Ring til fagforeningen

7011 4545

Fredag 8.00-16.00
Lørdag 10.00-12.00 
Søndag 10.00-12.00 
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Ring til a-kassen

7010 6789

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os

Skriv til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

Telefonerne er åbne i weekenden

HK Fagforening er klar til at svare på spørgsmål om coronavirus i relation til dit arbejdsliv. Ring til os lørdag den 4. og søndag den 5. april mellem kl. 10.00 og 12.00.

Telefon: 7011 4545

HK.dk logo

Borgerne får hjælp til digital post i et telt

30. september 2014  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Det vælter ind med borgere i Svendborg Kommunes telt, som ønsker at vide mere om Digital Post fra 1. november. Kommunen har ansat Hanne Thiel Madsen til kun at tage sig af den opgave. Det er mest ældre borgere, der henvender sig, mens de unge slet ikke forholder sig til sagen.

”Jeg skal bede om at blive fritaget for det der Digital Post.” 

Den sætning hører Hanne Thiel Madsen op mod 100 gange om dagen, når hun står i sit særlige telt uden for borgerservice i Svendborg. Kommunen har nemlig slået et telt op ude på torvet, hvor borgere kan kigge ind og enten tilmelde Digital Post – eller framelde sig ordningen.

Kommunen har ansat Hanne Thiel Madsen i en særlig stilling, hvor hun kun skal tage sig af netop dén opgave.

For Hanne Thiel Madsen er det første trin i den opgave som regel at berolige en ældre borger, der er tæt på at være rædselsslagen.

- Mange tror, at de skal igennem et tredjegrads forhør, hvor de skal kæmpe deres sag og bevise, at de altså ikke kan det der internet og computer.

Men sagen er, at Hanne Thiel Madsen og hendes kolleger slet ikke må stille kritiske spørgsmål med den underliggende mistanke, om det nu også passer, at borgerne ikke har computer.

De skal blot bede borgerne forholde sig til seks kriterier for fritagelse og så bede dem krydse af, hvis de opfylder bare et af dem.

Derfor lyder det ofte fra en ældre borger: ”Var det bare det?”


7 ud af 10 er ældre borgere

I teltet i Svendborg hjælper Hanne Thiel Madsen mange ældre borgere med at blive fritaget for digital post. Foto: Mads Claus Rasmussen

Alligevel kan der hos nogle borgere vise sig en åbning i forhold til den digitale post. I de tilfælde er Hanne Thiel Madsen til gengæld ikke sen til at udnytte muligheden for vejledning.

- Vi har jo en pc foran os, så hvis borgerne eksempelvis spørger om det er svært, så hjælper jeg dem med oprettelse på borger.dk, sørger for, at deres profil er rigtig og så viser dem, hvordan en postkasse ser ud. Det plejer at virke, og de fleste bliver beroligede over, hvor nemt det er.

Mere end syv ud af ti af de borgere, som dukker op i teltet, er ældre eller børn til ældre, som har fuldmagt med på vegne af forældrene, fortæller Hanne Thiel Madsen, og oplyser, at Svendborg i skrivende stund har knap 4.000 personer, der enten er permanent eller midlertidig fritaget for to år. Det svarer til knap otte procent af kommunens indbyggere.

Men ifølge digitaliseringskonsulent Lisbet Bogh Sønderby har man en forventning om, at tallet ender et sted mellem 10 og 20 procent – og at langt størstedelen af disse vil være ældre borgere.

De unge tænker ikke på det

Men deri gemmer sig faktisk en alvorlig problemstilling. For når Lisbet Bogh Sønderby kigger på tallene, så kan hun se, at lidt over halvdelen af kommunens indbyggere har tilmeldt sig.

Men nærlæser hun tallene, viser det sig, at dobbelt så mange ældre mellem 65-74 år som unge mellem 15-24 år har tilmeldt sig digital post.

- Ældre er jo enormt pligtopfyldende, men unge mennesker forholder sig simpelthen bare ikke til det. Det interesserer dem ikke.

Kommunen har derfor gjort meget ud af at opruste sine medarbejdere til at gøre en indsats, fortæller Lisbet Bogh Sønderby.

Ud over at uddanne 100 digitale ambassadører, hvoraf rigtig mange er HK’ere, til at sprede budskabet om digital post, så har man opfordret alle ansatte til at give deres lille besyv med.

- Er du ansat i Svendborg Kommune, så skal du selvfølgelig spørge din kollega om vedkommende er tilmeldt. Men du skal også spørge din mand, din søn på 16, din badmintonpartner og din nabo. Kort sagt, vi har alle et ansvar for at sprede budskabet.

Sikkerhedsventil, men kun én

Selv med den største indsats, så er Lisbet Bogh Sønderby dog ikke i tvivl om, at der 1.november vil være en restgruppe, som kommunen ikke har nået.

Sagen er, at hvis man ikke har reageret inden da, bliver man som borger automatisk tilmeldt digital post. Mange ved ikke, at de faktisk får deres post fra det offentlige dér fremover.

Heldigvis er der en sikkerhedsventil i systemet, idet der sendes et fysisk brev til personer, som ikke har læst det første brev i deres digitale postkasse.

Men der sendes dog kun ét brev, én gang. Derefter er der ikke flere remindere. Svendborg Kommune arbejder også på et helt nyt projekt, der skal løfte udsatte borgeres it-muligheder.

- Vi søger fonde og midler til projektet, som forhåbentligt kan løfte en hel gruppe, men også giver andre kommuner viden om, hvordan man kan hjælpe disse borgere på den digitale platform.

Teltet gør borgerservice uformelt

I teltet står Lisbet Bogh Sønderby og hjælper en datter med en udenlandsk mor, som ikke kan dansk, og derfor skal fritages.

Hun oplever teltet som stor gevinst for kommunen. Det har givet borgerservice en helt anden dimension.

Oplevelsen er nemlig, at mange flere borgere lige stikker hovedet inden for for at spørge om alt muligt, som har med digital post at gøre. Det mest typiske spørgsmål er ”Jeg har e-boks - er jeg så tilmeldt digital post?”

- Vi kan mærke, at borgerne oplever det som mere uformelt, og derfor tør man spørge om alt muligt, når man alligevel går forbi ude på Torvet.

Ydelse og borgerbetjening

mød kolleger i vores faglige netværk

Find dit netværk

mød kolleger i vores faglige netværk


Find dit netværk

Relevante nyheder


Den Digitale Hotline indgår aftale om chatbot

30. marts 2020  | HK Kommunal

Inden udgangen af 2020 kan borgere i størstedelen af landets kommuner få hjælp døgnet rundt gennem en fælles chatbot.


Tusindvis af kommunale spøgelsesborgere fundet

08. marts 2020  | HK Kommunal

En skærpet CPR-kontrol i kommunerne har afsløret cirka 11.000 såkaldte spøgelsesborgere, der uretmæssigt har fået offentlige ydelser på grund af fejlregistrering, ligesom kommunen kan have fået ekstra i udligning.


Pas-problemer i borgerservice skal ordnes, lover minister

24. februar 2020  | HK Kommunal

Flere hundredetusinde pas er siden 2008 forsvundet og mange er misbrugt, blandt andet via de kommunale borgerservices. Problemet har nu stor politisk bevågenhed, og der skal nu findes løsninger, lover justitsministeren.


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk