortalte løbende, hvad der skete. De havde forhandlinger med kommunen og udarbejdede uenighedsreferater. Jeg kunne bare overlade sagen til HK, også fordi den er så principiel, som den er, fortæller Tina.

Rigtig glad for Sønderborg Kommune som elevplads

- Selv om sagen har fyldt i mit hoved, var det rart, at det ikke blev en personsag. Det var aldrig "mig mod kommunen", det var HK mod kommunen, siger Tina Sara Mikkelsen, som derfor kunne bevare sit gode forhold til chefer og kolleger.

Ved at overlade behandlingen af sagen til HK var det også nemmere for hende at bevare sit gode forhold til chefer og kolleger på Sønderborg Kommune.
- Jeg var rigtig glad for Sønderborg Kommune som elevplads. Og i dag, hvor jeg er færdiguddannet og søger arbejde, vil jeg meget gerne have arbejde i Sønderborg Kommune, siger Tina, som inden sommerferien i år også var med til at indstille Sønderborg Kommune til ”Årets elevplads” i IBC Aabenraas område.

- Derfor var det også rart, at det ikke var en personsag. Det var aldrig ”mig mod kommunen”, det var HK mod kommunen. Og så var det bare mit navn, der stod på den. Selv om sagen har fyldt i mit hoved, har jeg aldrig følt, det var personligt. Det var bare noget, der kørte i baggrunden, og som jeg kunne overlade til HK, siger Tina.

Hun fremhæver HK, og især faglig konsulent Tina Høffner, som en stor støtte i forløbet.
- Tina Høffner var rigtig god til at støtte mig hele vejen igennem og forklare, hvad der skete. Hun spurgte mig på et tidspunkt, om vi skulle gå videre med sagen. Jeg spurgte hende, om sagen kunne få konsekvenser for, om jeg kunne få arbejde bagefter? Men jeg fik at vide, at det ikke ville få konsekvenser på den måde i forhold til Sønderborg Kommune. Det handlede jo ikke om mig, men om den vejledning fra KL, der siger, at kommunerne bare kan lade uddannelsesaftalen løbe ud for elever på barsel. Og det ville også være træls for andre elever at komme til at stå i den situation, bare fordi jeg bakkede ud.

200.000 kroner - og en anke

Sagen endte foreløbig i maj, da Tvistighedsnævnet bestemte, at Sønderborg Kommune havde udsat Tina Sara Mikkelsen for forskelsbehandling i strid med ligebehandlingsloven ved ikke at forlænge den uddannelsesaftale, der udløb under hendes barselsorlov. 

Kendelsen pålagde også Sønderborg Kommune at betale Tina en erstatning på cirka 200.000 kroner.
Pengene har Tina dog ikke set. Og afgørelsen er heller ikke endelig, da Sønderborg Kommune har anket den til en ny instans, som bliver enten Østre Landsret eller Sø- og Handelsretten.

- Jeg har ikke tænkt på de penge som mine. Og jeg har slet ikke været ude og bruge 200.000 kroner. Både fordi sagen hele tiden har været fifty-fifty, da det kan gå til deres og til vores side – og fordi det for mig aldrig har handlet om pengene, men om hvad der er det rigtige at gøre. Har vi ret, eller har kommunen ret?

- I min situation fik jeg nogle tusinde kroner mindre om måneden i barselsdagpenge, end jeg ville have fået i løn under barsel, og min kæreste og jeg kunne indrette vores økonomi efter det. Men vi skulle da bestemt tænke lidt anderledes økonomisk, da vi stod med en lille nyfødt pige, end jeg havde tænkt mig. Og jeg havde ikke beskyttelse af en kontrakt under min barsel, som jeg skulle have haft.
- Men jeg har hørt om andre elever, som i samme situation mistede kontakten til skolen og arbejdspladsen, da deres uddannelsesaftale bare løb ud.

Aldrig i tvivl - en rigtig fagforening

Tina Sara Mikkelsen har været på arbejdsmarkedet inden sin elevtid.

- Så jeg vidste, at jeg skulle være medlem af en fagforening, da jeg blev elev ved Sønderborg Kommune. Jeg har faktisk været medlem af en "gul” a-kasse engang, men det var noget l…., rent ud sagt. Så jeg kom over i HK. Det virkede så bekendt, da mine forældre også har været HK-medlemmer i mange år. Desuden går HK Kommunal i dybden med alt, hvad der foregår i kommunerne, så det var helt oplagt, siger hun.  

- For mig er det at være medlem af en fagforening lige så naturligt som at have en ulykkesforsikring eller en indboforsikring. Du regner jo ikke med, at du kommer ud for en ulykke – men forsikringen er god at have, hvis der sker en ulykke.
- Man ved jo ikke, hvad der kan ske. Så derfor vil jeg også altid opfordre andre til at være medlem af en rigtig fagforening. Det behøver selvfølgelig ikke være HK – selv om jeg synes, HK er en fantastisk fagforening.

Og så kommer hun i tanke om sit første møde med HK, efter at hun var begyndt hos Sønderborg Kommune:
- Jeg kan huske, at vi fik noget at vide om at være elev og om at være i fagforening. Ham fra HK fortalte en masse om, hvordan man kunne få hjælp i tilfælde af uenigheder. Og jeg kan huske, at jeg sagde, at det får jeg da ikke brug for, siger hun med et grin.  

 

Læs mere om sagen her:
Kommune dømt for diskrimination af gravid

 

Retssager Ligestilling Barsel Praktisk_elev

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Åben i dag 08-16

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Åben i dag 08-16

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk