Ring til fagforeningen

7011 4545

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Ring til a-kassen

7010 6789

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Ny forskning påviser sammenhæng mellem museklik og smerter

25. september 2014  |  HK Stat

For meget computerarbejde kan give smerter. Det er nu dokumenteret af forskere fra Aalborg Universitet. De har med avanceret udstyr målt smerter i underarmen opstået efter mange timer med museklik og dermed bevist, at der er hold i snakken om museskader. Det skriver HK Stats næstformand Peter Raben.

Fænomenet musearm har været diskuteret i mange år efter masser af klager fra ikke mindst HK’ere over smerter i underarm, nakke og skuldre. Der har dog manglet dokumentation for, at der vitterligt er vedvarende smerter; men med penge fra Arbejdsmiljøforskningsfonden har forskere fra Institut for Medicin og Sundhed på Aalborg Universitet gennemført en undersøgelse, der beviser, at oplevede smerter er reelle.

Undersøgelsen bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt 804 kontoransatte HK’ere og efterfølgende smertemålinger hos 52 af disse med mere end 20 timers computerarbejde ugentlig og smerter gennem længere tid. Nogle af disse har kun smerter ved bestemte bevægelser, mens andre har konstante smerter, der kan brede sig fra arm til skuldre, nakke og helt op i hovedet. Smerte, der varer ved og breder sig, går ud over arbejdsevnen.

Selv om undersøgelsen ikke direkte påviser en sammenhæng mellem musebaseret computerarbejde og smerter, mener forskerne bag undersøgelsen, at deres resultater kan blive en støtte for de stadigt flere, som er ramt af musearm. Det har hidtil været meget svært at få anerkendt museskade som er erhvervssygdom, der kan udløse erstatning. Undersøgelsens resultater bringer os et lille skridt nærmere anerkendelse af, at musesmerter er reelle nok. Men der skal meget mere forskning til at underbygge sammenhængen mellem computerarbejde og smerter, og forskerne arbejder da også videre med at afdække og dokumentere museskader.

Derfor er der nok lang vej igen til anerkendelse af musearm som arbejdsskade. Det handler derfor i høj grad om at forebygge musesmerter, der er meget svære at behandle og slippe af med igen. Forebyggelse går både på at tilrettelægge arbejdet, så det er varieret og i det mindste rummer pauser undervejs, og på at bruge det rigtige udstyr, ligesom brugergrænseflader må indrettes med mulighed for brug af genvejstaster og så få museklik som muligt.

10 tips til computermusen

Derudover kan smerter i nakke og skuldre til en vis grad lindres ved simple øvelser, men det forudsætter, at arbejdsgiveren giver mulighed for den slags i arbejdstiden. Forebyggelse er dog langt det bedste frem for at lappe på skaden, når den er sket og kan være svær at rette op på.

Læs mere om undersøgelsen på AAU (link udløbet 26/10/16)

Find gode råd om mus og computerarbejde på arbejdsmiljøweb.dk (link udløbet 26/10/16) 

Se BAR Kontor vejledning Stort pdf symbol


Computerarbejde Arbejdsskade

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk